Ouă contaminate cu Fipronil au apărut și la o fermă din Olt, ce aparține companiei AT GROUP Prod Impex SRL din Drăgănești Vlașca. Scandalul continuă…

în Actualitate/Sănătate/Utile

Carmen Dumitrescu

Alte ouă contaminate cu Fipronil, un insecticid periculos pentru sănătatea umană și interzis în Uniunea Europeană, s-au depistat la o fermă avicolă din județul Olt. Ferma aparține aceleiași firme din Teleorman, la a cărei fermă din Drăgănești Vlașca s-au sechestrat peste 4 milioane de ouă contaminate cu insecticidul în cauză. Este vorba despre societatea AT GROUP PROD IMPEX SRL, una dintre firmele cele mai bine cotate pe piața de profil, compania deținând primul loc în Top Afaceri România în anul 2018. Apariția aceleiași substanțe interzise în ouăle produse într-o fermă din localitatea Scornicești (Olt), aparținând aceleiași companii, ne face să credem că firma care asigura dezinsecția păsărilor, având contract cu această companie, folosește în continuare Fipronilul, deși substanța e interzisă. Reprezentanții AT GROUP PROD IMPEX SRL nu pot fi contactați pe această temă, deși ar fi în interesul lor să vorbească, însă se pare că firma are o asigurare, pe care ar pierde-o în cazul în care s-ar demonstra utilizarea Fipronilului în procesul de dezinsecție a păsărilor. Și totuși, după apariția acestui nou lot de ouă contaminate, într-o altă fermă a companiei, confirmă, fără doar și poate, utilizarea Fipronilului de către cei cu care AT GROUP are contract de dezinsecție.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt a prelevat pe data de 15 ianuarie probe de ouă de la o fermă care aparține aceleiași societăți din județul Teleorman, la care s-a depistat Fipronilul în ouă. Într-un comunicat de presă al DSV Olt, directorul Veronel Bolborea face referire la modul în care s-au făcut aceste verificări și la rezultatele, nu tocmai optimiste, primite cu doar două zile mai târziu: „În seara de 17.01.2019, au fost primite buletinele prin care se confirmă prezența Fipronilului în probele analizate. Ca urmare, în dimineața zilei de 18 ianuarie, a fost demarată o anchetă, au fost puse sub sechestru ouăle aflate la momentul controlului în unitate, a fost interzisă livrarea de ouă pentru comercializare, până la sosirea rezultatelor de laborator și au fost prelevate alte probe pentru a fi analizate. În data de 20 ianuarie, au sosit buletine de analiză care confirmau prezența Fipronilului și în alte probe de ouă. Concentrațiile de Fipronil detectate în probele analizate au fost între 0,02 și 0,07 mg/kg (limita maximă admisă este 0,005 mg/kg).”

În acest moment, la ferma din Scornicești a AT GROUP PROD IMPEX SRL sunt sechestrate 304.230 de ouă, care vor fi dirijate, conform procedurilor, către unități autorizate de neutralizare, unde vor fi distruse. Din datele anchetei efectuate în Olt a reieșit că 285.570 de ouă (producția din perioada 15 – 18 ianuarie) a fost comercializată în următoarele județe: Olt, Dolj, Argeș, Vâlcea și municipiul București. Din acest motiv, inspectorii sanitari veterinari, în baza principiului precauției, au dispus măsura retragerii preventive de la comercializare a tuturor loturilor de ouă, începând cu data de 4 ianuarie pâna în 18 ianuarie 2019 inclusiv (distribuite către județele Olt, Dolj, Argeș, Vâlcea, Ilfov și municipiul București).

Potrivit DSV Olt, ferma a fost sancționată cu emiterea unei ordonanțe de interzicere a activității pentru formațiunea DDD proprie, precum și prin aplicarea sancțiunii contravenționale, în valoare de 12.000 lei, pentru utilizarea de substanțe în operațiunile DDD fără documente însoțitoare conform legislației în vigoare, lipsa evidențelor care să demonstreze că în acțiunile DDD nu au folosit substanțe neautorizate, nu a putut fi prezentat programul de efectuare a operațiunilor DDD, din registrul de intrări-ieșiri substanțe DDD și în registrul de consum nu se pot identifica acțiunile în care au fost utilizate substanțele.

În anul 2017, AT GROUP IMPEX SRL avea un număr de 70 de angajați și o cifră de afaceri de peste 22 milioane lei.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*