Inundațiile au nenorocit sute de teleormăneni. Nici urmă de Ponta sau Dragnea în locuințele lacustre…

în Actualitate/Reportaj

Monica Vasilescu

inundatii (1)

Diguri de pământ vechi şi ciuruite (pe alocuri, inexistente), dotare precară, planuri de urgenţă făcute de mântuială, acestea și multe altele au dus la un complex de împrejurări nefericite cu o urmare catastrofală: sute de case în paragină. După ce și-au petrecut Paștele în ape, mulți teleormăneni se gândesc cu groază că și Crăciunul îi va prinde sinistrați.

Când mergi pe drumurile inundate ale Teleormanului vezi la fiecare pas fiorii din ochii oamenilor, aflați la un pas de a-și pierde întreaga agoniseală. Sunt oameni bătrâni, care nu pricep de ce fiecare inundație demonstrează că autoritățile din Teleorman nu sunt pregătite în prevenirea dezastrelor naturale și fug în toate părțile când viiturile acaparează județul. Sunt oameni săraci, pentru care o pâine înseamnă garanţia zilei de mâine, iar o casă… viața întreagă.

Digul lui Ponta s-a dărâmat, a venit apa și l-a luat

Pentru a înțelege mai bine proporțiile dezastrului, am făcut un periplu prin satele cu probleme generate de apă. Ne-am dus în localitatea Beiu din comuna Ștorobăneasa, acolo unde, la inundațiile din aprilie, premierul Victor Ponta a făcut o vizită, alături de vicepremierul Liviu Dragnea, plimbați fiind cu barca, trasă de jandarmi, într-o apă puțin peste nivelul gleznelor. Atunci, Ponta și Dragnea le-au promis localnicilor că nu vor mai fi inundați și le-au făcut cadou o barcă pneumatică pentru un viitor muzeu. „După noiembrie, venim să facem muzeul bărcii”, spunea prim-ministrul. Acum, în inundatul noiembrie, la confluența forțată dintre râurile Vedea și Teleormanul, nici picior de Ponta sau de Dragnea. Drumul spre comuna Smârdioasa era închis, iar câțiva localnici, sub atenta supraveghere a Poliției, pescuiau de zor într-o apă atât de bogată încât peștele a devenit, pentru câteva zile, mâncare de bază. ”Nu se poate trece dincolo nici cu tractorul. E apa foarte mare. Digul nu a făcut față”, ne-a spus un om din zonă, care se referea la digul de 34 de milioane de lei, inaugurat cu fast de șeful guvernului în precampanie electorală.

La Primăria Ștorobăneasa era liniște. Primărița Ioana Mageranu plecase de puțin timp acasă, am aflat de la viceprimarul comunei, care a ținut să menționeze că șefa sa a supravegheat apa toată noaptea ”pentru a acționa în caz că se întâmplă ceva”. ”DJ 506 se află între cele două diguri, de la Țigănești și de la Ștorobăneasa. Acolo e inevitabil. Nu știu ce ar trebui să se facă. Ar trebui să se înalțe, în cel mai rău caz. Și dacă se înalță se creează un bagaj artificial care va înmagazina mai multă apă. Nu avem sesizări că ar fi inundate anexe gospodărești. Probleme sunt și vor fi mereu cu apa de băut. Crește nivelul pânzei freatice în zonele care au fost afectate de inundații”, a explicat alambicat viceprimarul Stan Calomfirescu, care a înroșit și a tăcut îndată ce l-am întrebat dacă Liviu Dragnea și Victor Ponta și-au exprimat dorința să revină în zona inundată.

Aceasta nu este singura zonă problematică, din păcate. În localitatea Beuca, sat Beuca, revărsarea râului Burdea și scurgerile de pe versanții dealurilor au afectat 38 de case, 74 de gospodării, 8 de case izolate, 95 de curți inundate, 87 de fântâni afectate, DJ 612B pe o lungime de circa 200 m, conform evaluărilor transmise de purtătorul de cuvânt al ISU Teleorman, Gelu Dragomir. Pompierii militari, veșnicii salvatori în caz de orice dezastru, au transportat în permanență apă și alimente locuitorilor, acestea fiind puse la dispoziție de autoritățile locale și au asigurat monitorizarea zonei, astfel încât să se poată interveni imediat pentru evacuarea persoanelor izolate, în cazul agravării situației.

Situații dificile au trăit și trăiesc localnicii din comuna Tătărăștii de Jos, sat Obârtu. Aici au fost evacuate preventiv 36 de persoane și 18 animale. Persoanele au fost cazate la Grădinița și Școala Generală Slăvești. Primarul localității Tătărăștii de Jos le-a pus la dispoziție oamenilor evacuați apă, alimente și alte materiale de strictă necesitate, astfel încât aceștia să treacă cât mai ușor peste problemele existente la nivel local.

În localitatea lui Marin Preda, la Siliștea Gumești, revărsarea râului Câinelui a condus la inundarea a 4 case, 34 de gospodării, 5 beciuri, 4 km de drumuri comunale și un pod ce face legătura între cartierul de la vale și restul localității.

Nici la Vedea situația nu a fost plăcută. În satul Dulceanca, revărsarea râului Burdea a condus la inundarea unui pod, pe o suprafață de 150 m, ce era construit provizoriu între cele două localități, rezultând restricționarea circulației pe acest sector de drum – DJ 601F. În satul Dulceanca au fost inundate 15 anexe gospodărești, 29 de curți, un obiectiv economic, 1 km de DJ și 3 podețe; în satele aparținătoare ale comunei Vedea (Coșoteni, Albești și Vedea), au mai fost afectate 9 curți, 2 anexe, 3 podețe și 1 km de DJ.

Inventarul nenorocirii

În ceea ce privește situația generală existentă la nivelul județului Teleorman, am aflat de la autorități că, în Teleorman, bilanțul dezastrului numără 42 de localități afectate, 41 de persoane evacuate (din Tătărăștii de Jos, Plosca, Troianul și Frumoasa), opt persoane izolate, 264 de case inundate, 8 case izolate, 46 de animale evacuate din gospodării, 22 de obiective socio-economice afectate, 938 de grădini/curți/gospodării inundate, 943 de anexe afectate, 16 poduri avariate, 189 de podețe avariate, 35 de beciuri inundate, aproximativ 23 de km de DJ inundate/afectate și 30 km de drumuri comunale, fântâni afectate 3154.

Pe aici nu se trece !

Pe lângă oamenii inundați de facto, au mai fost și alții care au suferit de pe urma căderilor masive de precipitații, în mod special șoferii, care au dorit să tranziteze tronsoane de drumuri județene închise circulației. Ne referim aici la DJ 612A – Drăcșănei, satul Vechi; DJ 612A – Drăcșenei, satul Orbeasca; DJ 601F – comuna Vedea, satul Dulceanca; DJ 703- comuna Necșești, satul Gârdești; DJ 503 – comuna Drăgănești Vlașca; DJ 506 comuna Bujoru – com. Bragadiru; comuna Ștorobăneasa.

A plouat o săptămână întreagă și pământul nu a mai îndurat. Nici importanții puși în funcții de conducere și de administrație nu-l ajută. Asta pentru că atunci când ești pe un scaun confortabil uiți că iarna ninge, că nu sunt utilaje şi organizare, că mai și plouă. Și, vorba aia, de ce să te apuci de întreţinerea şi perfecţionarea sistemului de îndiguire şi protecţie când oamenii s-au obișnuit deja cu apele și mai scoți și profit electoral din nenorocirile lor…inundatii (2)

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*