Percheziții la cămătarii din Teleorman

în Actualitate/Politie

politiaPoliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul I.G.P.R. şi procurorii D.I.I.C.O.T.- Structura Centrală au destructurat o grupare infracţională specializată în camătă, şantaj şi spălarea banilor./ 30 de persoane urmează să fie conduse la audieri.

La data de 4 decembrie a.c., polițiștii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – I.G.P.R. şi procurorii D.I.I.C.O.T.– Structura Centrală, cu sprijinul jandarmilor, au efectuat 20 de percheziţii domiciliare, în  judeţele Teleorman, Giurgiu şi în municipiul Bucureşti, pentru destructurarea unei grupări infracţionale organizate, specializate  în camătă, şantaj şi spălarea banilor, se arată într-un comunicat de presă emis de Poliția Română.

Din cercetări, a reieşit că gruparea infracţională, formată 15 persoane, ar fi fost constituită în anul 2011, pe raza județului Teleorman şi ar fi perceput dobânzi între 5 şi 40 % lunar, din valoarea creditelor acordate, folosind mijloace violente (amenințare, șantaj) pentru recuperarea debitelor.

Împrumuturile cu dobânzi (camătă) ar fi fost acordate de membrii grupării către diverse persoane, în general administratori ai unor societăți comerciale, după ce în prealabil se interesau cu privire la posibilitățile de restituire a sumelor, dar şi cu privire la bunurile de valoare deţinute, ce ar fi putut fi ulterior valorificate, pentru achitarea debitelor şi a dobânzilor.

Cei în cauză i-ar fi căutat în mod insistent pe datornici, în situația în care întârziau plata dobânzilor, în unele situaţii recurgând la amenințări, intimidări sau acte de violență fizică.

De asemenea, în situaţia în care erau în imposibilitatea de a achita datoriile, debitorii ar fi fost constrânşi de membrii grupării să-şi vândă bunurile imobile, eventual cu posibilitatea răscumpărării la valori superioare celor  de vânzare.

Sumele obţinute de membrii grupării infracţionale ar fi fost folosite pentru achiziționarea de bunuri mobile și imobile (autoturisme de lux, case, terenuri) atât pe numele lor, cât și pe numele unor rude sau ale unor interpuși, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a acestora.

La sediul D.I.I.C.O.T – Structura Centrală vor fi aduse 30 de  persoane, pentru audiere. Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

1 Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*