Bijuteriile Nicoletei spun povestea unei pasiuni care spulberă toate obstacolele

în Reportaj

nicoletaCarmen Dumitrescu

De Nicoleta Dina au auzit destui teleormăneni. Pentru că Nicoleta Dina a fost, pentru o anumită perioadă de timp, directorul Casei de Pensii Teleorman. Dar încă nu știe suficientă lume despre pasiunea Nicoletei, care, în tot timpul liber pe care îl are la dispoziție, confecționează minunate bijuterii handmade, care au ajuns să fie apreciate și dincolo de granițele județului. Dacă ambiția de a contribui la frumosul din Teleorman este doar a ei, talentul și pasiunea pentru această artă specială sunt moșteniri oferite de mama ei care, din păcate, nu mai este printre noi. Și de aceea, Nicoleta ne-a mărturisit că datorează totul celei care i-a dat viață și care a învățat-o că, mai presus de toate celelalte preocupări, o femeie trebuie să știe să se prețuiască. Iar o dovadă de stimă de sine poate fi, alături de toate celelalte pe care le știm sau le intuim cu toții, și interesul de a-și achiziționa o bijuterie specială. O bijuterie care poate ajunge să spună totul despre cea care o poartă…

“Să zicem că nimic nu e întâmplător”

Despre felul în care și-a descoperit pasiunea pentru creațiile handmade, Nicoleta crede că se poate discuta destul de mult, pentru că aplecarea spre frumos este, fără excepție, legată de sensibilitatea individual a fiecăruia. Și pentru că se consideră o persoană sensibilă, Nicoleta a decis într-o bună zi, să-și ofere sieși niște mici bucurii, constând în accesorii personale, care să-i definească imaginea publică. Dar, cel mai important rămâne faptul că toată pasiunea pe care a început să o descopere abia ulterior este, de fapt, o moștenire pe care o prețuiește mai mult decât orice pe lume: “Să zicem că nimic nu este întâmplător și că nu toate abilitățile pe care le avem sunt descoperite peste noapte. Și atunci pot să spun că mama mea, care nu mai este printre  noi, a fost o persoană foarte specială și ea era foarte îndemânatică la absolut orice. Croșeta, era o persoană foarte elegantă, foarte cochetă și cred că această îndeletnicire și pasiune pleacă de acolo. Dar mi-am descoperit pasiunea mai târziu pentru că, la un moment dat, ajungi să-ți dai seama că timpul pe care îl ai trebuie să îl petreci și în alt mod, unul creativ, constructiv, plăcut. Și, fiind o persoană atașată de frumos, am vrut să urmez regula asta, care să-și pună amprenta și în viața mea de zi cu zi. Se fac trei sau patru ani de când mă dedic acestei activități, ca și hobby, dar am reușit să  o duc și la o altă dimensiune, în sensul că am reușit până acum, să organizez o expoziție în Alexandria, unde am vrut să vorbesc despre ce  înseamnă această pasiune pentru mine. Ulterior, am participat și la un târg handmade, unde mi-am dorit să pun în valoare toate aceste bijuterii. Pentru că despre bijuterii vorbim… Bijuterii lucrate într-o anumită tehnică. Pentru că am plecat de la simplele mărgeluțe înșirate sau croșetate, văzând anumite modele, urmărind emisiuni de  modă și reușind să dau naștere unor accesorii proprii. Practic, așa a început totul. Culmea că prietenele din jurul meu, în momentul în care au văzut m-au rugat să le fac și lor. Și de aici a plecat pasiunea și s-a extins. ”

Talentul fără muncă e zadarnic…

nicoleta3 nicoletaq2

Nicoleta a înțeles repede că nu e suficient să-ți placă ceea ce faci și nici să ai talent, dacă nu poți investi în pasiunea ta suficientă cunoaștere. Iar documentarea în domeniu este la fel de migăloasă ca activitatea în sine. Internetul e plin de site-uri de profil și e necesar să ai ochiul format pentru a ști de unde poți să te inspiri și de unde nu. Iar pentru a-ți forma ochiul critic și pentru a ști mai multe despre domeniu, Nicoleta a urmat toți acești pași, ba mai mult, s-a înscris și la un curs de profil pentru a învăța cele mai noi tehnici în domeniu: “Urmărind tot ce înseamnă handmade în materie, mi-am dat seama că sunt tehnici mult mai sofisticate și mai avansate și atunci m-am înscris la un curs în București, unde am învățat această tehnică, soutache, care este deosebită. Am cliente în Alexandria. Rețeaua de clienți se poate face foarte ușor, pentru că Internetul a spart orice barieră. Eu am pagina mea pe Internet și acolo prietenii cărora le plac lucrările mele mă recomandă mai departe. În magazine nu am putut să-mi pun în vânzare bijuteriile, pentru că, de obicei, magazinele caută lucruri confecționate în serie, care sunt mai ieftine și se vând mai ușor. Trebuie un anumit tip de magazine care să vândă handmade-urile. Nu m-am gândit să-mi deschid eu unul, pentru că nu cred că există, la momentul acesta, o piață în Teleorman. Pentru că aceste accesorii pot fi și scumpe. Sunt mai scumpe decât  simplele coliere pe care le putem cumpăra din magazinele de bijuterii. Costul crește sau scade în funcție de materialele folosite, dar… depinde ce înseamnă scump și ce înseamnă ieftin. În momentul în care prețuiești cu adevărat un obiect, încerci să-i dai o anumită valoare, plecând de la mai multe aspect și atunci treci din partea de creație la partea de afacere. Dar mie asta îmi place cel mai mult și nu țin neapărat să-mi fac un business din toată treaba asta, ci țin mai mult să-mi pun amprenta prin pasiunea mea. Vreau ca oamenii să cunoască pasiunea asta a mea… Pentru că  până la urmă pasiunea depășește latura financiară. Oamenii care iubesc arta nu pun mare preț pe bani. Sigur că e loc de mai bine. În acest domeniu, s-a ajuns la un nivel extraordinar. Orice poate fi accesorizat, si un pantof, și o poșetă, nu are limite. Până la urmă important e ca oamenii să înțeleagă cât de important e să-și pună individualialitatea în valoare, pentru că numai așa demonstrează că se prețuiesc. ”

