Monica Vasilescu
În rândul instituțiilor care au prezentat public raportul de activitate pe anul trecut s-a înscris și Direcția de Sănătate Publică (DSP) Teleorman, un for care se preocupă cu îmbunătățirea sănătății publice, prin consolidarea sistemului de sănătate în județ. Activitatea DSP Teleorman a fost una destul de intensă în anul 2015, conform unui raport prezentat recent de către directorul instituției, dr. Mioara Comana, unul dintre profesioniștii în domeniu.
Șefa Sănătății teleormănene a reușit, cu resursele existente, să îndeplinească principalele obiective propuse în planul de management. Astfel, realizările din 2015 au constat în coordonarea şi controlul implementării programelor naţionale de sănătate, dar şi a celor locale, în concordanţă cu identificarea priorităţilor de sănătate publică de la nivelul judeţului. În anul care a trecut, DSP Teleorman a avut două programe prioritare, respectiv cel de prevenire şi control al tuberculozei, dat fiind faptul că această boală are o incidenţă mare în Teleorman, şi programul de depistare precoce a cancerului de col uterin, având în vedere incidenţa masivă a cancerului. Aceasta s-a axat și pe creșterea nivelului veniturilor proprii și pe continuarea acreditării, pe noi proceduri, a laboratorului din cadrul DSP Teleorman. Instituția a avut un buget alocat însumat la 360.000 lei, sumele fiind utilizare astfel: 48.227,88 lei – medicamente, 11.679,64 lei – materiale sanitare, 100,130 lei – reactivi, 1.614,48 lei – materiale cu caracter funcțional, etc.
Unul dintre obiectivele DSP se referă la protejarea sănătății populației împotriva principalelor boli transmisibile, care pot fi prevenite prin vaccinare. Astfel, în 2015, s-au efectuat 30.984 vaccinări, față de 2014, când numărul acestora a fost de 20.615. Conform raportului, anul trecut, UPU din cadrul Spitalului de Urgență Alexandria a primit finanțare de la DSP în valoare de 4.783.105 lei pentru cheltuieli de personal și 752.000 lei pentru cheltuieli materiale. Și programul național de prevenire, supraveghere și control privin TBC a primit finanțare considerabilă, peste 316.000 lei.
Punctele tari din analiza SWOT se axează pe pe eficiență. Datorită structurii datelor în format tabelar, în cadrul Inspecției Sanitare de Stat s-a reușit a avea un control permanent asupra situației din teritoriu, care a dus la optimizarea activității. Prin efectuarea de campanii periodice, DSP Teleorman a reușit să diminueze cu 8,65% incidența TBC în județ.
Și, pentru că instituțiile publice nu ating niciodată perfecțiunea, oricât de implicat ar fi managerul, DSP Teleorman înregistrează puncte slabe, cum ar fi lipsa medicilor specialiști, fiindcă în ultimii doi ani s-au transferat cinci medici și patru economiști din unitate. Limitarea consumului de benzină este, de asemenea, o problemă, cei 150 litri fac ca activitatea serviciului de control în sănătate publică să se desfășoare în parametri reduși cu aproape 50%.
cand ii bate si „vetrinarei” de la umani DNA-ul la usi ?????
va urma traseul „ceauseascai” de la „protectia copilului” ….
teleormanul – cred ca este – singurul judet din tara asta unde amanta unui trasesist politic – doctor de animale – este mai mare peste doctorii de oameni !
asta este teleormanul = saracia europei de est !
cu profunda afectiune !