Să-l ajutăm pe nea’ Costel să aibă un acoperiș deasupra capului!

în Cultură

Carmen Dumitrescu

Se spune că Dumnezeu construiește cuibul păsării oarbe. Însă, de când e lumea așa cum o știm, Dumnezeu lucrează prin oameni. Și de data aceasta, a venit vremea ca divinitatea să lucreze prin noi pentru cuibul lui nea’ Costel din comuna Gălăteni. Nu de alta, dar viața l-a încercat suficient, cât să se declare înfrânt, așa că noi, cei care încă mai avem posibilitatea de a sprijini, putem să oferim și să-i mulțumim bătrânului teleormănean că ne-a oferit posibilitatea să-l ajutăm. Situația se prezintă destul de tragic. Cu nouă ani în urmă, nea’ Costel afla că îi arde casa părintească. A alergat cu inima mică spre locul acela, unde simțea că avea să afle o nouă veste înfiorătoare. Și instinctul nu l-a înșelat: în incendiul care se produsese, tatăl său își trăise ultimele clipe de viață.

Îndurerat și singur pe lume, nea’ Costel s-a gândit că nu are posibilități pentru refacerea locuinței, așa că și-a improvizat o cameră în fostul grajd al casei părintești, ca să rămână aproape de trecutul lui. Din lipsa banilor, a învelit camera cu o folie de plastic, pentru a nu mai ploua prin învelitoarea degradată. Și, așa cum li se întâmplă multor teleormăneni din zonele sărace ale județului, nea Costel trăiește cu 140 de lei pe lună! Da, ați auzit corect: 140 de lei! Din fericire pentru el, nea Costel a găsit un sprijin suplimentar în Asociația Cheia Raiului, înființată de un tânăr preot din Gălăteni, care slujește în Parohia Sfântul Gheorghe, Daniel Ivan. Preotul, care face parte din acea categorie din ce în ce mai rară de fețe bisericești devotate ideii de credință ca altruism, a avut grijă ca bătrânul să primească în fiecare săptămână hrană din bucătăria bisericii din localitate. De asemenea, preotul Daniel Ivan are grijă ca în fiecare duminică, copiii săraci și cazurile sociale din Gălăteni să beneficieze, de asemenea, de o masă caldă, încropită din veniturile modeste ale donatorilor din comună.

Pentru că i-a fost milă de nea Costel și a rezonat cu suferința lui autentică, preotul Ivan a început construcția unei mici case sociale care să-i asigure bătrânului un loc al lui. Din păcate, fondurile puține ridică noi piedici în calea finalizării acestui frumos demers, așa că preotul Ivan ne roagă, pe cei care dorim să facem o faptă bună pentru un om care a pierdut totul, să sprijinim  cum vom putea, cu bani sau materiale de construcție, această inițiativă.  Preotul poate fi găsit în parohia sa din Gălăteni, iar donațiile se pot depune în contul Asociației Cheia Raiului.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*