liberinteleorman.ro

Se caută vinovați pentru rezultatele dezastruoase de la Bacalaureat

29 iulie 2014
Advertisement

vinovatiCarmen Dumitrescu

Și anul acesta, examenul de bacalaureat a fost un fiasco în Teleorman. Prin prisma rezultatelor, evident, pentru că pe linie organizatorică, totul s-a desfășurat ca la carte. Cel puțin, asta susține Inspectoratul Școlar, care într-un raport prezentat în cadrul Colegiului Prefectural desfășurat pe 24 iulie, menționează că anul acesta în județul nostru nu s-au înregistrat probleme de organizare și că numai 7 copii au încercat să fraudeze sau au fost prinși fraudând examenul de maturitate. La examen au participat 3.340 de candidați, din care 2.537 fac parte din promoția 2014  și 803 din promoțiile anterioare. După ce s-au rezolvat și contestațiile, procentul de promovabilitate la Bacalaureat în Teleorman s-a ridicat la 45,27%, procent pe care Inspectoratul Școlar Teleorman îl tratează cu indulgență. Nimănui de la Inspectorat nu i se pare dubios că mai puțin de jumătate dintre elevii Teleormanului nu au suficiente abilități fundamentale pentru a promova un examen necesar, în care se investesc resurse, atât de către stat, cât și de către părinți.

În ceea ce privește promovabilitatea pe licee, în acest moment cel mai bun liceu din Teleorman este Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat”, care a avut o rată a promovabilității de 83,48%, în timp ce liceul cu cea mai slabă prestație a fost Liceul Tehnologic “Andrei Șaguna” din Botoroaga cu o rată a promovabilității de…. 0. Situația este destul de îngrijorătoare, dar nu și pentru Inspectoratul Școlar care a menționat, prin reprezentantul său prezent la ședința Colegiului Prefectural, inspectorul Alexandra Negrea, că nu e cazul să caute nimeni vinovați și că rezultatele la Bacalaureat din Teleorman de anul acesta fac parte dintr-o suită a rezultatelor proaste la nivel național, deci promovabilitatea scăzută e firească. Aceste afirmații n-au făcut altceva decât să agite spiritele, determinând o serie de observații cât se poate de realiste cu privire la responsabilitatea ISJ Teleorman. Astfel, directorul Casei de Pensii Teleorman, Emilian Bomboe s-a declarat stupefiat de faptul că la nivelul județului Teleorman, nici măcar jumătate dintre candidații la examenul maturității nu au beneficiat de pregătirea necesară pentru a-l promova.

Însă, cele mai vehemente observații au venit din partea șefului Structurii Teritoriale pentru Probleme Speciale Teleorman, colonelul Dorin Sandu Voicu. Acesta s-a declarat revoltat de faptul că ISJ Teleorman privește cu atâta legeritate situația și a cerut inspectorilor școlari să se organizeze și să caute vinovați: “Vinovați există. Cel mai puțin vinovați sunt copiii. Ei sunt victimele. Inspectoratul Școlar se duce în școli numai la examene. E timpul să vă faceți ordine. Nu sunt de acord că trebuie să vorbiți la minister. Păi ce? Așteptați să vină ministerul să vă facă ordine? Făceți-vă ordine! Nu sunt de acord să nu căutați vinovați. Nu mi se pare normal să structurăm activitatea școlară în funcție de autobuzele care duc și aduc profesorii de la școală, obligăm copiii la studiul unor discipline facultative, în funcție de ce cadru didactic nu are numărul de ore ca săî-i completeze catedra didactică. Căutați-vă vinovații și dați-i afară. S-a făcut ordine în tot sistemul ăsta românesc. Au dispărut fabrici, instituții… Păi cât vreți să mai țineți liceul ăla de la Botoroaga fără nici un elev care să promoveze examenul de bacalaureat. Nu e normal să fii profesor  titular și niciunul dintre elevcii tăi să nu ia bacalauretul la disciplina ta. Faceți controale! De câte ori ați mai fost într-un control? Mai verificați profesorii ăia la programă, nici nu-și termină materia de predat. Dumneavoastră căutați-vă vinovații, dacă sunteți în stare. Dar nu sunteți… De țară are cine să se ocupe. Dumneavoastră faceți în județ! ”

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Vis de vitejie, fără de prostie, dulce Teleorman, asta îţi doresc!

Următorul articol

Liviu Dragnea și ispitele istoriei

Cele mai recente articole de Învățământ