liberinteleorman.ro

Sursa: russenartina.wordpress.com/1170-2/

Poetul Anghel Gâdea și-a purtat întreaga viață poezia “Pe sub umbra tăcerii”

15 iunie 2017
Sursa foto: russenartina.wordpress.com/1170-2/

Monica Vasilescu

Nu doar lumea literară, ci și şcoala teleormăneană deplânge în această perioadă dispariția celui care a fost profesor, poet și prozator într-un județ care își respectă mult prea puțin valorile. Anghel Gâdea a purtat în el un talent nativ impresionant. În modestia-i caracteristică, nu a făcut niciodată exces cu arta sa, ci s-a rezumat la a crede în puterea versurilor de a bucura sufletele oamenilor, concentrându-se exclusiv pe această misiune a sa. Poezia i-a fost marea iubire și a pus în slujba ei toate eforturile, fapt care l-a particularizat printre cunoscuții săi, care i-au adulmecat în liniște scrierile promovate insuficient.

Puțină lume știe, în principal literații, că profesorul Anghel Gâdea a fost mentor pentru multe personalități ale literaturii și pentru cei care i-au cunoscut activitatea de la Colegiul Naţional „Anastasescu” din Roşiorii de Vede. Cu numeroase apariţii editoriale și proză consistentă, Anghel Gâdea a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, iar în luna octombrie 2015 poetul roșiorean și-a lansat ultimul volum care poartă un titlu sugestiv pentru întreaga sa decență publică – “Pe sub umbra tăcerii”. Lansarea cărții, la vârsta de 80 de ani, a însemnat mult pentru Anghel Gâdea, aflat atunci la apogeul carierei sale creative, fiind o dovadă a recunoșterii din partea celor care l-au susținut și au încurajat demersul de a fi promovat.

În concluzie, deși activitatea sa culturală este cunoscută foarte puțin, considerăm că valorile de acest fel nu trebuie să treacă în uitare, mai ales că sunt atâția oameni care l-au apreciat și care știu că de acum Anghel Gâdea va purta către eternitate frumosul pe care l-a ținut închis în sine întraga viață…

DESPRE ABSURDUL VIEŢII

Ceasornicarul politicos,

Îl întreabă pe clientul său bătrân

Câţi ani are…

O sută trei , îi spune acesta , cu jenă.

„Mulţi înainte!“ îi urează ceasornicarul

Zâmbindu-i sincer şi prietenos…

„Nuuu! Nuuu! Nuuu!“

Protestează bătrânul cu braţul care nu-i tremură

Orice , dar nu viaţă, fiindcă nu-mi mai trebuie,

Nu mai am pe nimeni, sunt singur,

Chiar şi pe stradă când ies,

Un necunoscut, un străin căruia

Nimeni nu-i mai răspunde nici la salut…

Vreau să mor, să mă duc după ai mei ,

Pe lumea cealaltă, dacă va fi…

Viaţa mea de-acum, însingurată,

Hăituită de pustiu, lipsită de dragoste,

Dezordonată, a devenit o povară, domnule ceasornicar…

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor la Ziare.com și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Scoruri live

About Me

Articolul precedent

PSD a pierdut alegerile la Olteni! Violeta Ionescu l-a învins pe Emilian Mărcușanu

Următorul articol

Să-l ajutăm pe nea’ Costel să aibă un acoperiș deasupra capului!

Cele mai recente articole de Cultură