Gunoiul din Teleorman începe să dea pe-afară. Autoritățile se lamentează pe o grămadă de bani europeni, iar specialiștii anticipează un dezastru ecologic…

în Actualitatea politică/Bani europeni

Carmen Dumitrescu

Chinurile facerii Depozitului de Deșeuri de la Mavrodin au costat cam 21 de milioane de euro. Bani europeni, că buzunarele județului își permit doar să primească. Dar, în esență, investiția era esențială, pentru că depozitarea deșeurilor nu se mai putea face la marginea localităților, ca în statele bananiere și, o dată cu intrarea în Uniunea Europeană, și județul Telorman trebuia să intre în rând cu lumea. Astfel, cu chiu, cu vai, cu întârzieri, cu discuții, Depozitul s-a construit și gunoiul din tot județul a început să curgă. Doar că la Mavrodin se folosește o singură celulă, deși în proiect era prevăzută construcția mai multor celule, care să adăpostească deșeurile și să țină gunoiul departe de așa-zisa civilizație. Din 2013, celula 1 a început să fie folosită, administratorul depozitului, societatea Eco Sud asumându-și că, în funcție ritmul de umplere a celulei utilizate, va investi în construcția celei de-a doua. Până acum, totul sună relativ normal (cam pe cât de normal poate fi un proiect cu finanțare externă în Teleorman). Dar, abia de acum, lucrurile încep să se complice. Ba chiar să se agraveze, în contextul în care specialiștii din zona mediului discută chiar despre posibilitatea producerii unui dezastru ecologic. Căci umplerea celulei peste capacitate va duce la ruperea membranei care ține deșeurile și va permite infiltrarea gunoiului în pânza freatică, ceea ce nu ar afecta numai județul Teleorman.

Se vorbește acum despre faptul că s-ar încerca un artificiu pentru continuarea utilizării celulei 1 peste capacitate, așa că am întrebat la Agenția pentru Protecția Mediului Teleorman, iar atitudinea de consternare în fața unei astfel de posibilități a celor de acolo ne-a convins că lucrurile sunt destul de grave. Departamentul care se ocupă cu monitorizarea deșeurilor din județ, prin vocea Laurei Iancu, știe că celula 1 e aproape plină, dar, neavând atribuții de control, n-a primit decât date oficiale furnizate chiar de administratorul depozitului, și anume Eco Sud:  “Offf… Da, e o singură celulă acolo, care e plină aproape. Oricum, nu pot să depoziteze acolo așa, la nesfârșit. Nu ai cum să faci acolo ce vrei. Există normative și nu au cum să facă artificii pentru a depozita în continuare. Nu facem noi controlul acolo, ci Garda de Mediu. Dar am datele transmise de Eco Sud. În 28 noiembrie 2018, deci în ultima raportare trimisă de ei pentru luna octombrie, ei zic așa: volumul de deșeuri depozitate: 399.800 metri cubi, suprafața ocupată 82% din suprafața celulei, suprafața liberă din celulă 0,6 hectare și coeficient de umplere 92%. Deci eu vă spun datele trimise de ei. Noi, ca agenție, nu putem să facem verificări, dar asta e situația pe care am primit-o noi. ”

Nici Garda de Mediu nu era mai convinsă de normalitatea situației, dar susține că încă se mai pot duce deșeuri acolo: “Celula 1 încă nu este completă și se depozitează în continuare. Dar pentru a folosi celula peste capacitate, ei nu pot improviza nimic. Nu se poate așa ceva!”

Pentru a înțelege care sunt planurile autorității care poartă responsabilitatea acestui depozit, am contactat persoana care se afla acum în fruntea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară din cadrul Consiliul Județean Teleorman, și anume pe Bogdan Ciobanu. Mai preocupat de felul în care vom pune noi problema decât de perspectiva umplerii celulei peste capacitate, Ciobanu susține că mai e cel puțin un an la dispoziție pentru umplerea celulei, al cărei coeficient de umplere a ajuns la 92%: “Celula 1 este aproape plină, dar mai are capacitate de stocare. Acum nu pot să vă estimez, dar cred că și un an de zile s-ar putea să fie până la umplere. O să înceapă și construcția celulei 2, dar sunt clauzele contractuale. Momentan, sunt hârtiile care trebuiesc depuse de către Eco Sud. Și ulterior o să înceapă și celula 2. Costurile de construcție sunt prinse în tarife. Procedurile durează și din cauza asta… Ăsta e anul 5, cam acum ar trebui să înceapă construcția celulei. Dar în contextul ăsta, cum se privește legislația de la 1 ianuarie 2019, cu scăderi de cantități și reciclabile, depozitarea va fi diminuată. Trebuie să scădem la depozitare vreo 50%. N-avem încotro, trebuie să facem asta, altfel o să plătim tarife foarte mari. Avem o misiune grea, cu educarea populației. Sunt documente depuse în lucru și în curând o să se construiască și celula 2. Nu vă faceți probleme! Cei de la Eco Sud au bunăvoință și, dacă nu au bunăvoință, trebuie s-o aibe. Trebuie să-i forțăm să aibă bunăvoință. Nu vreau să apară că, vezi Doamne, nu se face că ăla nu vrea. Sunt documente depuse, sunt forme care durează. Banii trebuie să-i aibă și automat trebuie să construiască.”

Ca să lămurim, totuși, unde e problema, am contactat și reprezentanții Eco Sud, iar directorul comercial al companiei, Dan Stănoaie vede alte probleme la orizont, considerând că subiectul construcției celulei 2 are legătură cu obținerea unor autorizații, care, surpriză!, durează: “Nu înțeleg întrebarea, de ce presiunea asta legată de celula a doua? Deocamdată depozităm în celula 1. Imediat ce vom avea autorizațiile de construcție de la autorități, ne apucăm de celula 2. Trebuie să-i dăm drumul, dar trebuie să avem și autorizație pentru ea. Numai că aveau ceva de rezolvat cei de la Consiliul Județean vizavi de cartea funciară a terenului. Cred că cel mai bine poate să vă răspundă domnul Ciobanu, directorul ADI, că știe despre ce e vorba. Dacă continuă în ritmul ăsta, că aduc jumătate din cantitățile de gunoi care trebuie, se poate să mai dureze un an până la umplerea primei celule. Nu m-ar mira. Dar noi intenționăm să ne ocupăm de ea, imediat ce putem obține o autorizație. Ei trebuie să rezolve ceva legat de intabularea terenului pe care se construiește. A fost chiar o discuție de a face o înălțare a unui dig, ca să întărim un pic perimetrul depozitului, dar nu e soluție să depozitezi acolo peste capacitatea celulei. Este foarte greu să facem o estimare a timpului în care se va umple celula 1. Dar noi vrem să ne ocupăm de celula asta la anul, numai să ne dea posibilitatea de a obține autorizația.”

Cu alte cuvinte, vina este pasată de la unii la alții, la fel cum scenariul dezastrului ecologic li se pare tuturor tras de păr. Numai că, având în vedere că prima celulă s-a umplut în proporție de 92% și că nici măcar autorizațiile necesare construirii celulei 2 nu s-au obținut, ne putem aștepta la orice. Cu atât mai mult cu cât asta se întâmplă în județul în care orice investiție are termene de finalizare la fel de trase de păr ca și perspectiva dezastrului ecologic, nu?

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*