Nela Țigăneșteanu e-n copac! Și cutremură limba română!

în Actualitate/Diverse/Politica altfel

Monica Vasilescu

nela2

Ne-am întrebat tot timpul de ce unii consilieri, aleși să reprezinte interesele oamenilor în niște foruri administrative, nu scot un cuvânt legat de ceea ce aprobă pe bandă rulantă. În cazul consilierului județean Nela Țigăneșteanu am depistat de ce tace și bine face. Spunem asta pentru că, după ultimele mostre date de doamna consilier în privința scrierii în limba română, dacă ar mai și vorbi public, considerăm că ar ajunge la fel de celebră precum Elena Băsescu, ale cărei ”succesuri” au pus-o în vârful clasamentului de analfabeți.

Nela Țigăneșteanu nu vorbește, în schimb, se exprimă în fața oamenilor scriptic, pe Facebook, acolo unde are o sumedenie de apropiați care îi pot vedea ”capacitățile”. Recent, ea și-a întâmpinat prietenii virtuali cu un mesaj legat de un fenomen natural: ”Cutremur, a-ți simțit”. ”Am simțit, dragă Nela, când te-ai apucat de scris”, ar fi putut să-i răspundă un friend mai acătării. Dar nu. Interesant și, în acelaşi timp, de gândit este că nimeni nu i-a atras atenția Nelei că ”ați” se scrie în forma asta, fără niciun fel de liniuță intermediară. Nu i-a spus nimeni că “a-ți” este o greșeală de neconceput pentru cineva care se prezintă drept un om meritoriu să fie ales în diverse demnități, dar așa e la noi, intelectualii trăiesc în clandestinitate, iar analfabeții ocupă funcții importante în administrație și sunt plătiți de Stat.

Aruncând o privire pe toate celelalte comentarii ale consilierului, ne dăm seama că gramatica limbii române este cutremurată de gafe monumentale și… când cratima este pusă atunci când nu are ce căuta, nici gând s-o găsești unde trebuie, dar… s-o lăsăm baltă, că, în astfel de împrejurări, de norme, așezări și teorii, cel mai liniștit este netotul, fiindcă nu le-nţelege rostul.nela

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*