Cornel Ilie (Vunk): “Toată clasa politică este condamnată la resetare. Trebuie luată de la zero.”

în Cultură

cornel ilieCarmen Dumitrescu
Concertul trupei Vunk la Alexandria, oferit de Consiliul Județean Teleorman de Ziua Națională a fost unul dintre cele mai plăcute momente ale unui 1 Decembrie foarte neprietenos. Temperaturile extrem de scăzute au determinat, așa cum era de așteptat, și o prezență infimă a alexăndrenilor la concertele planificate în seara zilei naționale iar cei de la Vunk au fost destul de suprinși de numărul mic de spectatori care au făcut efortul să stea în frig jumătate de oră și să-i asculte. Dar au înțeles… Și au coborât de pe scenă la câteva minute după debutul, probabil accidental, al focului de artificii, fără să manifeste vreun resentiment pentru atmosferă sau modul de organizare al evenimentului. Cornel Ilie, solistul trupei, a avut și deschiderea de a acorda un interviu exclusiv ziarului Liber în Teleorman, declarând, printre altele, că speră ca data Zilei Naționale să fie modificată, temperaturile scăzute și condițiile climaterice nefavorabile de la 1 Decembrie transformând, de regulă, un moment solemn al tuturor românilor într-un prilej de a consuma băuturi alcoolice, pentru a suporta frigul de afară.
R. Cum ți s-a părut atmosfera de la Alexandria?
Cornel Ilie: Frig… Dar bănuiesc că a contat și vremea în faptul că lumea n-a participat într-un număr atât de mare pe cât ne-am fi așteptat. Am mai cântat aici și știm cât de pasionali sunteți. Și avem și prieteni foarte buni de aici, așa că știm foarte multe despre orașul acesta…
R. În cântece voastre puneți un mare accent pe libertatea de exprimare și pe posibilitatea noastră de a ne manifesta ca niște indivizi, nu ca o turmă. Credeți că mesajul este perceput ca atare și că va avea efecte asupra generației tinere care va ascultă muzica?
C.I.: Mesajul nostru ajunge cu siguranță la publicul tânăr și am și am avut și dovezi în sensul acesta. Pe lângă mesajele pe care le primim ca efect al pieselor noastre sau a momentelor din concerte, avem și destule fapte reale. Și mesajul ăsta nu prinde numai la tineri. Bine, la tineri e cel mai bine să ajungă, pentru că ei sunt cei care vor face ceea ce propunem noi acum. Dar ajunge la foarte multă lume și cred că oamenii au nevoie nu de modele, ci de simplul fapt de a conștientiza ca sunt foarte mulți care gândesc ca ei. Cred că sunt foarte mulți care gândesc ca noi, dar nu foarte mulți își exprimă punctul ăsta de vedere și nu sunt atât de uniți. În momentul în care vor fi conștienți că, de fapt, suntem foarte mulți care vedem lucrurile așa, lucrurile o să se schimbe mult mai repede decât se întâmplă în ultima perioadă.
R. Ați avut vreo clipă sentimentul că muzica voastră a fost folosită în scopuri electorale?
C.I. : Cu acordul nostru, muzica pe care noi o cântăm nu s-a folosit în nicio campanie. Singura campanie care s-a făcut cu piesa “Ne facem auziți” a fost o campanie de responsabilizare pe care am făcut-o noi cu Prima TV, în care îndemnam lumea să meargă la vot. Dar n-am susținut pe absolut nimeni, din nicio parte, din niciun partid, deși ni s-a propus de la trei candidați să folosească piesa asta în campanie. Și “Vreau o țară ca afară!” s-a numărat printre piesele pe care candidații le-au solicitat în campanie.
R. Nu ați crezut în niciunul dintre candidați?
C.I.: Nu am crezut că ne reprezintă absolut nimeni. Nu ca personaj politic, nu ca platformă sau ca program, ci pur și simplu, considerăm că pe noi nu ne reprezintă nimeni din clasa politică actuală, pe care o văd ca un întreg. Toată clasa politică este condamnată la resetare. Trebuie luată de la zero. Pare că acum lucrurile se duc într-o direcție mai normală, dar să vedem…
R. Credeți că noul președinte poate face România o țară ca afară?
C.I. : Dintre toți cei care au candidat, Iohannis cred că are cele mai multe șanse să facă din România o țară ca afară. Pentru că are un background favorabil în acest sens și pentru că are cele mai multe pârghii. A reușit să transforme un oraș… Acum să vedem dacă poate transforma o țară și dacă îi poate transforma pe cei care stau în spatele lui.
R. Politicianul este, pentru tine, “animal îmbrăcat în civil”. Asta e ceea ce tu, care ai scris piesa “Ne facem auziți”, crezi despre clasa politică?
C.I. Cântecul exprimă asta foarte concis. Mai mult decât tot “of”-ul pe care l-am vărsat în piesa aceea, nu mai pot spune acum… Ar fi ca și cum aș explica un banc. Acolo, în piesa aia, am spus tot ce simt eu despre clasa politică…
R. Câteva considerente finale despre sentimentul național…. Și despre ziua națională..
C.I. : Patriotismul nu-l simt doar de ziua națională. Eu, unul, m-aș bucura dacă s-ar putea găsi o zi mai potrivită decât 1 Decembrie. Și asta pentru că nu știu câți simt cu adevărat patriotismul în ziua asta. Dar e greu în fiecare an să trăiești ziua națională pe ninsoare și viscol. N-ai cum să te bucuri. Și toată lumea stă și bea. Asta nu este ziua națională. Se poate alege o altă zi cu semnificație sau nu știu dacă mai e nevoie de semnificație. Am evoluat și noi… De fapt, deja lumea știe istoria României iar cine vrea să o știe o află și fără ca ziua națională să fie una care a însemnat ceva în istorie. Dar sigur se pot găsi și zile cu semnificație într-un anotimp mai prietenos…

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Cele mai recente în Cultură