În virtutea dreptului la replică şi pentru corecta informare a opiniei publice, vă solicit publicarea punctului de vedere spre clarificarea anumitor aspecte prezentate eronat şi în mod repetat, în mai multe ediţii ale săptămânalului Liber în Teleorman, având un caracter vădit tendenţios şi calomnios care, indubitabil, îmi lezează grav imaginea publică de ales local.
Mai întâi, se impune a se face precizarea că NICIODATĂ nu am fost contactat de către autorii articolelor apărute în acest săptămânal, ce priveau persoana mea, pentru a avea un punct de vedere, aşa cum prevede deontologia profesională a jurnalistului, ceea ce spune totul despre veridicitatea informaţiilor apărute, pe care le cataloghez ca fiind părtinitoare, subiective, nedocumentate şi ofensatoare.
Totodată, constat că în politica de denigrare promovată de acest săptămânal, lipsesc exact probele care să susţină cele afirmate în respectivele articole, lăsându-mi de înţeles că este o acţiune premeditată şi comandată de cei care mă consideră un personaj politic incomod.
Întrucât tendinţa fost aceea de a mă cataloga sub forma unui „etalon” negativ faţă de care alte persoane politice sau doar publice erau comparate cu mine, inoculându-se ideea că aş avea un nivel inferior de pregătire intelectuală şi profesională, ceea ce aduce atingere imaginii mele de om politic şi persoană publică. Tocmai de aceea se impune a se preciza faptul că sunt licenţiat în Drept, fiind absolvent al facultăţii de profil din cadrul Universităţii Ecologice Bucureşti, dar şi faptul că am absolvit Şcoala Sanitară Carol Davilla, manageriind ulterior Spitalul din Furculeşti, unde rezultatele mi-au fost apreciate.
Cât priveşte perioada în care am fost viceprimar al Alexandriei, consider că mi-am îndeplinit întocmai atribuţiile postului ocupat, aşa încât nu a existat nici cea mai mică suspiciune privind activitatea mea şi atât cât a fost posibil m-am implicat în viaţa comunităţii. Acest lucru m-a determinat ca împreună cu colegul liberal şi fostul viceprimar, Dan Popescu, să fac demersurile necesare pentru a-mi susţine cauza în instanţă, ca o măsură reparatorie faţă de decizia politică prin care am fost înlăturaţi din funcţii, odată cu ruperea USL.
De aceea consider că este mai mult decât ironic titlul unui articol aparut în această publicaţie, sub forma debitantă ca „universul completeaza impotriva lui Edi Oprea”, doar pentru că instanţa nu mi-a dat câştig de cauză în redobândirea drepturilor cuvenite, prin a cere anularea actului administrativ prin care am fost revocat din functia de viceprimar, deşi colegul meu liberal, pe aceeaşi speţă chiar, a câştigat în contencios, la Tribunalul Teleorman.
Dar nu mai este nicio noutate pentru nimeni că două cazuri similare pot fi judecate în mod diferit de către magistraţi, dând hotărâri diametral opuse. Cu toate acestea, nu am sa interpretez în vreun fel hotărârea instanţei, chiar dacă o consider injustă.
Cu toate că nu mi s-a adus vreun reproş privind activitatea de viceprimar al Alexandriei, acest săptămânal îşi permite să emită comparaţii aberante, scriind într-un alt articol cu titlul ‚Edi Oprea loveste din nou?”, că aş fi condus municipiul ca un veritabil taximetrist, deşi, dacă aş trata-o ca atare tot printr-o figură de stil, din scaunul de viceprimar poţi fi cel mult copilot.
În fapt, se poate observa lesne că s-a urmărit doar discreditarea şi denigrarea persoanei mele, cata vreme din acest articol reiese faptul ca mi-as fi atribuit calitatea de conducător al urbei, doar pe baza unor aşa-zise zvonuri care sunt nu doar mincinoase, ci si contrafacute.
Dar cum aproape nicio apariţie a acestui săptămânal nu a avut măcar câte o trimitere defăimătoare la adresa mea, voi continua cu exemplele prin care respectiva publicaţie şi-a făcut un scop din a mă ataca, doar pentru că nu vreau să joc în „filmul” lor. Consider că nu acesta trebuie să fie rolul presei, de a născoci mizerii compromiţătoare, ci de a da dovada de obiectivitate pentru corecta informare a cititorilor.
