liberinteleorman.ro

Programare și robotică gratuit pentru copiii din Troianul și Peretu

15 aprilie 2022

Elevii de gimnaziu din județul Teleorman pot învăța programare și robotică gratuit. Programul național CODE Kids ajunge acum la Troianul și Peretu ca serviciu modern oferit de biblioteca publică locală.

•   Program desfășurat gratuit în biblioteci publice și centre comunitare din mediul rural și orașe mici

•   4.600 de elevi au participat gratuit la cursurile CODE Kids în cinci ani

•   De la noțiuni de bază de programare până la robotică, realizare de aplicații, jocuri și animații

•   CODE Kids se adresează copiilor cu note medii sau chiar sub medie

Teleorman, 15 aprilie 2022. Două biblioteci publice locale din județul Teleorman se alătură proiectului CODE Kids – Programează viitorul comunității tale, un program gratuit derulat de Fundația Progress, care se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 10-14 ani în vederea dezvoltării de competențe de programare vizuală și STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică). Până acum au participat la cursuri peste 4.600 de elevi de la lansarea proiectului în 2017.

Într-o lume în care tehnologia avansează cu rapiditate, CODE Kids reprezintă o oportunitate de alfabetizare digitală pentru copiii din mediul rural, astfel încât aceștia să fie pregătiți să dea piept cu meseriile viitorului. În cei doi ani de program, elevii vor avea acces la noile tehnologii și la instruiri gratuite oferite de profesioniști în domeniu, vor crea aplicații mobile, vor învăța să programeze roboței, își vor dezvolta cunoștințele de matematică, logică și limba engleză și vor descoperi cât e de frumos să lucreze în echipă.

Programul CODE Kids este activ în comunități rurale și în orașe mici din 33 de județe. Lista cluburilor poate fi consultată AICI.

Copiii înscriși la cluburile de la Biblioteca Comunală Peretu și Biblioteca Comunală Troianul lucrează săptămânal și își fac temele cu seriozitate, participă activ la cursuri și sunt hotărâți să deprindă tainele limbajelor de programare. Crearea unei adrese personale de e-mail, stabilirea numelui și crearea logo-ului echipei, jocuri de cunoaștere și lecții introductive pe platforma code.org au fost primii pași pe care copiii de gimnaziu i-au făcut în proiect.

„Motivația de a intra în proiectul CODE Kids a pornit de la misiunea meseriei pe care o am, aceea de a interacționa și de a comunica cu utilizatorii bibliotecii și de a le oferi resurse educaționale și de dezvoltare personală și profesională. Prin acest program, copiii pot lega noi prietenii, vor învăța programare și pot face schimb de experiență, iar pentru comunitatea noastră CODE Kids poate da naștere, în viitor, unor locuri de muncă și meserii precum profesor de informatică, programatori care se vor ocupa de mentenanța platformelor deținute de instituțiile publice locale, ingineri etc.” – Mirela Melintescu, bibliotecar Biblioteca Comunală Troianul

„CODE Kids este ceva inedit pentru comunitatea noastră, care nu s-ar fi concretizat fără plăcerea mea de a lucra cu copiii și dragostea pentru profesia pe care o exercit de aproape 32 de ani. Biblioteca trebuie să fie în pas cu digitalizarea și să sprijine dezvoltarea comunitară.” – Florica Neguț, bibliotecar Biblioteca Comunală Peretu

CODE Kids, oportunitate de dezvoltare pentru copiii cu note medii și sub medii la școală

44,3% dintre elevii români de gimnaziu sunt la țară, iar 49,64% dintre aceștia au luat, în 2017, note sub cinci la Evaluarea Națională, la matematică, arată un raport al Ministerului Educației. Aceste date au condus la crearea și implementarea proiectul CODE Kids, în urmă cu șase ani.

„Anul acesta avem 80 de grupe de începători, la nivel național, ceea ce demonstrează avântul pe care l-a prins programul CODE Kids. Entuziasmul copiilor și al coordonatorilor de cluburi este molipsitor! Ne bucură faptul că i-am prins în această vâltoare a cunoașterii și suntem pregătiți să le antrenăm abilitățile digitale și soft skills, astfel încât să fie instruiți pentru profesiile care vor apărea în următorii zece-douăzeci de ani.” – Mircea Stan, manager de proiect CODE Kids România

„Din punctul meu de vedere CODE Kids se rezumă la un singur cuvânt – viitor. Fie că vorbim de viitorul general care se anunță tehnologic și robotizat, fie că vorbim de viitorul copiilor noștri, consider că acest drum al programatorilor de mâine trebuie să înceapă chiar de astăzi. Oferă șansa copiilor din mediul rural să acceseze un domeniu extraordinar de interesant și complex printr-un club de robotică gratuit.” – Narcis Lunceanu, coordonator tehnic CODE Kids România.

Advertisement

1 Comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate


Publicitate

Articolul precedent

Trei zile importante, marcate la Biblioteca Județeană ,,Marin Preda”

Următorul articol

Actualizarea prețului materialelor de construcții a fost aprobată de Guvern

Cele mai recente articole de Educatie