Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „A.D. Ghica” al județului Teleorman desfăşoară permanent activităţi orientate spre siguranţa cetăţenilor, pe cele două componente specifice, prevenirea situaţiilor de urgenţă şi gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viaţa semenilor sau bunurile materiale ale acestora.
În luna octombrie a acestui an, inspectorii de prevenire din cadrul unității noastre au desfășurat mai multe controale de specialitate, pe linia apărării împotriva incendiilor și protecției civile. Au fost executate un număr de 49 de controale, dintre care: 31 la instituții (5 inopinate), 10 la localități (localități aflate în zone inundabile), 1 la unități ale administrației publice locale, la primirea atenționărilor privind iminența producerii unor situații de urgență, 1 la operatorii economici ce se supun prevederilor Legii nr. 59/2016 și 6 audituri la persoane autorizate care efectuează lucrări în domeniul apărării împotriva incendiilor.
Pe timpul desfășurării acestor controale, pompierii militari au constatat o serie de deficiențe care au fost fie remediate pe loc, fie sancționate și luate măsuri de rezolvare a lor în cel mai scurt timp.
Numărul total de deficiențe constatate a fost de 407, dintre care 385 au fost sancționate și 17 soluționate pe timpul controalelor. Din totalul de deficiențe, 308 au fost la obiective în exploatare – instituții, 99 la localități, au fost depistate 3 obiective care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu dar care aveau avize și alte 2 obiective fără aviz ori autorizație de securitate la incendiu.
Urmare a acestor probleme descoperite de pompieri pe timpul controalelor, în funcție de gravitatea lor și de principiul gradualității, s-au aplicat 11 amenzi contravenționale în cuantum de 6300 de lei și 385 de avertismente.
În ceea ce privește pregătirea cetățenilor pentru diferite situații de urgență, inspectorii de prevenire au organizat și desfășurat 21 de exerciții de alarmare, evacuare și intervenție la locul de muncă, la incendiu, în cadrul cărora au participat un număr de 320 de persoane. De asemenea, pompierii militari au desfășurat și 11 exerciții, aplicații și instruiri cu membrii serviciilor voluntare de la nivelul localităților.
Pe timpul controalelor, pompierii militari teleormăneni au mai realizat 40 de instruiri în domeniul situațiilor de urgență la instituțiile publice și 10 la localități, distribuind peste 1500 de materiale informative cu reguli de comportare pe diferite tipuri de risc.
AVIZARE/AUTORIZARE
În cursul lunii octombrie, personalul din domeniul avizării/autorizării a primit un număr de 30 de solicitări de eliberare de avize, autorizații de securitate la incendiu ori puncte de vedere, acestea fiind rezolvate astfel:
– au fost emise 8 avize de securitate la incendiu, 4 respingeri, 1 răspuns privind comunicare documente lipsă și 5 răspunsuri pentru neîncadrarea în prevederile legale;
– au fost solicitate și s-au înaintat două răspunsuri de neîncadrare în prevederile legale în cazul a două avize de protecție civilă;
– au fost emise 5 autorizații de securitate la incendiu și respinse alte 4 solicitări;
– 3 obiective care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu, în urma documentației depuse și respectării prevederilor legale, au obținut acest act administrativ.
Activitățile planificate pentru luna noiembrie
Inspectorii de prevenire din cadrul unității noastre și-au orientat activitățile din luna noiembrie pentru prevenirea situațiilor de urgență la unitățile de învățământ și la localități, cu obiectivele lor specifice.
Principalele aspecte urmărite în teren de către inspectorii de prevenire vor viza: exploatarea instalaţiilor electrice, funcţionarea iluminatului pentru marcarea căilor de evacuare, funcționarea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, obstrucționarea căilor de evacuare, instructajul angajaților, obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu și existența planurilor de evacuare în caz de incendiu.
Activitatea pompierilor se derulează în sprijinul şi pentru cetăţean, iar obiectivele prioritare ale instituţiei noastre sunt orientate spre eficientizarea acţiunilor de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă.
Preîntâmpinarea evenimentelor nedorite rămâne dezideratul comun ce poate fi realizat prin dezvoltarea culturii de securitate şi responsabilizarea fiecăruia dintre noi.
Situația operativă la nivelul Punctului de lucru al pompierilor militari din localitatea Drăgănești Vlașca
La o lună de la operaționalizarea punctului de lucru al pompierilor militari teleormăneni din localitatea Drăgănești Vlașca, 44 de cetățeni din localitățile Drăgănești Vlașca, Comoara, Văceni, Bujoreni, Prunaru, Dârvași, Botoroaga, Tîrnava, Călugăru, Tunari și Valea Cireșului au beneficiat de serviciile salvatorilor teleormăneni, atât din punct de vedere al intervenției la incendii, accidente rutiere și alte situații de urgență, cât și din punct de vedere al acordării primului ajutor calificat prin intermediul paramedicilor SMURD.
Dacă până acum o lună, timpul de răspuns la o intervenție în localitățile Prunaru sau Bujoreni ar fi durat în jur de 30 – 35 de minute până la sosirea echipajelor SMURD sau de stingere din cadrul Detașamentului de Pompieri Alexandria, acum, odată cu operaționalizarea Punctului de lucru de la Drăgănești Vlașca, salvatorii ajung la cei aflați în necaz în maxim 7-8 minute.
În cele 40 de cazuri preluate de echipajele SMURD, principalele afecțiuni medicale acuzate de cetățeni au fost traumatismele, cefaleele, durerile abdominale, durerile toracice, hipoglicemie, puls oscilant, stop cardio-respirator, agitație și vărsături. După acordarea primului ajutor, pacienții au fost transportați la CPU Videle sau UPU Alexandria pentru investigații amănunțite și acordarea de îngrijiri medicale de specialitate.
Pe lângă intervențiile de acordare a primului ajutor, pompierii militari din localitatea Drăgănești Vlașca au mai intervenit la un incendiu cu victimă în localitatea Tîrnava, o salvare de animale, un incendiu de vegetație uscată și un accident rutier.
Punctul de lucru Drăgănești Vlașca este deservit de 28 de salvatori, dintre care 15 cu competență de paramedic, toți având cursul de formare în acordarea primului ajutor calificat, descarcerare şi operaţiuni de salvare la Centrele de Formare şi Pregătire în Descarcerare şi Asistenţă Medicală de Urgenţă din țară.
Operaționalizarea acestei subunități de intervenție a fost rezultatul implicării autorităților locale și județene, fapt pentru care le mulțumim pentru toate demersurile pe care le-au realizat în vederea funcționării acestui serviciu, care este în acest moment mult mai aproape de cetățeni.
Pe viitor, asigurăm toți locuitorii din raionul de intervenție al acestui punct de lucru că vom contribui cu întreaga noastră dăruire la asigurarea unui climat de liniște și siguranță pe teritoriul dat în competență, prin acționarea în mod unitar și integrat, împreună cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență.