liberinteleorman.ro

Preasfințitul Galaction nu vrea să spună cât costă casa de lux construită din bani publici! Necurat!

Conform învățăturilor popești, locuințele și comportamentele celor care transmit învățăturile lui Dumnezeu ar trebui să emane modestie. După standardul unora, modestia înseamnă: case cu etaje, camere multe și spațioase, curți cu garduri imense, lucruri pentru care salariul nu le-ar ajunge nici măcar să acopere întreținerea. Bisericoși din fire sau obligați de canoane, românii finanțează cultele, plătesc salariile oamenilor Domnului, iar aceștia plâng că au bani puțini, dar, paradoxal, își permit să-și construiască locuințe care se ”învârt după soaresau chiar biserici private, situație întâlnită în Teleorman. Unde altundeva?!

Pe strada Carpați, nr. 15, în Alexandria, o clădire grandioasă, împrejmuită cu un gard impresionant, atrage atenţia oricărui trecător. În această casă locuieşte nimeni altul decât episcopul Alexandriei și Teleormanului, Galaction Stângă. Preasfințitul, după titlul de arhiereu. Deși, în biserică, învaţă enoriaşii să nu fie lacomi şi să nu agonisească averi, ”acasă”, în casa eparhială, vrea să aibă condiții de lux. Splendoarea a început cu un gard excesiv de costisitor, construit după modelul Mănăstirii Lainici, din județul Gorj, al cărui preț corect se ridică la destule mii de euro, dar nu știm exact câte, că Preasfinția Sa ne-a trimis la… Dumnezeu. Pentru că Episcopia trăiește din bani publici, iar casa episcopală se modernizează pe bani publici, am avut ”neobrăzarea”, de a-l întreba pe călugărul șef din instituția Domnului cât ne costă bunăstarea lui în casa statului. Așa că i-am solicitat date privitoare la valoarea lucrărilor de la casă, valoarea construcțiilor la biserica din curte, valoarea gardului, totalul cheltuielilor, ce firmă se ocupă de lucrări, proveniența banilor și termenul de finalizare a construcției. Preanecinstitul Galaction, pardon, Preasfințitul, printr-un consilier juridic, ne-a dat un răspuns evaziv, în care ne-a explicat că toate datele privitoare la aceste construcții au fost înscrise pe panourile de informare afișate conform normelor legale în vigoare. Am mai făcut o vizită la preafrumoasa clădire și am găsit doar un panou informativ, care anunță că acolo este un șantier în lucru, referindu-se doar la ”mansardare imobil S+P+1E”, de care se ocupă o anume firmă Geoconstruct Company SRL (o companie despre care avem informații că lucrează mult pe bani publici). Nimic despre costuri, nimic despre biserică, nimic despre celelalte informații pe care le-am solicitat.

Noi înțelegem că PS-ul este și el om și mai poate folosi metehne lumești, cum ar fi ”dusul cu zăhărelul”, dar nu un om oarecare, ci întâiul reprezentant al ortodcșilor teleormăneni, după rânduiala ierarhică a Bisericii. Și pentru că are o funcție cu expunere publică, mai ales în rândul credincioșilor care cotizează considerabil la bunul mers al activității duhovnicești, domnia sa ar trebui să dea socoteală, nu doar Lui Dumnezeu, ci și enoriașilor. Fiindcă fiii duhovnicești continuă să contribuie cu generozitate la colecta publică a mai marilor Bisericii și să facă ceea ce zice Galaction, nu ce face acesta. Chiar nu știm de ce nu-și fac și ei case spectaculoase…

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

2 Comments

 1. curat „necurat”….
  am vazut niste „maicute” care tot intra acolo…
  ce or face ele pe santierul preasfintitului ?
  gura lumii spune ca „este unul dintre cei mai bogati *preasfintiti* …. rival cu alt „preasfintit” – cel de la Constanta care arunca mereu crucea in apa si asteapta pronuntarea in instanta PENTRU FRAUDA CU FONDURI EUROPENE….
  ptiu… piei drace !
  auzi, nu îi este de ajuns liturghiile de la babe, banuti de la inmormantari si altele … trecu granita si fura si banii europenilor nesfintiti…
  DNA, da doamneeeee !

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Imaginile șocante ale masacrului din Teleorman: numărul porcilor uciși se apropie de 2000

Următorul articol

Deputatul Mara Calista, bilanţ al activităţii la final de sesiune parlamentară

Cele mai recente articole de Actualitatea politică