liberinteleorman.ro

Înşelăciuni pe bandă rulantă prin metodele “COLETUL” şi “ACCIDENTUL”

18 iulie 2014

inselaciuneÎn ultima perioadă, lucrătorii Poliţiei muncipiului Alexandria se confruntă cu un nou gen de înşelăciuni, victime fiind în general pensionarii care locuiesc în mediul urban, infracţiuni  săvârşite printr-o nouă metodă, denumită „METODA COLETUL”.

În fapt, vârstnicii sunt abordaţi de persoane ce se pretind a fi reprezentanţi ai unor firme de curierat, precizând că trebuie să livreze un colet către un vecin care nu se află la domiciliu, cu rugamintea de a achita contravaloarea coletului în locul vecinului destinatar. Dacă primitorul are suspiciuni, infractorul formează un număr de telefon  la care răspunde un complice ce se prezintă a fi chiar vecinul şi îl roagă să-i achite contravaloarea, urmând ca la momentul în care se va întoarce la domiciliu să-i restituie banii. Persoana îşi dă seama că a fost înşelată abia când merge la vecin să-i dea coletul şi să-şi ceară banii.

Astfel, în cursul lunii iunie, după această metodă, au fost înşelate mai multe persoane vârstnice, intelectuali chiar, unul dintre cei înşelaţi mergând cu escrocul la un bancomat de unde a scos banii necesari pentru a achita coletul vecinului. În toate cazurile, au fost înşelaţi cu sume intre 400-500 lei, iar coletele  respective conţineau… cuţite şi tacâmuri, în valoare maximă de câteva zeci de lei.

De asemenea, persistă infracţiunile de înşelăciune prin telefon, cunoscute sub denumirea de „METODA ACCIDENTUL”, această infracţiune având un puternic impact emoţional asupra victimelor. Victima primeşte un telefon de la o persoană care o anunţă că fiul/nepotul sau o rudă apropiată a provocat un accident grav de circulaţie şi se află la sediul poliţiei, iar pentru a scăpa are nevoie urgentă de o sumă mare de  bani. Apelantul se prezintă ca fiind avocat şi „sfătuieşte” victima să meargă la bancă şi să depună banii, iar după îndeplinirea formalităţilor să-l contacteze telefonic pentru a-i comunica numărul de cont.

Pentru prevenirea şi combaterea acestui gen de fapte, poliţiştii adresează următoarele recomandări: manifestaţi prudenţă față de acești așa-zis reprezentanți ai firmelor de curierat, solicitați legitimațiile de serviciu și nu acceptați să primiți colete în schimbul banilor, deoarece aceste trebuie oferite strict personal destinatarului, nu comunicaţi niciodată informaţii personale confidenţiale (CNP, serie buletin, conturi bancare, parole, etc).

Dacă totuşi sunteţi victimă a unor astfel de fapte, sesizaţi imediat Poliţia pentru a fi demarate verificările ce se impun.

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Scoruri live

Articolul precedent

„Şcoala de vară” de la Muzeu

Următorul articol

În Teleorman, “copilărie fericită” cu produse scumpe din Arad

Cele mai recente articole de Politie