liberinteleorman.ro

Interviu cu Florin Piersic Jr.: ”La Alexandria, nu s-a schimbat nimic, dar energia e bună”

25 august 2014

Monica Vasilescu

florin-piersic-jr-Unul dintre bunii actori ai țării, Florin Piersic Jr., a jucat pe scena de la Alexandria, sâmbătă seara, în FREAK SHOW, piesă pe care a scris-o, a regizat-o și a interpretat-o. Actorul a avut o reprezentație în care s-a întruchipat în mai multe personaje: miliardar de carton, muncitor pe șantier, bancher, pensionar, producător de film, profesor, cerșetor. Evoluția cameleonică a unui singur actor care se transformă continuu în alt personaj, într-o succesiune halucinantă, a impresionat publicul numeros venit la spectacolul invitat din cadrul Festivalului de teatru tânăr Ideo Ideis. După piesa de teatru care a ținut publicul cu sufletul la gură, timp de două ore, intens aplaudată la Alexandria, Florin Piersic Jr. a acordat un interviu ziarului Liber în Teleorman.

Reporter: Ce mai faci, Florin? Ești mulțumit de ceea ce ești în prezent?

Florin Piersic Jr.: Sunt destul de ok cu viața profesională în prezent și asta se rezumă la Freak show ca noutate. În rest, încerc să mai pun pe picioare niște proiecte, dar, ca de obicei, durează.

R.: De ce un One Man Show cu toate drepturile rezervate Florin Piersic Jr.?

F.P.J.: E un vis mai vechi, de când am făcut, în urmă cu 13 ani, SEX DRUGS ROCK AND ROLL (n.r.: a luat premiul UNITER pentru cel mai bun actor al anului 2002). Omul care a făcut materialul respectiv a fost o sursă de inspirație. Am jucat spectacolul trei ani, atât cât am avut drepturile de autor și după aia am tot visat să mai joc, aș fi vrut să reiau acel spectacol, dar totul a rămas neclar. S-a legat, după mult timp, spectacolul pe care l-ai văzut în seara asta, în care mi-am pus amprenta.

R.: Cât a durat realizarea lui?

F.P.J.: Cam un an. Jumătate dintre materiale erau scrise, unele sunt publicate într-o carte și m-am gândit că dacă le-am publicat deja, e ciudat să le vadă oamenii pe scenă. Dar nu e. O carte trăiește mult și, ca să se afle de existența ei, durează uneori zeci de ani. Sunt destule monoloage care, citite într-o carte, nu au aceeași putere sau au o putere literară dacă vrei, dar devin altceva la teatru.

R.: Au lipsit câteva în seara asta sau mi s-a părut mie? Nu au fost 13…

F.P.J.: A lipsit unul, dar la care am renunțat de mult. L-am avut la premieră și l-am înlocuit cu altul. Se mai poate întâmpla lucrul ăsta, pentru că așa poți să păstrezi spectacolul proaspăt, pot apărea alte propuneri pentru spectatorul care vine a doua, a treia oară. Mă ține și pe mine mai viu.

R.: Apropo de ultimul moment, cel cu stewardesa limitată de reguli… simți că teatrul este o bună formă de exprimare?

F.P.J.: Da, da. Pentru mine e deja terapie. Eu am devenit dependent de teatru. Au fost ani în care am stat mult pe bară și am lucrat la altele, am scris… dar mi-a fost dor. Spectacolul ăsta îmi aduce satisfacții.

R.: E mai bine de unul singur decât în echipă?

F.P.J.: Nu, nu e bine. Funcționează în cazul meu, dar simt și bucuria de a fi în echipă. Joc în Tom și Jerry, la METROPOLIS, acolo unde echipa e bine sudată. Bănescu joacă de fiecare dată altfel, se schimbă la vedere și devine de fiecare dată altcineva. Mă fascinează procedeul cu actorul care se schimbă la vedere, pentru că în felul acesta spectatorul nu are timp să se plictisească. Și asta face parte din spectacol.

R.: Cum ai regăsit Casa de Cultură din Alexandria față de anul trecut? S-a schimbat ceva? Mă refer la infrastruscură… se poate face teatru fără instituție?

F.P.J.: La Alexandria, nu s-a schimbat nimic, dar energia e bună. Se poate face teatru în orice condiții atât timp cât rămâi tânăr la spirit, iar datorită faptului că în acest festival sunt implicați foarte mulți tineri, le reușește. Organizatorii acestui festival de teatru nici nu-și dau seama unde vor ajunge peste 10-15 ani. Cresc de la un an la altul cu o viteză incredibilă și asta și poate pentru că sunt ei foarte tineri și reușesc să mute munții.

R.: Ce mai face Florin Piersic Senior?

F.P.J.: Bine, e cu piesa ”Străini în noapte”, se duce peste tot în lume și e foarte bine.

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

1 Comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate


Articolul precedent

Consilerul local Florin Titirișcă, petiție către Consiliul local Alexandria

Următorul articol

Ziua comemorativă “23 august” – marcată cu întârziere şi cu puţine oficialităţi la Alexandria

Cele mai recente articole de Cultură

Proiect cultural: Biblioteca pentru tineri

          Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, demarează proiectul cultural Biblioteca pentru tineri, ce se va

Don't Miss