Şi cum până la acest moment, informaţiile apărute despre mine nu s-au bazat pe vreo dovadă palpabilă, ci doar pe fabulatii, s-a ajuns a se scrie inclusiv la rubrica „Barfe” a acestui săptămânal, sub titlul „Edi Oprea mălai visează”, cum că m-ar interesa să reocup o noua poziţie publică, uitându-se că înainte de a fi viceprimar, am fost şi am rămas consilier local, cât şi un important activist liberal.
Apreciez că este o mizerie să faci asemenea presupuneri care nu au vreo legătură cu realitatea, dar atâta timp cât presa scrisă nu funcţionează după reguli stricte precum presa audio-vizuală, iar unii îşi permit să nu respecte nici măcar condiţiile de bază ale deontologiei ziaristului, asemenea derapaje de la realitate au ajuns să fie tot mai des întâlnite, iar acest săptămânal confirmă exact acest lucru.
Ca atare, numele meu a apărut în titlul unui alt articol, alături de foştii demnitari ai României, Liviu Dragnea şi Adriean Videanu, a căror putere decizională şi influenţă politică nu suportă grade de comparaţie cu privire la statutul meu de ales local.
Dar cum a persevera în aberaţie a devenit o fuduie, autorul articolului îşi permite să emită o părere pur subiectivă şi neveridică, scriind că aş fi un personaj politic certat cu limba română şi bunul simţ, dar omite să vadă tocmai greşelile de punctuaţie si ortografie „turnate” in aceasta publicatie, la trei degete cu spumă.
Pe lângă toate acestea se mai poate observa tendinţa din această publicaţie, de a promova, indirect, ura de rasă, ridiculizând problemele sociale ale etniei rrome în relaţia conflictuală cu administraţia locală.
Ba chiar se merge şi mai departe, scriindu-se despre persoana mea că aş proveni din etnia rromă, deşi nu poate exista vreo dovadă care să susţină o atare ipoteză.
Şi pentru că nu vreau să omit vreun articol în care imaginea mi-a fost lezată, voi face referire şi la cel apărut în editia nr. 42 a publicaţiei, în care autorul îşi atribuie rolul de justiţiar, calificându-mă „penal”, fără ca măcar să se soluţioneze dosarul întocmit pentru producerea unui accident rutier uşor, din care nu au rezultat victime, şi unde s-a luat decizia suspendării permisului şi a eliberării unei vize provizorii de circulaţie pe drumurile publice. Întrucât aceasta expirare, în perioada zilei de 1 mai, nu am găsit posibilitatea de a o reînnoi la organul competent, deşi am solicitat acest lucru. Dacă aceasta este o faptă penală, când elementele indică exact lipsă de intenţie, înseamnă nu mai există în materie de drept nici măcar prezumţia de nevinovăţie, iar organele de presă pot substitui instanţele de judecată.
Iată, aşadar, de ce am considerat că se impune să fac toate aceste precizări pentru corecta informare a cititorilor acestei publicaţii, demonstrând că, în mod vădit, împotriva mea s-a dus o campanie de denigrare din partea saptamanalului Liber in Teleorman, prin tot ceea ce s-a scris subiectiv, defăimător şi tendenţios, referitor la persoana mea.
Sper doar ca în spatele acestor articole să nu fie şi interese meschine, dirijate politic sau de persoane influente.
Eduard Oprea
Nota redacţiei:
Chiar dacă fostul viceprimar şi actualul consilier local a lămurit totul într-o manieră elocventă, ţinem să facem o singură precizare, pe care o considerăm, însă, esenţială:
am publicat acest drept la replică în integralitatea lui, chiar dacă avem serioase motive să ne îndoim de faptul că Eduard Oprea îi înţelege conţinutul. Felicităm autorul, tocmai pentru că ştim că nu pe Eduard Oprea îl felicităm!Nu de alta, dar domnul fost viceprimar şi actual consilier local a uitat să salveze documentul ca “Drept la replică” sau ceva asemănător şi l-a înaintat redacţiei noastre sub numele de “Drept la replică Edi bun”. Presupunem că dacă ar fi redactat singur materialul prezentat, n-ar fi fost cazul să amintească în descrierea lui propriul nume. Dar e doar o presupunere!
Titlul corect al articolului era „Drept la replică Edi bun”.