liberinteleorman.ro

ZIUA IMNULUI NAȚIONAL

27 iulie 2023

Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman, instituție subordonată Consiliului Județean Teleorman, marchează vineri, 28 iulie 2023,ora 12, la sala de lectură , Ziua Imnului Național.

La 29 iulie 1848, la Râmnicu Vâlcea, un grup de tineri entuziaşti intonau poemul patriotic Un răsunet al lui Andrei Mureşanu, transformându-l în Deşteaptă-te, române! – imnul Revoluţiei Paşoptiste.

      Imediat după Revoluția din decembrie 1989, Deșteaptă-te române! a fost ales Imn Național al României.

      Imnul Național este considerat simbol național, alături de drapelul tricolor, stema țării și sigiliul statului. În anul 1862 a fost organizat un concurs public pentru desemnarea imnului, iar cel care a câştigat concursul a fost compozitorul Eduard   Hübsch,  cu piesa  Marş triumfal şi primirea steagului şi a Măriei Sale Prinţul Domnitor.

      Aproape 20 de ani mai târziu, poetul Vasile Alecsandri a scris Imnul Regal Român , care avea să devină imnul de stat al României. Acesta  a fost intonat pentru prima dată în anul 1884, la încoronarea regelui Carol I de Hohenzollern.

Acordurile lui au fost auzite în ţara noastră până în anul 1947.

      La 4 ianuarie 1948 a fost introdus imnul Zdrobite cătuşe în urmă rămân pe versurile  lui Aurel Baranga, melodia aparținând lui Matei Socor.

    Te slăvim Românie –  a fost imnul național al Republicii Populare Române în 1953 . Versurile au fost scrise de Eugen Frunză și Dan Deșliu, iar muzica a fost compusă de Matei Socor.

      În anul 1975 imnul național al României a fost din nou schimbat cu melodia Pe-al nostru steag e scris Unire, pe  muzica  lui Ciprian Porumbescu.

       Din anul 1977 până  în anul  1989, imnul național a fost frumoasa poezie Trei culori, inspirat din versurile unui cântec patriotic scris de Ciprian Porumbescu.

       După  Revoluția din decembrie 1989, Deșteaptă-te române!  a fost ales Imn Național al României.  La originea Imnului Național al României se află poemul patriotic Un răsunet de Andrei Mureșanu, pe o melodie culeasă de Anton Pann. 

     Imnul Naţional  este parte a expresiei noastre naţionale, simbol al legăturii cu trecutul şi cu valorile noastre fundamentale.

    Cu acest prilej  Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman, organizează  expoziția tematică Deșteaptă-te române!, ce cuprinde partituri și medalii  din colecția lui Teodor Nicolae  Săceanu.

    Expoziția rămâne deschisă publicului până la data de 4 august 2023.

Advertisement

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate


Articolul precedent

Reacția lui Florinel Dragomirescu la abuzurile relatate de copiii DGASPC Teleorman

Următorul articol

Incendiu de proporții la Fântânele: 500 de baloți de paie au ars

Cele mai recente articole de Actual

Miercurea alarmelor! Sirenele vor suna în Teleorman

❗️Astăzi, în intervalul orar 10.00-11.00, va avea loc exercițiul de alarmare publică, „𝗠𝗜𝗘𝗥𝗖𝗨𝗥𝗘𝗔 𝗔𝗟𝗔𝗥𝗠𝗘𝗟𝗢𝗥”, cu scopul de a verifica funcționarea sirenelor pe