liberinteleorman.ro

Lecții uitate despre represiunea Sovietică. 70 de ani de la Operațiunea „Nord” – deportarea în Siberia a mii de martori ai lui Iehova

8 aprilie 2021

La 1 aprilie 2021, a avut loc la Moscova conferința de presă cu titlul A 70-a aniversare de la Operațiunea „Nord”. Lecții uitate despre represiunea Sovietică.

Ca atare, joi, 8 aprilie, și vineri, 9 aprilie, vor avea loc la Kiev, Ucraina, un seminar și o conferință de presă cu tema: 70 de ani de la Operațiunea „Nord”. Lecții importante despre represiunea credinței. Acestea reprezintă o continuare a conferinței de la Moscova despre represiunea stalinistă. Într-o singură zi, 6 271 de Martori ai lui Iehova (inclusiv femei și copii) au fost deportați din vestul Ucrainei în Siberia, iar proprietățile le-au fost confiscate.

Materiale declasificate din arhivele KGB vor fi prezentate, precum și un tur al unui muzeu virtual și un website unde se vor regăsi toate aceste informații, potrivit reprezentantului local de presă al Organizației Religioase Martorii lui Iehova – Gabriel Gocan.

Seminarul de pe 8 aprilie poate fi urmărit live pe Youtube la această adresă:

Conferința de presă de pe 9 aprilie poate fi urmărită live pe Youtube la această adresă:

Operațiunea „Nord” reprezintă ultimul, cel de-al treilea, val de deportare în masă a populație din teritoriile noi ocupate de către Uniunea Sovietică, care viza în special membrii Organizației Martorii lui Iehova și familiile acestora. Operațiunea s-a numit conspirativ “SEVER”/Nord și a fost pusă în aplicare în baza aceleiași Hotărâri a Consiliului de Miniștri al URSS Nr. 1290-467cc din 6 aprilie 1949 și Hotărârii Consiliului de Miniștri al URSS nr.667-339cc din 3 martie 1951, care prevedea „deportarea de pe teritoriul RSS Moldovenească a membrilor Organizației Martorii lui Iehova și membrilor familiilor acestora, în total 5917 persoane”. Operațiunea a început pe data de 1 aprilie 1951 ora 4 dimineața și s-a încheiat la 22:00 în aceeași zi. În luna aprilie 1951, alături de Martorii lui Iehova din Moldova, au mai fost deportați în regiunile Tomsk și Irkutsk 3035 familii din Ucraina, 1008 familii din RSS Bielorusă, 757 persoane din Republicile Baltice.

Un raport al Ministerului de Interne al URSS din 1956 arată că în regiunile Tomsk, Krasnoiarsk și Irkutsk din Siberia au fost deportați 7449 membri ai Martorilor lui Iehova din Basarabia, Bucovina de Nord, Galiția, Volânia, Belarusul de Vest și Țările Baltice.

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Cetățenii din Crângeni, scrisoare disperată după devalizarea bugetului cu un milion de euro: „Nu mai plătim impozite!”

Următorul articol

Percheziții în Teleorman la „artiști falși”

Cele mai recente articole de Actualitate