liberinteleorman.ro

Funky Citizens la Alexandria: „Când ești onest în ceea ce faci, limita e cerul!”

13 august 2017

Carmen Dumitrescu

„Seara povestitorilor” constituie o altă componentă importantă a Festivalului de Teatru Tânăr Ideo Ideis, pentru că aduce laolaltă oameni care au niște povești de spus cu tineri care au niște idealuri de urmărit. Și dintr-o astfel de dezbatere nu poate rezulta decât o motivație accentuată și, uneori, chiar drumuri noi de a merge în căutarea scopului propus. Ei bine, în cursul serii de 12 august, în sala mare a Primăriei Alexandria, s-a desfășurat o nouă seară a povestitorilor, în cadrul căreia au fost invitați, printre alții, și Ovidiu Vanghele, Elena Calistru și Cosmin Pojoranu, cunoscuți ca și Funky Citizens. Asta pentru că cei trei tineri au venit în mediul public cu niște idei „năstrușnice”, de tipul: orice plătitor de taxe și impozite trebuie să aștepte să primească respect, în toate formele posibile, de la cei cărora el le plătește salariile sau că cetățeanul are obligația de a fi informat, pentru a ști să se protejeze de un sistem adeseori abuziv. Și deși la prima vedere, aceastea nu par a fi idei ieșite din comun, punerea lor în practică este o adevărată provocare, căci trăim, din păcate, într-o lume în care dezinformarea se face agresiv, iar oamenii simt că e confortabil să accepte starea de fapt, fără să se documenteze prea mult. Astfel că demersul celor de la Funky Citizens de a verifica pe site-ul lor Factual.ro valoarea de adevăr a unor declarații publice s-a dovedit foarte util pentru public și, în același timp, a prins foarte bine la segmentul acela de populație care nu tolerează prea bine minciuna politică.

Întâlnirea cu publicul de la Alexandria a fost una cel puțin interesantă, căci tinerii prezenți în sală au venit înarmați cu întrebări puternice, menite să scoată la iveală atât poveștile de viață și experiențele personale ale celor trei invitați, dar și modalitățile în care se pot gestiona raporturile dintre cetățean și autoritate. În mare, am aflat de la Elena, Ovidiu și Cosmin că, în esență, noi nu ar trebui să așteptăm nimic de la autorități sau de la politicieni. Pentru că, în cele mai multe dintre situații, simplul fapt că suntem informați ne poate ajuta să ne rezolvăm singuri problemele. Și, de fapt, acesta a fost și îndemnul Elenei Calistru: „Am văzut bătrâni de 80 de ani care s-au împotrivit unui primar, demonstrându-i respectivului că nu știe ce vorbește. Și care, fiind curajoși și puternici, și-au câștigat singuri drepturile. Dacă la 80 de ani se poate să fii documentat și să te împotrivești celui care nu știe despre ce vorbește, sigur puteți face asta și voi.”

Pe de altă parte, Ovidiu Vanghele a vorbit despre felul în care un cetățean poate, în era internetului, să genereze o veritabilă furtună împotriva unor factori de decizie iresponsabili sau lipsiți de bun simț, care să capete proporții naționale și să instituie dreptatea: „Bun, te confrunți cu situația în care voi, niște copii, ați făcut o acțiune caritabilă pentru a pune geamuri noi unui spital și directoarea de acolo refuză banii. Te duci la presa locală, împachetezi frumos subiectul și îi pui pe tavă jurnalistului, care, dacă e sprinten și împachetează frumos totul, duce știrea la nivel național. Și o distrugi pe directoarea aia de spital. Tu, ca cetățean, poți face asta singur. Să dai jos un director! Puterea unei voci oneste în era în care totul se întâmplă pe Facebook este uriașă. Și, în general, când ești onest în ceea ce faci, limita e cerul!”

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

First Date, o piesă care ne trimite în absurdul din noi

Următorul articol

Lecții de echilibru – Răzvan Szabo: “Ciclismul a fost un răgaz să mă cunosc pe mine. Am fost atât de ocupat tot timpul, încât n-am avut timp să mă cunosc…”

Cele mai recente articole de Actualitatea politică