liberinteleorman.ro

EXCLUSIV! Un dosar îngropat: fonduri de vânătoare obținute cu semnături de oameni morți sau inventați, cadou pentru Dragnea!

Vânătoare în Teleorman. Liviu Dragnea (centru foto)

Carmen Dumitrescu

În anul 2009 s-a modificat Legea Vânătorii, în sensul că apărea posibilitatea înființării unor asociații de proprietari de terenuri, cu scopul de a atribui gestiunea fondurilor de vânătoare unei anumite asociații de vânătoare. Singura condiție care trebuia să fie îndeplinită era ca această asociație să cuprindă 51% din suprafața fondului cinegetic respectiv.

Un fond de vânătoare este suprafața de teren pe care se mișcă vânatul la un moment dat.

Chiar în anul 2009 expirau contractele de fonduri de vânătoare, valabilitatea acestora fiind de zece ani. Astfel s-a înființat la Turnu Măgurele asociația proprietarilor de terenuri Danubius 2010, al cărui președinte era chiar Petre Rădan, angajat al Teldrum și om de încredere al lui Liviu Dragnea. Sediul asociației se găsea, culmea!, la sediul Teldrum din Turnu Măgurele. Inițial, asociația s-a înființat cu sprijinul câtorva apropiați ai lui Dragnea și a unora dintre primarii care îl susțineau în mod necondiționat, el fiind la acea vreme, așa cum am aflat de la angajatele DGASPC, “Dumnezeu în Teleorman”. Obiectivul acestui efort comun era ca Asociația Turris să preia fondurile de vânătoare cele mai bune din județ.

“Nu existau vânători organizate fără acceptul lui Dragnea

Schița fondului de vânătoare „9 între Olturi”

Fostul director al Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Teleorman, Emil Zlate, își amintește situația într-un fel cu totul și cu totul revelator pentru noi: “Dragnea e tipul care spune că el a fost cuminte și n-a făcut nimic, dar el doar arăta cu degetul și ceilalți executau. Toți semnau, toți rezolvau treburile. El doar arăta cu degetul. Și i-a mobilizat pe toți primarii lui, le-a dat sarcină unor băieți pe care îi avea el, mai ales fostului director al Combinatului Chimic, Manea, să se implice în această problemă. El zice că nu e implicat, dar asociația e a lui, deși el nici măcar nu era înscris în această asociație. Pentru ca, eventual, dacă se leagă cineva de el, să poată spune că e imaculat. Nici acum nu cred că e înscris în asociație, deși nu mișca nimeni fără indicațiile lui. Nu existau vânători organizate fără acceptul lui.”

Pentru că nu avea suprafețele de teren necesare pentru a prelua fondurile de vânătoare, Dragnea a dat la acel moment ordin primarilor din subordinea lui, fiind președintele Consiliului Județean Teleorman, să emită documente care să ateste faptul că în asociația de proprietari Danubius 2010 sunt înscriși mai mulți proprietari, dar neavând suprafețele, a dat sarcină primarilor să emită niște documente care să ateste faptul că în această asociație era înscris un anumit număr de persoane, pentru a îndeplini condiția de 50%+1, ca să aibă legitimitatea de a merge la Ministerul Mediului să depună documentația și să nu primească contestații.

Bunul obicei de a câștiga cu morții

Tabele falsificate

Au existat, deci, elemente ilegale în constituirea Asociației de proprietari Danubius 2010 necesară acaparării celor mai bune fonduri de vânătoare din județ. Zlate a contestat la Ministerul Mediului, care nu a reacționat în niciun fel la prezentarea falsurilor, motivând că nu se poate anula contractul de gestiune al fondurilor de vânătoare decât în baza unor hotărâri judecătorești. Așa că s-a mers mai departe…

Ce a urmat a avut legătură cu intervenții importante la nivelul mai multor instituții ale statului român, mai ales că Dragnea începea să aibă și influență la nivel național. Intervențiile au ajuns și la ITRSV București. În ianuarie 2010 s-a făcut și prima plângere penală pe tema înființării cu acte false a asociației Danubius 2010. Acuzația era aceea să s-ar fi întocmit de către primării documente false cu oameni care fie nu existau, fie erau decedați, fie nu dețineau proprietățile pentru care, chipurile, semnaseră.

Dorința lui Dragnea era să acapareze 10 fonduri de vânătoare, inclusiv cel de la Belina.

