liberinteleorman.ro

Comisarul “Şoric” de la Roşiori face legea, n-o respectă

10 august 2014

Monica Vasilescu

politist localDin seria angajărilor politice decriptată de ziarul Liber în Teleorman extragem un caz real, pe cât de alambicat, atât de elocvent zilelor noastre şi realităţii teleormănene, adusă în sapă de lemn de politici sociale incoerente, bazate pe clientelism de toate felurile.

Omul dreptăţii pe persoană fizică, şeful Poliţiei locale Roşiorii de Vede, a fost băgat în organigramă cu leafă de poliţist local, după o campanie istovitoare la care a stat la braţ cu primarul Cristian Duică. În pofida faptului că toate regulile prevăd ca poliţiştii să nu facă parte din vreun partid politic şi să nu ia parte la campaniile electorale, cu rezerva excluderii din corpul politiştilor locali, Iancu Petre Petricioaia nu a fost exclus, dimpotrivă, a fost inclus, iar acum domneşte pe o funcţie pe care a obţinut-o, conform documentelor, pe lângă legea pe care trebuie să o respecte, nu să o facă.

După nişte voluntariat pe la PSD, a fost o vreme consilier local, Iancu Petricioaia, şef al poliţiei locale Roşiorii de Vede, alias „comisarul Şoric” (aşa cum i se spune în oraş, inclusiv colegii de partid), s-a reorientat profesional şi a ocupat funcţia de şef al foştilor comunitari fără a îndeplini condiţiile legale privind vechimea în specialitatea studiilor, se pare. Am verificat declaraţiile de interese ale comisarului, acte postate pe site-ul Primăriei Roşiorii de Vede, şi, aşa cum ştie toată lumea care îl cunoaşte, domnul “Şoric” a deţinut în cadrul firmei sale – ANITENICOM SRL – funcţia de administrator.

Conform legislaţiei în vigoare, perioada în care deţii funcţia de administrator în cadrul unei societăţi comerciale, nu reprezintă vechime necesară ocupării unei funcţii publice. Petricioaia a terminat Academia de Studii Economice, având specializarea economist. Pentru ca domnia sa să fi putut ocupa o funcţie publică, trebuia să fi lucrat cel puţin doi ani ca economist, ocupaţie dobândită în urma unui contract de muncă sau raport de serviciu. Conform prevederii art. 3 lit. l) din H.G. nr. 611/2008, “vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice se numeşte experienţa dobândită în temeiul unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau ca profesie liberală, demonstrată cu documente corespunzătoare de către persoana care a desfăşurat o activitate într-o funcţie de specialitate corespunzătoare profesiei sau specializării sale, prin raportare la domeniul general de absolvire a studiilor potrivit nivelurilor de organizare a învăţământului în România”. Însă, cu largul concurs al administraţiei publice locale, cea care are în subordine unitatea, la depunerea dosarului de înscriere la concurs, acesta a depus un document fals prin care a atestat faptul că a profesat ca economist, dacă ne luăm după faptul că în CV-ul acestuia nu apare nicăieri acest job.

La postul de director al Poliţiei locale din Roşiorii de Vede au mai fost şi alţi pretendenţi, alţi oameni de partid, însă dosarele le-au fost respinse pe motiv că nu îndeplineau condiţiile de vechime în specilaitatea studiilor, deoarece, deşi erau absolvenţi de studii superioare, nu au profesat în specialitatea dobândită. Cum s-a putut la domnul comisar… probabil organele de anchetă vor verifica şi vor constata.

Pe parcursul anilor în care politicianul-poliţist a ocupat funcţii publice, în care era nevoit să-şi arate declaraţia de avere, dispare faptul că deţine funcţia de administrator în cadrul firmei sale, ceea ce înseamnă că a înstrăinat-o vreunui membru al familiei, că doar nu îl putem bănui pe omul legii că este pasibil de fals în declaraţii şi de riscul de a fi în stare de incompatibilitate cauzate de funcţia publică actuală.

Ca o paranteză, gura lumii spune că firma sa încheie des contracte de reparaţii şi întreţinere cu unele centre de plasament din judeţ, dar despre asta într-o altă ediţie, cât şi despre faptul că nu prea le prea făcea angajaţilor cărţi de muncă.

Un alt aspect interesant îl reprezintă dispariţia centralei termice de la Stadionul Textila, aflat în proprietatea minicipiului şi păzit de lucrătorii din subordinea domnului comisar. Această centrală, care cântăreşte foarte mult, aproximativ două tone, a fost subtilizată şi vândută la fier vechi. Totul… în mister.

Petricioaia nu este singurul om pus la stat cu mâna partidului. Acesta este, poate, cap de listă într-o întreagă încrengătură pusă bine la punct în admnistraţia administrată de ani buni de un singur partid în Teleorman.

P.S.: Domnul Cristian ar trebui să-l dea afară cât mai poate. Nu de alta, dar sunt semnale de ilegalitate crasă, iar domnia sa nu prea ai liber în “cazier”!

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

2 Comments

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate


Publicitate

Articolul precedent

MARIN ALMĂJANU: Sinteza activității parlamentare în legislatura 2012 – prezent

Următorul articol

Când are timp “Arendaşul cel Viteaz” să administreze judeţul?

Cele mai recente articole de Actualitate

Don't Miss