liberinteleorman.ro

Scandalul pestei porcine ia amploare în Teleorman: „Directorul Iulian Ianculescu trebuie să plătească cu funcția!”

Directorul Direcției Sanitar Veterinare Teleorman, Iulian Ianculescu, este acuzat din tot mai multe direcții pentru masacrul care se întâmplă de mai bine de două săptămâni în județ. În urma unor „calcule”, Direcția Sanitar Veterinară a decis să ucidă preventiv toți porcii din mai multe localități din Teleorman, lucru care a generat nemulțumire în rândul populației. În plus, utilizarea unor metode rudimentare pentru limitarea răspândirii pestei porcine africane (precum așezarea unor covoare la intrarea în localitățile afectate), fără să se fi umblat deloc la cauze (mistreții de pe fondurile de vânătoare, păsările și insectele care transmit boala) îi îndreptățesc pe oamenii afectați să ceară explicații autorităților în materie și chiar să le acuze de incompetență.

O astfel de acuzație vine acum și din partea PNL Teleorman, prin vocea președintelui organizației județene, Eugen Pîrvulescu și cea a medicului veterinar și membru PNL, George Pîrjol. În cadrul unei conferințe de presă, organizate astăzi la sediul PNL Teleorman, problema pestei porcine africane a constituit principala temă de interes și dezbatere, concluzia fiind că pentru cele care se întâmplă în Teleorman în domeniul sănătății animale trebuie să plătească cineva. Și, cu precădere, directorul DSV, Iulian Ianculescu, pe care liberalii teleormăneni îl consideră principalul responsabil de felul dezastruos în care s-a gestionat problema pestei porcine africane în județul Teleorman.

George Pîrjol și Eugen Pîrvulescu

Medicul veterinar George Pîrjol, chemat la conferința de presă în calitate de specialist, a insistat că problema la nivelul județului e gravă, iar modul de abordare este unul cel puțin rudimentar: „Legat de evoluția din ce în ce mai agresivă a pestei porcine africane, singurele măsuri sunt cele de profilaxie nespecifică. În acest sens, de anul trecut și până în prezent încă nu avem informații despre cauzele primare, despre izvorul acestei boli, care ar fi trebuit să rezulte din anchetele efectuate în focarele de PPA. Nu știm până acum dacă pe fondurile de vânătoare se pot identifica rapid animalele bolnave și mai ales cadavrele, pentru că în această perioadă caldă a anului, cadavrele se descompun, pe cadavre se pot pune păsări care pot duce virusul mai departe, dacă în focare au fost identificate insecte care parazitează porcii mistreți, dacă în jurul focarelor existente s-a efectuat dezinsecția. Potrivit manualului, ar trebui să fie ucise doar animalele din focar. Nu știu care au fost motivele care i-au determinat pe cei de la DSV Teleorman să sacrifice inclusiv porcinele sănătoase din exploatațiile unde nu sunt focare.”

Președintele PNL Teleorman, Eugen Pîrvulescu, l-a acuzat pe directorul DSV Teleorman, Iulian Ianculescu, de faptul că se teme să intervină pe fondurile de vânătoare și crede că acesta ar trebui să demisioneze: „Mă sună oamenii plângând și mă roagă să fac ceva. Ce pot să fac? Să mă duc să mă iau de gât cu Ianculescu, care a stat un an de zile ca o putoare, undeva în șanț, și s-a trezit acum că nu știe ce să facă, așa că a ras toți porcii din comune? E în regulă asta? Chiar atâta bătaie de joc? De un an de zile se știe de pestă, abia acum se iau măsuri de dezinfecție. E simplu pentru autorități să se ducă să ia omului animalul din curte și apoi omul ce face? Așteaptă despăgubiri de la Dăncilă. Ție, Ianculescu, ți-e frică să intri pe fondurile de vânătoare? Intră cu armata peste ei, fă ceva! Mi se pare strigător la cer că asistăm pasivi la ce se întâmplă și omul de rând să plătească pentru indolența autorităților. Oamenii ăștia trebuie să plătească cu funcția. Trebuie să scăpăm odată de ei, și de Ianculescu, și de prefect, și de ăștia. Mi se pare așa, că se face totul după ureche. Nu trebuie să ne batem joc de oameni, mâine o să merg la Minister și o să spun toate aceste lucruri.

Advertisement

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Carmen Dan se întoarce în Teleorman? Ministrul de Interne și-a exprimat dorința de a candida la conducerea organizației județene a PSD

Următorul articol

Cei cinci care au speriat Roșiorii: Cîrciumaru, Duică, Petricioaia, Savu și Mincă cer de la un protestar câte 10.000 de lei/căciulă cu titlu de despăgubiri morale

Cele mai recente articole de Actualitatea politică