liberinteleorman.ro

Cetățenii din Crângeni, scrisoare disperată după devalizarea bugetului cu un milion de euro: „Nu mai plătim impozite!”

Cetățenii din comuna Crângeni, județul Teleorman, au avut un șoc în luna martie, atunci când a fost publicat raportul Curții de Conturi și au aflat că bugetul local, adică banii lor în mare parte, a fost devalizat și nimeni nu ia nicio atitudine să recupereze prejudiciul. Mai exact, contabila Ana Corina Niculescu și casiera Dorina Colea sunt acuzate în raportul Curții de Conturi că ar fi sustras suma de 4.984.000 lei, bani care nu s-au regăsit în gestiunea administrației publice locale. Timp de mai mulți ani, cele două funcționare și-ar fi însușit în mod ilegal bani din bugetul local. „În perioada exercițiilor bugetare 2017 – 2020, persoanele cu atribuții de contabil și casier și-au însușit necuvenit sume de bani în folos personal din încasarea veniturilor cuvenite bugetului local și din numerarul ridicat cu cecuri atât din conturile de cheltuieli materiale deschise la unitatea teritorială de trezorerie”, spun inspectorii Curții de Conturi Teleorman.

Deși a trecut mai bine de o lună de când s-a făcut publică „gaura neagră” din buget, tunul nu este anchetat serios de vreo autoritate, singurii revoltați sunt cetățenii, care spun că nu vor mai achita impozite.

„Noi, contribuabilii, vă anunțăm că nu vom mai plăti taxele și impozitele după ce am luat la cunoștință de raportul Curții de Conturi, din perioada 2014-2017, atunci când Primăria Crângeni, având primar pe Lică și viceprimar pe Ștefănoaia, a acordat, nelegal, salarii și sporuri de peste 4 miliarde de lei, pentru primar și viceprimar 17.000 de lei, membrii comisiei locale de fond funciar 386.000 lei, salariaților din aparatul de specialitate al primarului 71.000 de lei.

În perioada 2017-2020, spune Curtea de Conturi, din încasarea taxelor și impozitelor și din numerarul ridicat din trezoreria Roșiorii de Vede, lipsesc 4.984.000 lei, adică un milion de euro! Dispariția acestor bani este consecința modului primitiv, abuziv, ostil și opac în care s-a făcut actul administrativ din comuna noastră, nu în folosul cetățenilor, ci în folosul anumitor persoane. Unde a fost Consiliul local, membrii au un somn liniștit când văd raportul Curții de Conturi?

Vă rugăm să ne spuneți dacă Primăria și Curtea de Conturi au depus plângere penală. Spuneți, domnule primar, ce s-a făcut cu banii noștri și ai comunei, dacă se vor recupera banii de la cei care i-au însușit ilegal, dacă vinovații vor răspunde în fața legilor? Ați venit din casă în casă să ne cereți votul, veniți și acum să ne spuneți cum veți recupera pentru comună sumele luate ilegal. Nu ați informat nici că ați mărit impozitele. De ce?

De ce să mai plătim taxe și impozite? Pentru cine? Pentru ce? Să știm și noi. Am ajuns să ne fie rușine să spunem din ce comună suntem. Cei din primărie nu sunt deranjați de banii luați ilegal, ci sunt deranjați de ce vorbesc cei care achită impozitele, ei au avut dreptul să facă ce vor din bugetul comunei, noi nu avem nici măcar dreptul să vorbim. Suntem supărați că toți cei plecați la muncă în Europa, care știu cum se câștigă fiecare euro, ne întreabă: cât ați furat, mă?

Am scris această scrisoare cu speranța că este nevoie ca și Crângeni să aibă o administrație transparentă, de calitate, după secretomania care sufocă aparatul administrativ. Domnule primar, pentru binele crângenarilor, faceți să fie prioritare interesele comunității prin transparența bugetară și decizională, prin folosirea banilor publici în mod corect, legal, echitabil, eficient și transparent”, se arată în scrisoarea către primarul actual – Florin Pîrvan, semnată de o parte dintre cei care au numele pe listele electorale.

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Accident pe DN 52 – Furculești: Patru victime

Următorul articol

Lecții uitate despre represiunea Sovietică. 70 de ani de la Operațiunea „Nord” – deportarea în Siberia a mii de martori ai lui Iehova

Cele mai recente articole de Actualitate

Don't Miss