liberinteleorman.ro

Autorităţile teleormănene semnează contracte pentru împădurirea judeţului, dar tot la Dumnezeu le e speranţa

13 ianuarie 2015

 paduri2Carmen Dumitrescu

Judeţul Teleorman a devenit unul la fel de cunoscut în ţară ca şi judeţul Vaslui. Aproximativ din aceleaşi motive: sărăcie, politicieni de carton, lipsa locurilor de muncă şi… inundaţii. Şi chiar dacă e mai scump să construieşti diguri decât să împădureşti, autorităţile noastre par a fi obsedate de investiţii masive pentru prevenirea inundaţiilor, constând în construcţii impresionante în locuri unde câteva hectare de pădure ar face minuni.  Eforturi pentru împădurirea judeţului cu suprafaţa împădurită cea mai redusă din ţară se fac mai rar şi, de regulă, de asta se ocupă organizaţiile non-guvernamentale.

Totuşi, în cursul zilei de 13 ianuarie, la Consiliul Judeţean Teleorman s-au semnat contracte de finanţare pentru consiliile locale a şapte comune din judeţ, în vederea împăduririi terenurilor degradate şi a gospodăririi durabile a pădurilor. După depunerea cererilor la Administraţia Fondului pentru Mediu Bucureşti, primăriile Seaca, Traian, Bragadiru, Salcia, Călineşti, Lisa şi Orbeasca au aflat că proiectele lor de împădurire au fost aprobate, astfel că în cursul zilei de astăzi, la Consiliul Judeţean, s-au semnat contractele. La evenimentul cu aer de festivitate au participat primarii celor şapte localităţi menţionate, alături de administratorul judeţului, Mircea Dumitrescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Cornel Bleajă, dar şi Adrian Gâdea, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, lângă care s-a aflat Adrian Gearâp, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu Bucureşti.

paduriAdrian Gâdea a precizat în discursul său importanţa împădurii judeţului, dar la final, n-a uitat să-l aducă şi pe Dumnezeu în discuţie. Şi pentru că, de regulă, gura păcătosului adevăr grăieşte, nu ne îndoim de faptul că până şi autorităţile intuiesc faptul că numai Dumnezeu mai poate salva judeţul acesta de el însuşi: “7 unităţi administrative vor beneficia de împădurirea terenurilor degradate, ceea ce va determina îmbunătăţirea calităţii mediului, prin creşterea suprafeţelor împădurite. Acest program de împădurire se adaugă împăduririlor de la Mavrodin şi Saelele. Să dea Dumnezeu să meargă totul cât mai bine!”

Adrian Gearâp, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu Bucureşti a declarat că, prin adăugarea celor şapte proiecte de împădurire semnate acum la Teleorman, se ajunge la o suprafaţă de 1.000 de hectare de pădure pentru acest judeţ, în care este cea mai mare nevoie de astfel de proiecte. Din acest moment, rog primarii să se ocupe de implemnetarea acestor proiecte şi dacă au dificultăţi de înţelegere, îi rog să vină la mine să mă întrebe.  Nu e nicio problemă. Puteţi să mă întrebaţi şi de douăzeci de ori, dacă e cazul”.

În consecinţă, în urma semnării celor şapte proiecte utile pentru mediul ambiant din Teleorman, s-a putut ajunge la două concluzii: aceea că autorităţile sunt grele de cap şi că la Dumnezeu ne e toată speranţa. Cu tristeţe, trebuie să admitem că ambele concluzii sunt corecte.

Advertisement

Publicitate

Publicitate


Articolul precedent

Munca în folosul comunității e lănțișor de aur

Următorul articol

Universitatea Alexandria începe pregătirea de iarnă

Cele mai recente articole de Actualitatea politică

Don't Miss