liberinteleorman.ro

Gunoiul din Teleorman a umplut deja prima celulă a depozitului de la Mavrodin, iar cea de-a doua celulă a rămas în stadiul de promisiune

21 de milioane de euro, toți bani europeni, au servit construirii unui depozit de deșeuri, care să țină la loc sigur tot gunoiul din Teleorman. După construire, depozitul a fost dat în administrarea societății Eco Sud și din anul 2013, gunoiul din județ a început să fie dus la Mavrodin, Eco Sud asumându-și că, în funcție ritmul de umplere a celulei utilizate, va investi în construcția celei de-a doua. Cu șapte luni în urmă, Celula 1 a Depozitului de Deșeuri de la Mavrodin era deja plină în proporție de 92% și tot atunci specialiștii din zona mediului își exprimau îngrijorarea cu privire la faptul că umplerea peste măsură a primei celule de depozitare ar putea determina un dezastru ecologic. Căci umplerea celulei peste capacitate poate duce la ruperea membranei care ține deșeurile și va permite infiltrarea gunoiului în pânza freatică, ceea ce nu ar afecta numai județul Teleorman. Acum, întrebând la Consiliul Județean Teleorman despre celula a doua a depozitului, Dănuț Cristescu se arăta optimist, în sensul că hârtiile care ar permite începerea ridicării celei de-a doua celule sunt în ordine. Din păcate, nu doar birocrația e problematică, ci și faptul că până când a doua celulă va fi gata, prima va fi plină peste standardele stabilite prin contractul cu Uniunea Europeană.

Cristescu a spus, în exclusivitate pentru Ziarul Liber în Teleorman, că de acum înainte, problema e doar la Eco Sud: „Da, chiar am trimis către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară documentele și dânșii mai departe trebuie să le dea aviz, iar cei de la Eco Sud trebuie să înceapă construcția celulei cu numărul doi. Acum o săptămână am transmis eu actele, presupun că și ei au dat aviz, noi așteptăm ca Eco Sud să se apuce de construcție.”

Am vrut să aflăm și de la Eco Sud cât timp va dura această lucrare, având în vedere presiunea pusă pe prima celulă și riscul ca membrana care ține deșeurile să se rupă, însă de la Eco Sud am primit doar o indicație de a cere datele necesare prin e-mail, un e-mail la care nu ni s-a răspuns nici până astăzi.

Cu câteva luni în urmă, Eco Sud dădea vina pe Consiliul Județean Teleorman că nu se începe lucrarea. Directorul comercial al companiei, Dan Stănoaie spunea atunci că subiectul construcției Celulei 2 are legătură cu obținerea unor autorizații. Interesant ni se pare și astăzi modul în care s-au accesat fonduri europene de 21 de milioane de euro, în condițiile în care nu existau toate autorizațiile necesare. “Ei (ADI) trebuie să rezolve ceva legat de intabularea terenului pe care se construiește. A fost chiar o discuție de a face o înălțare a unui dig, ca să întărim un pic perimetrul depozitului, dar nu e soluție să depozitezi acolo peste capacitatea celulei.

Cei de la Agenția pentru Protecția Mediului Teleorman spun că ei nu se ocupă cu verificările, dar par, de fiecare dată când sunt întrebați despre subiect, destul de îngrijorați. Pentru că avem acum toate motivele să credem, în lipsa unei comunicări normale cu Eco Sud, că Celula 1 este deja plină peste capacitate, iar până la construcția celei de-a doua celule, ne vom afla permanent cu sabia dezastrului ecologic deasupra capului.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Scoruri live

Articolul precedent

Se demolează stadionul municipal din Alexandria! Vom avea arenă cu facilităţi de Liga 1, la 40 milioane lei

Următorul articol

Fostul șofer al lui Dragnea a ajuns doctorand al Universității de Filosofie!

Cele mai recente articole de Actualitatea politică