Claudiu Crăcea, cunoscut mai ales pentru activitatea sa politică în Turnu Măgurele, este, însă și vânător. Așa că își amintește foarte clar momentul în care Petre Rădan de la Teldrum făcea valuri printre primari, pentru obținerea pe hârtie a cât mai multor suprafețe de teren, astfel încât să se poată pune mâna pe fondurile de vânătoare. Tot atunci, Crăcea a cerut tabelele cu semnături și a avut surpriza de a constata că în tabelele respective erau și persoane din asociația lui de proprietari. Întrebându-i despre asta, oamenii i-au spus că nu au semnat niciodată așa ceva:  “Eram și vânător, aveam și asociație agricolă. Începuse să se discute faptul că se strâng semnături pentru înființarea unei asociații de proprietari, care ulterior să ia niște fonduri de vânătoare. Acțiunea era pornită de Teldrum, pentru că cel care se ocupa de tot era Petre Rădan. El a fost șef de sală la restaurantul lui Dragnea și pentru că a fost ascultător l-a pus administrator la Teldrum, la Lița. La o vânătoare, într-o discuție, mi s-a spus că există o listă cu cei care s-au înscris. Am cerut, deci să văd și eu lista. Pentru că se presupunea că acolo se găsesc și oameni de la mine din asociație. Atunci am întrebat oamenii dacă au semnat și ei nu știau nimic. Am întrebat 30 sau 40 de inși și niciunul nu semnase. Mi-am dat seama că totul s-a făcut pe genunchi. Am sesizat atunci Prefectura, era prefect Teodor Nițulescu. Dosarul a fost instrumentat de poliție, de un anume Cosmin Bratu, care mi-a și solicitat să aduc oamenii de la mine din Asociație să spună ei personal că nu semnaseră. De exemplu, a venit și a luat declarații. Nu vreau să exagerez, dar cred că s-au strâns mii de declarații, în care se spunea foarte clar că ei nu au semnat. Deci cineva se folosise de semnături, pentru a lua fără licitație fondurile de vânătoare. Cele mai bune fonduri  de vânătoare din județul Teleorman, care au pădure, au mistreți, au vânat… Ulterior, din asociația asta Danubius s-a format AJVPS Turris sau ceva de genul ăsta. Hotel Turris, AJVPS Turris.. Coincidențe, nu? (râde) Nu sunt ale lui Dragnea, nu are nicio legătură. Nu se făcea vânătoare pe aceste fonduri, dacă nu era prezent și Dragnea, pentru că nu dădea el voie. Diverși oameni din PSD au fost invitați acolo, pentru a întări relațiile.”

În tabelele respective, foarte puține dintre semnături erau realmente ale persoanelor în cauză. Iar în situațiile în care coincideau datele, apăreau inadvertențe legate de forma de proprietate, mulți fiind arendași, nu proprietari. Dar s-a trecut peste toate aceste “detalii”, pentru că Dragnea își dorea să aibă cele mai bune fonduri de vânătoare din județ.

Dragnea, cap de listă…

Liviu Dragnea, cap de listă în dosar

Un alt aspect interesant este acela că, deși în plângerea penală făcută de Emil Zlate nu este indicat niciun nume, organele de anchetă îi transmit o rezoluție în care sunt menționați zeci de primari pesediști din județ, capul de listă fiind, culmea!, Liviu Nicolae Dragnea. Asta înseamnă, practic, că din punctul de vedere al anchetatorilor, Dragnea și-a meritat poziția în capul listei. De altfel, într-o adresă trimisă Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Teleorman, șeful Inspectoratului Județean de Poliție Teleorman de la acea vreme, Iulian Ciorobescu contrasemnează un document al Serviciului de Investigare a Fraudelor, în care sunt consemnate următoarele aspecte: “Vă informăm că în cauză a fost întocmit dosar penal, iar din primele verificări a rezultat faptul că în lista ce cuprinde aderenții la Asociația de Proprietari de Terenuri Danubius, pusă la dispoziție de ITRSV București, un număr de 5 proprietari de teren agricol figurează ca decedați, iar 5 proprietari menționați în aceeași listă nu confirmă faptul că au semnat adeziuni.”

Din cercetarea parchetului rezultă că în liste se mai aflau, pe lângă decedați și oameni care nu își amintesc să fi semnat și destui care nu există. Dar asupra acestor aspecte vom reveni în zilele care urmează.

Adresă prin care IPJ Teleorman confirmă falsurile

Episodul este confirmat și de prefectul de la acea vreme al județului Teleorman, Teodor Nițulescu. El își amintește exact că în perioada aceea, grație schimbării legislative din domeniul vânătorii, Dragnea a putut profita de situație și a exploatat toate relațiile pe care le avea cu primarii din subordinea sa, fiind președinte al Consiliului Județean Teleorman, pentru a-i determina să semneze în fals tabelele pentru înființarea asociației de proprietari: “Un fond de vânătoare nu-l poți face cu 100 de hectare. Îți trebuie 8000, 10.000. Pe 100 de hectare găsești doi iepuri. Ce a făcut Dragnea? S-a dus la primării, care aveau teritoriul pe fondurile de vânătoare, au scos proprietarii, iar pentru ăia care n-au semnat, au semnat primarii în fals. Dragnea plătește 1000 de euro pe astea încredințate direct sau nu plătește nimic. Toate luate prin fals și uz de fals. A fost dosar la Poliția Județeană Teleorman, cu mii de oameni audiați, cu declarații care s-au înmormântat.”

În următoarele zile vom reveni cu o investigație, pornind de la datele cuprinse în această speță, pentru a arăta cum au fost folosite instituțiile statului, la nivel național și județean, pentru a mușamaliza un dosar care l-ar fi putut pune acum pe Dragnea în mare dificultate.

Va urma

 

Advertisement

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate


Articolul precedent

#Antreprenorium: Banii europeni sprijină viitorii antreprenori din Regiunea Sud

Următorul articol

Gunoiul din Teleorman începe să dea pe-afară. Autoritățile se lamentează pe o grămadă de bani europeni, iar specialiștii anticipează un dezastru ecologic…

Cele mai recente articole de Actualitatea politică