Monica Vasilescu
În acest an, Ziua Imnului Naţional a fost celebrată cu un spectacol artistic al unor copii talentaţi, dar şi cu unul (grotesc), oferit de către unii reprezentanţi ai autorităţilor locului. Festivitatea Imnului de Stat a început cu oficiile religioase de care s-au ocupat preoţii Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului, a continuat cu discursurile celor puşi în cele mai înalte scaune din administraţia judeţeană şi cu un program artistic al elevilor cu har de pe la noi.
Nu mică a fost stupefacţia audienţei să observe că nişte copii, aşa cum este cel care a recitat poezia „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”, Alin Stoian, de la Liceul Teoretic „A.I. Cuza” sau eleva Catrinel Ghinea, de la Şcoala Generală “Mihai Viteazul” din Alexandria, au dat clasă mai marilor noştri, care au părut că nici nu s-au uitat pe hârtie înainte de lecturarea publică. Alături de cei doi, Octavian Broşteanu a interpretat două cântece patriotice, ascultate cu zâmbetul pe buze şi cu simţire de către toţi cei prezenţi.
Tot zâmbind, dar de data aceasta ironic, nu apreciativ, i-au ascultat oamenii şi pe bărbaţii de stat de la nivel judeţean, care au citit discursuri reluate în cursul anilor de către toţi „cititorii” trecuţi prin funcţii şi, în afară de exerciţiul de a recita în faţa mulţimii, cu îndestulare de sine, desigur, dar şi cu stângăcii, nu s-au remarcat prin altceva. Astăzi, instituţii importante din municipiu, aşa cum sunt Prefectura Teleormanului şi Primăria Alexandriei, au avut trimişi din eşalonul al doilea al conducerii doi oameni tineri de care am fi putut jura că ştiu măcar să ţină foaia în mâini, dacă nu să şi citească fără reproş. Nu au făcut-o, dar… ce mai contează, esenţial e că au intrat în fotografia istoriei, cu o vorbă bună adusă cântecului care reprezintă ţara şi chiar dacă au glăsuit lamentabil, întreaga adunare a simţit esenţa. Măcar atât.
Referitor la eveniment în sine, în faţa Palatului Administrativ din Alexandria s-au reunit reprezentanţii instituţiilor publice deconcentrate, structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor, ale Ministerului Apărării Naţionale, reprezentanţi ai partidelor politice, precum şi câţiva alexandreni de rând.
Amintim că Ziua Imnului Naţional al României a fost proclamată prin Legea nr. 99 din 26 mai 1998 şi se sărbătoreşte în fiecare an la data de 29 iulie. La Alexandria, ceremonia s-a încheiat cu intonarea imnului naţional “Deşteaptă-te, române” şi cu defilarea Gărzii de Onoare, cele mai apreciate momente ale zilei.