Numărul testărilor efectuate în Teleorman pentru depistarea COVID-19 a depășit 2000, majoritatea fiind negative

în Actualitatea politică/Dezvăluiri/Sănătate

Deși pandemia s-a instituit de la începutul acestui an, în Teleorman testările s-au făcut cu destulă dificultate. Într-o primă etapă, probele erau trimise la București, pentru că în județ nu exista niciun fel de aparat pentru testare, apoi, din luna aprilie, județul a primit o donație din Ialomița și un prim aparat pentru depistarea COVID-19 a început să fie folosit. Laboratorul coordonat de DSP Teleorman funcționează într-un spațiu al Direcției Sanitar Veterinare Teleorman și a reușit să facă, de la începutul pandemiei și până în prezent, 1317 teste.

Laboratorul coordonat de DSP Teleorman și donat județului Teleorman

La ceva vreme după donarea acestui prim aparat de testare s-a mobilizat și Consiliul Județean Teleorman altfel decât prin promisiuni pe Facebook și a achiziționat pentru Spitalul Județean de Urgență din Alexandria un aparat PCR nou. Multă vreme, aparatul în cauză a fost nefolosit, pentru că s-au tot făcut probe și calibrări, iar personalul care lucrează cu el a avut nevoie de calificare specifică. Cu mare greutate s-a pornit, însă, și acest aparat nou, inițial el fiind utilizat exclusiv pentru nevoile spitalului. Restul testărilor aferente anchetelor epidemiologice au continuat să fie realizate în laboratorul coordonat de DSP Teleorman.

Potrivit unor declarații ale autorităților teleormănene din ultima perioadă, se pare că testările au intrat într-o anumită normalitate, chiar dacă trebuie să recunoaștem că 2083 de testări după trei luni de pandemie pentru un județ destul de mare înseamnă foarte puțin. Totuși, autoritățile susțin că rata infectărilor a intrat pe o linie descendentă la nivel județean și că majoritatea testărilor efectuate la Spitalul Județean de Urgență din Alexandria au fost negative.

La nivelul județului Teleorman sunt monitorizate în prezent, conform raportării Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, 2083 de persoane aflate în izolare la domiciliu și 20 de persoane aflate în carantină instituționalizată.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*