Patru secții ale Spitalului Caritas din Roșiorii de Vede au fost astăzi închise, după ce un pacient s-a infectat cu bacilul piocianic

în Actualitatea politică

Carmen Dumitrescu

În zilele precedente vă aduceam la cunoștință curiosul caz al unui bărbat operat la Spitalul Caritas din Roșiorii de Vede, despre care medicii susțineau că a venit cu bacilul piocianic „de acasă”. Noi am semnalat atunci faptul că bacilul în cauză este unul eminamente intraspitalicesc și, după mai multe discuții cu medici de specialitate, am concluzionat că spitalul trebuie să mintă. Era imposibil ca persoana operată să fie purtător sănătos de piocianic, în contextul în care bacilul se găsește, de regulă, în sălile de operație.

O echipă a Direcției de Sănătate Publică a mers astăzi la Spitalul Caritas din Roșiorii de Vede și a discutat măsurile care trebuie să fie luate în urma neregulilor găsite acolo în ultima perioadă. Și cea mai importantă dintre ele a constat în închiderea temporară a patru secții din spital: chirurgie, ATI-bloc operator, spălătorie și ortopedie. Problemele la Spitalul Caritas au început să fie semnalate încă din luna martie a acestui an, când o echipă a DSP București a suspendat temporar activitatea spălătoriei spitalului pentru motive precum: starea igienico-sanitară necorespunzătoare, zugrăveala deteriorată a pereților spălătoriei, igrasia și zonele întinse de mucegai, absența unui sistem de ventilație mecanică.

La o lună mai târziu s-au prelevat probe din apa sterilă a spitalului, mai precis din sala de operație, și s-a constatat că apa era, de fapt, nesterilă, conținând coci gram pozitivi. Același lucru era valabil și pentru secția de chirurgie generală, unde apa sterilă era, de fapt, nesterilă, conținând bacili gram negativi.

Pe 26 noiembrie, în urma probelor de sanitație prelevate în spălătoria spitalului, DSP Teleorman a constatat prezența bacilului Pseudomonas Aeruginosa (bacilul piocianic) pe lenjeria curată ce urma să fie repartizată pe secții. Acum, pe 7 decembrie, un pacient este internat la Spitalul Caritas cu sindrom subocluziv. Este operat cu diagnosticul de ulcer perforat, în timpul operației fiindu-i prelevate probe din puroiul aferent afecțiunii. În urma analizelor s-a constatat că pacientul era infectat cu bacteria găsită pe 26 noiembrie în spălătoria spitalului. Medicii, în frunte cu managerul spitalului (alt „geniu” al sistemului) au susținut la unison că pacientul venise cu bacteria de acasă. Lucru imposibil de crezut, chiar și de către cei nespecializați în domeniu, bacilul piocianic fiind o bacterie specifică mediului spitalicesc.

Așa că medicii au ales să mintă, în loc să spună că același pacient fusese internat în spital cu o fractură de col femural stâng exact în perioada în care activitatea spălătoriei spitalului era suspendată, pentru că se găsise bacilul piocianic în lenjerii. Concluzia raportului efectuat de DSP Teleorman a fost una etrem de clară: având în vedere că pacientul a fost reinternat la o zi după externare și a fost depistat cu Pseudomonas Aeruginosa, infecția acestuia se încadrează în definiția de infecție asociată actului medical (nosocomială), apărută la 48 de ore de la internare până la 28 de zile de la externarea lui din spital.

Concluzia: medicii au mințit, pacientul luase bacteria din spital, iar acum patru secții ale unității spitalicești sunt închise, timp în care se vor preleva probe de la personalul medical, asupra căruia planează suspiciunea de infectare cu periculoasa bacterie. Ajungem astfel la aceeași concluzie dintotdeauna: sistemul e bolnav, nu oamenii!

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*