liberinteleorman.ro

Liviu Vasilică ar fi împlinit astăzi 73 de ani

2 iulie 2023

Astăzi, 2 iulie, ar fi fost ziua de naștere a regretatului Liviu Vasilică, un renumit folclorist care și-a dedicat întreaga viață păstrării și salvării comorilor culturale ale Teleormanului. Deși destinul i-a scurtat drumul, moștenirea sa în domeniul folclorului rămâne vie și de neuitat.

Liviu Vasilică a fost un pasionat și un susținător al culturii tradiționale teleormănene. Într-o lume în care tradițiile se estompează treptat, el s-a dedicat cu pasiune și tenacitate păstrării acestora. Munca sa de o viață a avut ca scop principal salvarea de la dispariție a cântecelor și elementelor de vestimentație populară tradițională, considerate comori prețioase din bătrâni.

Un exemplu notabil este ipingeaua, un element specific portului tradițional teleormănean. Datorită eforturilor lui Liviu Vasilică, acest obiect vestimentar nu a dispărut în anonimatul muzeelor, ci a fost readus în atenția publicului larg. El a petrecut ore întregi reconfigurând cu acul și ața istoria culturală a Teleormanului, aducând astfel oamenilor o mărturie vie a tradițiilor străvechi.

În trecut, ipingeaua făcea parte integrantă din peisajul tradițional al zonei, însă treptat, oamenii au încetat să mai confecționeze astfel de straie. Datorită eforturilor lui Liviu Vasilică, această piesă vestimentară de o mare valoare culturală a fost salvată de la dispariție. Prin muncă asiduă și pasiune pentru cultura tradițională teleormăneană, el a readus ipingeaua în atenția publicului, redându-i astfel prestanța și valoarea de odinioară, pe care o ține în actualitate fiul său – Florin Vasilică.

Liviu Vasilică a fost un veritabil păstrător al tradițiilor și obiceiurilor strămoșești, iar moștenirea sa rămâne un model de urmat pentru toți cei interesați de cultura și tradițiile românești. În ciuda trecerii timpului și a dispariției unor elemente ale culturii populare, datorită eforturilor sale, astăzi avem prilejul să ne bucurăm și să cunoaștem comorile trecutului.

Liviu Vasilică va rămâne mereu în inimile celor care prețuiesc și iubesc cultura tradițională. Contribuția sa de neprețuit la salvarea și promovarea moștenirii culturale teleormănene va fi mereu apreciată și recunoscută ca o comoară inestimabilă pentru generațiile viitoare.

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate


Articolul precedent

AREST preventiv pentru unul dintre minorii care au atacat un adolescent, în Turnu Măgurele

Următorul articol

El este „cuțitarul” de la Turnu Măgurele – Agresorul, neidentificat la 3 zile de la înjunghierea unui adolescent

Cele mai recente articole de Actualitate