Bijuteria spune totul despre purtătoarea ei

nicoleta4Nu sunt necesare prea multe argument pentru a recomanda o bijuterie handmade. Simplul fapt că o astfel de bijuterie e unicat trebuie să constituie un imbold suficient pentru cumpărător, pentru că într-o lume în care totul se produce în serie, simpla achiziție a ceva original devine o investiție. Dar Nicoleta spune că bijuteriile handmade nu reprezintă doar asta. Ele sunt, din perspectiva ei, elemente ce pot ajunge să caracterizeze, la un moment dat, o persoană: “Deja îmi dau seama când o persoană poartă o anumită bijuterie ce anume vrea să transmită prin simplul gest al purtării ei.Și pot să spun că în afara lucrurilor generale, pot să-mi dau seama dacă o persoană e deosebită după accesoriile pe care le poartă. Pentru că întotdeauna un accesoriu definește o persoană.  Noi, femeile, avem tendința de a cataloga alte femei. Și atunci stăm și analizăm. Și poți să îți dai seama după modul în care s-a asortat, după culorile pe care le preferă, pentru că și simbolistica culorilor spune ceva despre persoana respectivă, dar în ceea ce privește accesoriile, acestea definesc o persoană întru totul. Și atunci poți să te îmbraci oricum, dar dacă te accesorizezi deosebit, devii o persoană deosebită. Și atunci toate privirile ți le atragi nu pentru cât de blondă, cât de ochi, cât de rochie, nici cât de lungă, nici cât de scurtă, ci prin accesoriile pe care le porți. Pentru că accesoriile îți înseninează chipul… Și când vedem pe stradă acele tinere cu multe, multe, multe zorzoane, atunci trebuie să ne gândim că ele trag un mare semnal de alarmă, în sensul că țipă după atenție. Dar când vezi o persoană care poartă o bijuterie pe care clar n-o mai vezi la altă persoană, atunci asta spune despre ea absolut totul… Pentru că o persoană  deosebită este și una unică. Iar bijuteriile pe care eu le fac sunt unicat. De aceea o persoană care poartă o bijuterie handmade este unică și ea la rândul ei. Sunt femei care îmi arată o rochie și îmi spun “Ajută-mă să fiu specială!”. Și nici nu trebuie să fie rochia prea sofisticată. Accesoriile fac totul. Și asta am încercat eu să fac să înțeleagă pe persoanele care cumpără aceste bijuterii că ele le vor ajuta, de fapt, să fie unice. Pentru că numai așa pot fi unice.

Eu voi face asta în continuare, pentru că vreau să vină o vreme când oamenii vor ști despre mine nu că am fost  directorul Casei de Pensii, ci vor înțelege ce fel de persoană sunt eu. Fiecare bijuterie are un preț pentru mine, dar la mine pe pagina de bijuterii oamenii pot găsi accesorii cu prețuri cuprinse între 20 de lei până la seturi de semiprețioase care ajung la maximum 200 de lei. Vreau ca toată lumea să își poată permite o bijuterie handmade. Lucrez, fac naveta, am doi copii, care au încă nevoie de ajutorul și îndrumarea mea, ceea ce mă face să aloc într-o zi pasiunii mele aproximativ o oră și jumătate. Un colier deosebit îl confecționez într-o săptămână. Ia foarte mult timp, dar eu asta doresc să exprim prin ceea ce fac și e un lucru prețios, sub toate aspectele… Îmi doresc ca femeile din jurul meu să se prețuiască mai mult. Și ce dacă avem viața atât de plină? Nu trebuie să uităm să fim femei… Și să ne prețuim…”

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

1 Comment

  1. nu stiam ca ea a fost director la casa de pensii, am auzit ca au fost niste conflicte si alte peobleme prin 2010- 2011 asa am aflat cine era director acolo
    frumoasa pasiune asta cu bijuteriile. chiar pare o pers sensibila.
    si care e siteul ca am vazut doar pe facebook iar nr de telef din poza e de la o firma de evenimente

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*