Trei zile importante, marcate la Biblioteca Județeană ,,Marin Preda”

în Cultură

Luni, 18 aprilie 2022, începând cu ora 10, Biblioteca Județeană ,,Marin Preda” Teleorman, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, va marca Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor, Ziua Bibliotecarului din România și Ziua Internațională a Presei Libere.

La eveniment vor participa reprezentanți ai administrației publice locale, ai instituțiilor de cultură din județ, scriitori și publiciști, bibliotecari din bibliotecile publice din județ, reprezentanți mass-media, iubitori de carte.

Ziua de 23 aprilie marchează o sărbătoare a cărții și a profesioniștilor aflați în slujba sa, începând din anul 1995, când UNESCO a inițiat Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Zece ani mai târziu, în 2005, Guvernul României a declarat 23 aprilie Ziua Bibliotecarului din România, în semn de recunoaștere publică oficială a prestigiului unei profesii de importanță deosebită pentru cultura națională.

Regăsindu-se printre profesiile cele mai bogate în semnificații, cu cu o încărcătură emoțională, culturală și enciclopedică aparte, profesia de bibliotecar vorbește despre dedicare, despre vocație și despre energia creativă a oamenilor cărții.

Pentru că legătura care se stabilește între bibliotecari și utilizatorii serviciilor de bibliotecă este unică şi deosebit de importantă, această profesie se bucură atât de respect, cât și de empatia diferitelor categorii de public.

Sub semnul aniversării profesiei de bibliotecar va avea loc un atelier profesional în cadrul căruia vor fi susținute următoarele comunicări:

  • EUROPE DIRECT în bibliotecile din județul Teleorman

   Prezintă: Marinela Rușanu – bibliotecar, Biblioteca Municipală „Gala   

   Galaction” Roșiorii de Vede;

  • Aurel Sergiu Marinescu (1929-2008). Itinerariile unei vieți

Prezintă: Bogdan Cotruță – bibliotecar, Biblioteca  Orășenească „Miron Radu Paraschivescu” Zimnicea; 

  • Bătălia cărților – ediția 2022

Prezintă: Nicoleta Alexe – bibliotecar, Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman;

  • În lumea poveștilor – ediția 2022

Prezintă: Elena Iconaru – bibliotecar, Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman;

  • Prietenie … pe o … sfoară , Olimpiada de benzi desenate – ediția

2022

Prezintă: Livia Badea – bibliotecar,  Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman;

  • Centenar „Marin Preda”

Prezintă: Geanina Burcea – bibliotecar, Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman.

Cu acest prilej se vor desfășura alegeri în cadrul Filialei Teleorman a Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România.

Biblioteca va  marca și Ziua Internațională a Presei Libere, zi instituită în anul 1991 la inițiativa organizației ,,Reporteri fără frontiere” și sărbătorită în fiecare an la 20 aprilie.

Va fi vernisată expoziția de carte  În lumea presei și va avea loc dezbaterea cu tema Servicii de informare pentru cetățeni.

Ziua Internațională a Presei Libere este o zi de reflecție asupra problemelor libertății presei și a eticii profesionale, o zi de reamintire a jurnaliștilor care și-au pierdut viața în căutarea unor povești.

Activitatea bibliotecii servește ca un apel pentru afirmarea importanței prețuirii informațiilor ca bun public, dar și o celebrare a libertății de exprimare și informare.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*