liberinteleorman.ro

Ideo Ideis îi cheamă acasă pe teleormănenii de pretutindeni

5 august 2014
Advertisement

festival 1Carmen Dumitrescu

În fiecare an, Festivalul de Teatru Tânăr “Ideo Ideis” readuce teatrul în sfera preocupărilor teleormănenilor de pretutindeni. Şi pentru că ataşamentul faţă de origini este o parte definitorie a fiecăruia dintre noi, anul acesta Ideo Ideis face apel chiar la această componentă a sensibilităţii noastre definitorii. Astfel, în perioada 18 – 26 august, Ideo Ideis îi cheamă acasă pe teleormănenii de pretutindeni, în locul întâlnirilor fericite cu familia, cu prietenii, cu locurile dragi ale copilăriei. Ajuns la a IX-a ediţie, festivalul de teatru îşi propune că continue un demers din 2006, de educaţie alternativă prin artă. Ca şi specific al festivalului din acest an, vom menţiona faptul că, începând din 2014, celor nouă trupe de liceeni din toată țara li se alătură o a zecea trupă locală, iar secțiunea „Competiție” devine de anul acesta „Spectacole de Teatru Tânăr”. Potrivit unuia dintre co-preşedinţii festivalului, Andreea Borţun, festivalul din acest an îşi propune să renunţe la ideea de competiţie şi s-o promoveze pe aceea de familie: ”În fiecare an când începem pregătirile pentru ediția curentă, ne gândim cum putem să evoluăm, și-atunci e timpul să evaluăm. Așa am realizat că la Ideo Ideis e ca-n familie, fiecare învață de la ceilalți și îi învață pe ceilalți la rândul său, și-atunci a devenit clar că la Ideo Ideis nu există competiție. De fapt, nu este vorba de o schimbare în structura festivalului, ci despre o formalizare a unui proces care se întampla deja natural, la nivel informal. Cele 10 trupe de liceeni nu concurează într-o competiție în fața unui juriu, ci joacă pe o scenă în fața unor mentori”.

De data aceasta, campania de comunicare aferentă spectacolului se desfăşoară sub titulatura unei întrebări care aceentuează asemănările dintre raporturile familiale şi cele de echipă, existente între participanţii la festival:  „Tu când mai ajungi pe-acasă?”.

Potrivit co-preşedintelui festivalului, Alexandru Ion, această idee a fost inspirată chiar de ediţiile trecute ale Ideo Ideis: ”Tot timpul, atât noi cât și cei care participă la festival, vorbim despre întâlniri fericite, despre magia și energia de la Ideo Ideis. Suntem ca o familie care se mărește an de an și în care fiecare membru învață constant ceva nou, e ajutat să crească, să-și descopere și să-și pună în valoare calitățile, dar uneori familia te mai și enervează. De exemplu, imediat ce ai părăsit casa părintească, fiecare conversație se încheie cu “Tu când mai ajungi pe-acasă?, și de-aici a pornit campania de anul ăsta. De 9 ani suntem o familie, iar anul ăsta suntem familia cicălitoare care te cheamă acasă, la Alexandria între 18 și 26 august.” Şi în acest an, preşedintele de onoare al Ideo Ideis, Marcel Iures va urca pe scena Casei de Cultură din Alexandria, împreună cu George Mihăiţă, în cadrul spectacolului: “Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?”, regizat de Alexandru Dabija, după romanul “Moromeţii” al lui Marin Preda.

Din perspectiva organizării, festivalul se va derula ca şi în anii anteriori, pe cele opt secţiuni: Atelierele de Teatru Tânăr, Atelierele de Măiestrie, Spectacolele de Teatru Tânăr, Spectacolele de teatru profesionist, Cinemateca Târzie, Seara Povestitorilor, Masterclass-urile Ideo Ideis și evenimentele dedicate comunității din Alexandria (spectacolele de stradă, proiecții gratuite de film, ateliere de dezvoltare personală pentru copii și părinți și reprezentațiile din cadrul terasei Conciato, spațiul inaugurat anul trecut ca scenă de debut pentru studenți sau tineri absolvenți ai facultăților de teatru din România).Programul complet al celei de-a IX-a ediții a Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis din Alexandria va fi publicat pe site-ul oficial al festivalului la începutul lunii august.

Organizatorul festivalului este, şi în acest an, Asociaţia Culturală TETA iar proiectul este finanţat de AFCN şi realizat în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului. Partenerii evenimentului sunt: Primăria Municipiului Alexandria, Dăescu Borțun Olteanu, FITS, TIFF, UNATC, Godot Café-Teatru, Muzeul Judeţean Teleorman, Societal, Mai Mult Verde, Conciato, Liceul Pedagogic Mircea Scarlat, Consiliul Judeţean Teleorman, Inspectoratul Școlar Județean Teleorman, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Teleorman.Partenerii media ai Festivalului din acest an sunt: RFI, INSTITUTE, THE MAGAZINE, liternet.ro, SUB25, 121.ro, yorick.ro, ziarulmetropolis.ro, Decât o Revistă, Ziarul Liber în Teleorman, Teleorman TV.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Nicolae Bădănoiu a dat startul unei campanii umanitare pentru ajutorarea sinistraţilor

Următorul articol

Un jurnalist teleormănean, acuzat de şantaj – Victor Drăguşin: “Mi-a spus că el are rate de plătit la casă şi maşină, dar are informaţii care mă vor forţa să îl ajut…”

Cele mai recente articole de Cultură

Ziua Drapelului, la bibliotecă

Advertisement Biblioteca Județeană Marin PredaTeleorman, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, marchează miercuri, 26 iunie 2024, începând cu ora 10.30, Ziua Drapelului național printr-o serie de activități culturale, ateliere de lucru cu copiii asociației DAI O ȘANSĂ la compartimentul împrumut pentru copii și expoziții tematice. Ziua Drapelului Național a fost proclamată prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998, în data de 26 iunie. Culorile drapelului național, roșu, galbenși albastru, sunt aceleași de la Revoluția română din 1848, doar dispunerea, raportul și

Ziua Universală a Iei

Advertisement Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman, instituție aflată sub autoritatea Consiliului Județean Teleorman, marchează marți, 25 iunie 2024, începând cu ora 13.00,

Don't Miss