“Fata din curcubeu” a lăsat alexăndrenii cu lacrimi în ochi

în Cultură

fata 3Carmen Dumitrescu

Anul acesta, Ideo Ideis și-a propus să aducă în fața alexăndrenilor spectacole de teatru profesionist, jucate pe cele mai importante scene din țară, în speranța că apetitul local pentru cultură va crește de la o o zi la alta, pe tot parcursul Festivalului de Teatru Tânăr. Astfel, în această perioadă alexăndrenii vor avea șansa de a fi prezenți la spectacole de anvergură națională, precum “O noapte furtunoasă”, “Bullets over Lipscani”, “Cremă de zahăr ars”, “Freak show”, “Artă” sau “Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?”.

Prima seară de teatru desfășurată la Casa de Cultură din Alexandria a fost, cu adevărat, una remarcabilă, prin profunzimea jocului scenic și prin mesajul răscolitor al unei piese jucate până acum pe scena Teatrului Național “I.L. Caragiale”. Este vorba despre “Fata din curcubeu”, o demonstrație de forță și profunzime a Taniei Popa, actrița care la 16 ani a intrat la facultatea de teatru și despre care mulți dintre colegii ei de breaslă spun că ar fi genială. One woman show-ul, scris și regizat de Lia Bugnar, a început la ora 20.30 și a trezit interesul unui număr mare de alexăndreni, unii dintre ei cunoscând detalii despre piesă, alții dorind să-și formeze o părere personală cu privire la spectacolul despre care s-au scris atâtea recenzii pătimașe.

fata2Alături de Tania Popa, pe scena Casei de Cultură s-a aflat un tânăr și talentat pianist, Marian Hâncu, a cărui prezență a potențat talentul actriței, care a lăsat întreaga sală a Casei de Cultură în lacrimi. Astfel, dacă la începutul piesei, personajul cere “un leu” spectatorilor, reușind să genereze o compasiune firească pentru situația dramatică a prostituatei care trăiește într-o cutie de carton și se mândrește cu un parfum Channel primit de la un bătrân de peste 80 de ani, pe măsură ce subiectul se aprofundează, publicul acumulează emoție și devine empatic cu tragedia prostituatei inteligente, pasionate de cinematografie, cu o poveste de viață răscolitoare. Astfel, Tania Popa reușește să realizeze poate cel mai emoționant rol al carierei sale iar piesa s-a dovedit a avea efecte cathartice asupra publicului, care a plâns și a râs după cum a cântat Tania Popa… în limba rusă… ceea ce asta nu a contat foarte mult, pentru că actrița a șitut realmente să transmită sensul dramatic al cântecelor, corespunzătoare situațiilor relatate în cadrul unui monolog magistral. Publicul a simțit forța dramatică a jocului scenic, astfel că a aplaudat minute în sir prestația celei care reușit să stimuleze empatia unor privitori dintre cei mai diferiți cu întrebări de o profunzime absolută: “Înțeleg tot, îl înțeleg până și pe Hitler, pe care-l urăsc, dar de ce nu-l pot înțelege pe Dumnezeu, pe care-l iubesc?”

 

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Cele mai recente în Cultură