liberinteleorman.ro

Elitele culturale și politice ale Teleormanului s-au reunit la cea de-a doua ediție a Seratelor Libere

9 noiembrie 2014

serata1Carmen Dumitrescu

Seratele Libere și-au propus să fie atât un mod de a marca evoluția în timp a ziarului Liber în Teleorman, cât și o manieră de promovare a valorilor culturale pe care județul Teleorman le are, fără a ști să le promoveze. Împlinirea celor 20 de ediții ale săptămânalului Liber în Teleorman a fost celebrată în tonul unității dintre oamenii liberi de pretutindeni, ziarul făcând și de această dată un apel la normalitate, care este unicul cadru în care se poate păstra viu idealul libertății cuvântului scris, rostit sau cântat. Alături de membrii fondatori ai ziarului, la Berăria lui Nae din Alexandria s-au aflat atât colaboratori mai vechi, cât și oameni care au descoperit recent această publicație și și-au dorit să își exprime apartenența la ideile promovate prin intermediul ei. Dacă la prima ediție a Seratelor Libere, numărul celor prezenți nu a fost foarte semnificativ, orgoliile politice cântărind în Teleorman mai greu decât în alte zone, cea de-a doua ediție s-a remarcat atât printr-o creștere numerică a celor interesați de eveniment, cât și printr-o prezență mai numeroasă a publicului de sorginte politică.

serata2

 

O surpriză plăcută a fost europarlamentarul Viorica Dăncilă, care a dorit să spună câteva cuvinte despre ziarul relativ nou, care a reușit să aducă prospețime în presa locală: “Citesc acest ziar și am remarcat faptul că este un ziar cu totul și cu totul deosebit, prin format și prin conținut. Chiar dacă nu întotdeauna îmi plac lucrurile care se scriu în el, mi se pare firesc să avem o presă liberă în Teleorman și să încurajăm, ca politicieni, libertatea de exprimare. În plus, mi-am dorit să le sprijin pe cele două jurnaliste, pentru că, la fel cum se întâmplă în politică, și în presă e dificil să iei inițiativa, ca femeie. Întâmpini mult mai multe dificultăți. Și tocmai pentru că ele luptă, am decis să le fiu alături. În plus, nu pot să nu apreciez faptul că acest ziar chiar sprijină cultura teleormăneană. De aceea, eu le urez succes și promit că le voi fi alături și la 1000 de ediții!”

Scriitorul și procurorul Dan Botez a descoperit și el relativ recent această publicație, dar fiind convins de faptul că rolul presei este acela de a transmite informația nu doar cantitativ, ci și calitativ, acesta a mărturisit că un ziar care se deosebește de toate celelalte merită susținere: “Eu am remarcat două lucruri la acest ziar: felul în care arată și numele lui. Pe de o parte, trebuie să recunoaștem că e un ziar cu totul și cu totul deosebit de celelalte și, pe de altă parte, numele pe care cele două jurnaliste l-au ales e unul semnificativ pentru mine, amintindu-mi de un lucru pe care serata10oamenii adesea îl uită: nu poți fi lider dacă nu îți asumi să fii liber. O să  le fiu, de aceea, alături de fiecare dată când voi avea posibilitatea.”

Un moment cu totul și cu totul special a fost construit de Părintele Alexandru, cunoscut din paginile publicației Liber în Teleorman, ca fiind ziditorul Bisericii Sfântul Ioan cel Milostiv din Alexandria. Acesta a vorbit despre puterea adevărului și a făcut un apel la unitatea oamenilor liberi din Teleorman și de pretutindeni: “Acest ziar strigă Adevărul. Și uneori Adevărul poate să deranjeze. Dar ce atacă, de fapt, acest ziar? Atacă oameni? Nu! El atacă păcate. De aceea, vă rog să nu mai fim dezbinați! Să fim alături de principiul pe care acest ziar dorește să-l ducă maiserata13 departe și să creștem în jurul lui și alături de el, pentru că numai dacă vom crede în adevăr vom avea posibilitatea de a merge mai departe, cu frunțile sus și bucuria în privire!”

Evenimentul, care a avut loc în cursul zilei de sâmbătă, 8 noiembrie, s-a desfășurat sub forma unui cenaclu literar-artistic. Astfel, în cele aproximativ două ore dedicate celebrării ziarului, în Berăria lui Nae s-au auzit cântece celebre, în interpretarea lui Ion Popa și Octavian Broșteanu. Cei doi prieteni ai ziarului Liber în Teleorman au încântat publicul prezent, care a aplaudat minute în șir acești interpreți de excepție, unul aflat în culmea gloriei sale iar celălalt în curs de certă evoluție. Seara s-a finalizat pe melodii interpretate de trupa Karma, o trupă de tineri care și-au luat pasiunea foarte în serios și reușesc să interpreteze în mod deosebit piese precum: “Cea mai frumoasa zi“, “Valerie” și “Ain’t no sunshine”. Printre momentele muzicale s-au “strecurat” și scurte momente poetice, profesorul și poeta Nicoleta Milea surprinzând publicul cu o serie de patru sonete emoționante, în cadrul unei încercări de a sensibiliza publicul de toate vârstele la frumusețea versurilor cuprinse în cea mai recentă dintre cărțile sale. Apoi, tinerii Alin Stoian și Silvia Ureche au delectat audiența cu un poezii precum “De ce-ai plecat?” și “Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie?”.

serata3 serata6 serata8serata11serata12 serata14 serata5

serata4  serata7

 

 

 

 

La eveniment au participat, alături de europarlamentarul Viorica Dăncilă, scriitorii Dan Botez și Nicoleta Milea, senatorul Florinel Dumitrescu, consilierii locali Florin Titirișcă, Alexandru Neacșu, Andreea Broșteanu, liberalul Dan Popescu, directorul Centrului Cultural Teleorman, Elena Popa, dar și alți reprezentanți ai unor instituții publice din județ. De asemenea, cititori ai Ziarului Liber în Teleorman au răspuns invitației noastre și s-au bucurat alături de noi, mărturisind, la final, că nu credeau că la Alexandria poate avea loc un eveniment de asemenea nivel.

Le mulțumim, de aceea, tuturor celor care ne-au fost aproape și îi învităm, încă de pe acum, să se bucure lângă noi și la momentul împlinirii a 30 de ediții ale Ziarului Liber în Teleorman!

1 Comment

  1. Astia sunt elitele culturale le Teleormanului? Adica pot fi dati ca exempul copiilor,,,cand te faci mare sa ajungi ca alde nenea,,.Bun. Liber in Teleorman este un ziar bun,in sensul ca poate fi citit in comparatie cu ziarul concurent Teleormanul ,cotidian de partid si de stat,insa in lipsa de subiecte merge si una din asta.E tare titltul cu Ionut care se urca pe divanut.Exprima multe ,mai alest tipul politicianului parvenit ,al lipitorului de afise prepotent care se urca ca gaina in mijocul gramezii.tipul acesta ,,cultural,,oportunist in Roamania este o specie intilnita in toate domeniile,individul neavand prieteni sau camarazi ,ci numai sefi care trebuiesc ligusiti si subalterni care merita scuipati.Oricum se incadreaza in traditia noastra cu capul plecat care nu-l taie sabia si fratia cu dracu pana treci…

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate


Articolul precedent

UNIVERSITATEA ALEXANDRIA – CFR TIMISOARA 3-0(2-0)

Următorul articol

Boboc suferă de celebritate

Cele mai recente articole de Cultură

Ziua Internațională a Cititului Împreună

Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, marchează joi, 1 februarie 2024, începând cu ora 1200, prin sesiuni de

Don't Miss