Prezentată ca o realizare a guvernului Orban, trecerea Insulei Belina și a Brațului Pavel din subordinea Consiliului Județean Teleorman în cea a Apelor Române este, de fapt, o dorință veche de cel puțin doi ani a Consiliului Județean Teleorman. Pentru că de Belina avea nevoie doar Dragnea și Teldrum, Consiliul Județean Teleorman fiind implicat în speța aceasta exclusiv prin prisma presiunilor pe care Dragnea le-a făcut asupra instituției, atunci când avea interese personale în transformarea Insulei Belina într-un paradis al bogaților, înțesat de cazinouri. În realitate, de la deschiderea dosarului Belina, Consiliul Județean Teleorman nu mai avea niciun motiv să țină cu dinții de această zonă a județului, care nu-i servea la nimic. Dimpotrivă, Adrian Gâdea, inculpat în dosarul Belina, și-a anunțat acum ceva vreme candidatura la conducerea Consiliului Județean Teleorman și păstrarea Insulei în subordinea instituției pe care vrea să o conducă nu era altceva decât o complicație inutilă.
Așa se explică și reevaluarea Insulei Belina și Brațului Pavel prin hotărâre a Consiliului Județean Teleorman, lucru care s-a întâmplat chiar la începutul acestei luni. Potrivit Referatului de Aprobare cu numărul 6448 din 9 mai 2020, Insula Belina și Brațul Pavel au revenit la valori cât de cât normale pentru niște bucăți din teritoriul național, iar toată procedura aceasta de reevaluare vine, cu siguranță, ca efect al presiunii pe care justiția o exercită fix asupra celui care va candida la conducerea Consiliului Județean Teleorman, Adrian Gâdea, inculpat în dosarul Belina.
Consiliul Județean Teleorman s-a uitat mai atent la aceste date și și-a dat seama că povestea miroase urât de la distanță, așa că a identificat Ordonanța Guvernului nr. 81/2003 privind reevaluarea şi amortizarea activelor fixe aflate în patrimoniul instituțiilor publice, cu modificările și completările ulterioare, și a decis reevaluarea activelor fixe menționate, cu scopul determinării valorii juste a acestora, “ținându-se seama de inflație, utilitatea bunului, starea acestuia și de prețul pieței, atunci când valoarea contabilă diferă semnificativ de valoarea justă“. De altfel, referatul CJ Teleorman se referă la un anume raport de evaluare, întocmit de un evaluator specializat. Acest evaluator a crescut valoarea de inventar a Insulei Belina de 14 ori, la 33.961.372 lei și valoarea Brațului Pavel de 6 ori, la 2.705.000 lei.
Și, pentru a confirma faptul că nu a existat nicio reticență în Teleorman cu privire la preluarea de către Apele Române a Insulei Belina și Brațului Pavel, Consiliul Județean Teleorman confirmă toate acestea, printr-un comunicat de presă, emis astăzi. Ba mai mult, instituția confirmă că a insistat ca Apele Române să le insula de pe cap.
„Semnarea acestor documente s-a făcut după o lungă tăcere a autorităților în drept, sesizate în repetate rânduri de Consiliul Județean Teleorman privind revenirea Brațului Pavel și a Insulei Belina în administrarea Apelor Române, aprobată încă din anul 2018, prin Hotărârea Consiliului Județean Teleorman nr. 135/2018. Premierul Ludovic Orban a anunțat la începutul ședinței de guvern din data de 21 mai 2020, emiterea unui act normativ în urma căruia Insula Belina și Brațul Pavel vor reveni la Apele Române, prezentând cu bună știință situația în mod fals. Pe cale de consecință, considerăm că cetățenii trebuie să cunoască situația reală și legală privind acest subiect, aflat de mult timp în atenția opiniei publice. Dincolo de politizarea lui excesivă, chiar și prin felul în care situația a fost prezentată în ședința de guvern de către premierul Ludovic Orban, care induce în mod eronat ideea, preluată apoi de presă, că s-ar fi luat vreo măsură la nivel guvernamental, facem următoarele precizări: Revenirea s-a făcut cu o întârziere nejustificată de 1 an și jumătate, iar ANAR a semnat Procesul verbal de predare-primire numai după numeroase adrese, demersuri justificate și, în mod clar, la insistențele CJT. Considerăm că efectuarea demersurilor pentru înregistrarea proprietății statului, Insula Belina și Brațul Pavel, în evidențele instituțiilor competente se putea face cu mult timp în urmă. Din păcate, s-a preferat să se tergiverseze situația și să fie ocolit răspunsul la toate demersurile legale, repetate, făcute de CJT pentru semnarea de către ANAR a Protocolului de Revenire, prin care bunurile denumite generic Brațul Pavel și Insula Belina urmau să revină în administrarea Administrației Naționale „Apele Române”. Concret, la baza revenirii Brațului Pavel și a Insulei Belina în administrarea Apelor Române, au stat Hotărârea nr. 135/2018 a Consiliului Județean Teleorman și „Protocolul de Revenire a unor părți de imobile din domeniul public al județului Teleorman și administrarea CJT în domeniul public al statului și administrarea Administrației Naționale „Apele Române”, precum și a unor părți de imobile aflate în domeniul public al statului și administrarea CJT în administrarea Administrației Naționale „Apele Române” și NU o hotărâre de guvern.„, arată Consiliul Județean Teleorman într-un comunicat de presă.