liberinteleorman.ro

DNA-ul face legea în Teleorman. Prefectul a emis ordinele de încetare a mandatelor primarilor de la Olteni și Nenciulești

24 martie 2016

ordin1 Carmen Dumitrescu

E bine că există procurorii DNA. Și, pentru noi, pentru teleormăneni, existența DNA-ului pare a fi de-a dreptul providențială. Nu de alta, dar ce nu reușește bunul simț și responsabilitatea profesională, reușesc procurorii. Știm prea bine că nu cu multe zile în urmă, liberalii ieșeau în stradă pentru a cere demisia prefectului de Teleorman, în contextul în care aceasta n-a pus în aplicare legea în privința primarilor de la Olteni și Nenciulești, Mărcușanu Emilian și Vîlcu Sandu, unul condamnat la un an de închisoare, iar celălalt aflat în stare de incompatibilitate. Evident, prefectul s-a apărat atunci, susținând că hățișul legislativ nu-i permite să acționeze prompt în toate cazurile.

 

ordin2În mod ciudat, la doar câteva zile după, pe pagina Instituției Prefectului Teleorman au apărut și ordinele de încetare de drept, înaintea expirării duratei normale a mandatelor de primar exercitate de Mărcușanu și Vîlcu… Cam ciudat! Pentru că hățișul legislativ nu s-a schimbat în două zile. Ce s-a schimbat? Păi un denunț la DNA, care a stimulat prefectul de Teleorman să accelereze punerea în aplicare a legii. Nu știm în ce măsură a fost presiunea liberală responsabilă de instituirea normalității sau în ce măsură a contat denunțul la DNA, dar este cert că niște demersuri s-au putut face, în ciuda celor susținute de prefect în comunicatul de presă, emis imediat după protestul din fața instituției pe care o conduce: “Conform denunțului dat publicității, acuzațiile care se aduc sunt legate de faptul că în cazul primarilor din localitățile Nenciulești și Olteni, nu a fost emis ordinul de încetare a mandatului înainte de termen, având în vedere situațiile în care se află cei doi, respectiv incompatibilitate conform raportului de evaluare a ANI, rămas definitiv, pentru primarul comunei Nenciulești, Vîlcu Sandu și condamnare definitivă cu suspendare prin hotararea nr. 1751/26.09.2013 a Curții de Apel București pentru primarul comunei Olteni, Emil Mărcușanu, fapt ce contravine prevederilor Legii nr. 393/2004 privind statutul aleșilor locali. Atât eu, cât și colegii mei din cadrul Serviciului Juridic al Instituției Prefectului cunoaștem situația în care se află cei doi primari, fiind realizate toate demersurile legale în vederea emiterii ordinelor de încetare a mandatelor înainte de termen, la acest moment aflându-ne, în ambele situații, înlăuntrul termenelor prevăzute de lege pentru aplicarea sancțiunii.”

Ciudat că totuși demersurile s-au accelerat, imediat după denunțul la DNA! Ceea ce ne bucură în mod sincer. Pentru că probabil orice prefect mai are nevoie și de un mic impuls pentru a se ocupa de treburile cuprinse în fișa postului, chiar dacă asta o s-o țină puțin în loc din îndeplinirea obligațiilor față de partidul unic.

Advertisement

1 Comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Olimpiada Națională a Sportului Școlar – etapele de zonă – fotbal/handbal

Următorul articol

Primarul de la Cosmești infirmă zvonul că ar vrea la PSD

Cele mai recente articole de Actualitatea politică