EXCLUSIV! Administratorul județului Teleorman, Tănase Gheorghe, a instigat angajații Consiliului Județean să distrugă documente oficiale, pentru ca angajații să nu-și primească sporurile

în Actualitatea politică/Dezvăluiri

În Consiliul Județean Teleorman se petrec în continuare abuzuri de putere, chiar dacă mulți ar fi presupus că soarta lui Dragnea va fi învățătură de minte pentru cei rămași la cârma instituției. Un personaj controversat din structura consiliului județean este, fără îndoială, administratorul public al județului, Gheorghe Tănase, fost director adjunct al companiei Eco Sud, ajuns parcă de nicăieri într-o funcție de mare responsabilitate publică. De ce controversat? Pentru că despre Gheorghe Tănase, oamenii din subordine spun că are un comportant neadecvat, că obișnuiește să țipe, să lovească cu pumnul în masă și să folosească termeni inadecvați în discuțiile cu angajații din subordine. Acum, însă, Gheorghe Tănase este acuzat de ceva mult mai grav: de distrugerea unor documente oficiale, în lipsa cărora nu se pot realiza plățile aferente sporurilor încasate de personalul instituției, implicat în implementarea proiectelor cu fonduri europene. Abuzul este uriaș și, din păcate, el este confirmat atât de persoanele afectate de această decizie, cât și de conducătorul instituției, Dănuț Cristescu, care i-a și retras lui Tănase atribuțiile pe această linie, la câteva zile după ce demersul ilegal a avut loc.

Cum se distrug rapoartele de activitate ale proiectelor europene, la cererea administratorului public?

În conformitate cu legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, angajații Consiliului Județean implicați în implementarea proiectelor finanțate cu fonduri europene au dreptul la sporuri de salariu, cu o valoare de până la 50% din valoarea salariului. În acest moment, la Consiliul Județean Teleorman se lucrează la implementarea a patru proiecte cu fonduri europene, astfel că luna mai a anului 2019, președintele Consiliul Județean Teleorman a dat dispoziția necesară plății sporurilor celor care sunt parte a proiectelor în cauză. În consecință, responsabilii din instituție au întocmit fișe de pontaj, acestea au fost avizate de managerii celor patru proiecte și au fost trimise la Direcția Economică a instituției, împreună cu referatul aprobat de administratorul public al județului. De ce era nevoie de acest referat? Ei bine, pentru că administratorul public este și ordonator de credite.

După acest moment, în conturile angajaților din Consiliul Județean ar fi trebuit să intre sporurile aferente activității lor suplimentare în cadrul proiectelor europene. N-a fost așa, pentru că în culise aveau loc altfel de presiuni. Potrivit unor surse din consiliul județean, managerii de proiecte au fost convocați în biroul lui Tănase Gheorghe la miezul nopții (da, ați citit bine! La miezul nopții!) și li s-a solicitat imperativ toate copiile referatelor aprobate chiar de către Tănase Gheorghe. În același timp, s-a făcut precizarea că niciun angajat din subordine nu ar trebui să păstreze vreo copie a respectivelor referate, lucru care, din fericire, nu s-a întâmplat, pentru că unii dintre angajați au păstrat acele copii și ni le-au furnizat, pentru a le putea prezenta în exclusivitate cititorilor noștri.

Dar de ce a cerut Tănase Gheorghe toate copiile referatelor aprobate de… Tănase Gheorghe? Ei bine, pentru că Tănase Gheorghe a cerut distrugerea lor și întocmirea, în paralel, a altui referat, în care rapoartele de activitate ar fi trebuit modificate, în sensul scăderii orelor suplimentare de muncă. Totul, pentru că așa a VRUT Tănase Gheorghe. Ulterior, un astfel de referat a fost întocmit și i s-au dat PATRU NUMERE DE ÎNREGISTRARE. Referatul astfel încropit a fost semnat, sub presiune, de către 3 din cei 4 manageri de proiect.

Plățile, în aer!

Nici după această falsificare a documentelor oficiale, plata sporurilor aferente activității a peste 30 de angajați ai Consiliului Județean Teleorman nu s-a realizat. Practic, s-a lucrat pe linia abuzului în continuare la întocmirea unei noi dispoziții privind plata personalului care face parte din echipele de implementare ale proiectelor finanțate din fonduri europene, deși prima dispoziție din 3 mai 2019 era deja conformă cu legislația în vigoare. Practic, se urmărește anularea responsabilității administratorului public al județului, Gheorghe Tănase, în această poveste. L-am căutat pe administratorul public al județului la biroul său din Consiliul Județean Teleorman, pentru a primi explicații cu privire la abuzul de care este acuzat de subalterni. Nu l-am găsit. Administratorul public era deja în concediu.

„Domnul administrator Tănase Gheorghe nu se mai ocupă de Direcția Managementul proiectelor de 3 zile”

În consecință am solicitat un alt punct de vedere pe tema acestui abuz de la președintele Consiliul Județean Teleorman, Dănuț Cristescu. Acesta era la curent cu problema și cunoștea nemulțumirile angajaților din subordine. De altfel, cu acest prilej am aflat că, imediat după acest abuz de care este acuzat, lui Tănase Gheorghe i s-au retras atribuțiile în materie de fonduri europene.

„Domnul administrator Tănase Gheorghe nu se mai ocupă de Direcția Managementul proiectelor de 3 zile. Am emis o dispoziție la Consiliul Județean Teleorman. Urmează să vedem ce probleme au fost cu privire la aceste rapoarte și sigur, o să încercăm să rezolvăm problema în cel mai scurt timp și angajații își vor primi sumele de bani aferente. O să verificăm tot ce s-a întâmplat în cadrul unei Comisii de Disciplină și vom lua măsurile corespunzătoare. Eu nu am discutat personal cu domnul Tănase, pentru că e în concediu, aștept să vină la Consiliul Județean, o să avem o astfel de discuție, să vedem cine poartă vina și vom lua măsurile necesare. O să am o discuție în perioada următoare și cu angajații, să vedem dacă domnul Tănase vorbește urât cu ei, nu pot lucra pe zvonuri, dar dacă a avut acest comportament, sigur că vom lua măsuri. Nu putem să acceptăm așa ceva!”, a declarat Dănuț Cristescu, în exclusivitate pentru ziarul Liber în Teleorman.

Un om bogat și sărac, în același timp…

Din declarația de avere a lui Gheorghe Tănase deducem că este un om foarte bogat. El are mai multe terenuri agricole, dar și apartament și casă de locuit. În plus, omul e iubitor de frumos, căci deține mobilier de tip “ArtDeco” din deceniile 2 și 3 ale secolului XX, un pian “A Marshall, Schuler von Bosendorfer” (secolului XVII – XIX), un serviciu de sufragerie din argint cu tabacheră Faberge (secolul XVIII), o colecție de timbre, bijuterii și pietre prețioase, tablouri și icoane, dobândite toate în anul 2001. Valoarea acestor bunuri deținute de Gheorghe Tănase este estimată de el la 88.000 de euro.  Dar, de când e administrator public al județului Teleorman, nu o dată am auzit oameni plângându-se de sărăcia lui interioară. Pentru că Tănase Gheorghe este frecvent acuzat de faptul că se comportă urât cu femeile din instituție și că are o atitudine agresivă și superioară în raport cu toți subordonații. Desigur, toate acestea vor fi supuse dezbaterilor din Comisia de Disciplină, care va lămuri în ce măsură mai poate județul Teleorman tolera un administrator public care instigă la ilegalități și se comportă cu angajații statului ca un stăpân cu sclavii lui.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*