Dănuț Chera e magician. Primarul de la Piatra cheltuie un miliard de lei pentru o magazie de lemne pentru că… poate!

în Actualitatea politică

chera Carmen Dumitrescu

În localitatea Piatra din județul Teleorman, investițiile nu se fac, ca peste tot în lumea asta, prin hotărâre a Consiliului local, ci prin… magie. Asta pentru că, în timpul lui liber, când nu e primar, Dănuț Chera e magician și poate! În plus, noi știm că majoritatea magicienilor din Teleorman sunt înscriși în PSD, așa că nu ne miră, dar ne amuză, să aflăm cum fac unii rost de bani, pe motiv că le pasă de soarta celorlalți. E drept că nu e Chera cel mai rău dintre primarii posibili, căci uneori a știut cum să pună problema pentru a-și păstra poziția verticală în fața mai marilor pesediști, dar când vine vorba de localitatea lui, nu se teme să încerce vrăji dintre cele mai roșii. Și iată astfel, primarul de la Piatra a reușit să investească, printr-un fel de magie pesedistă, un miliard de lei pentru construcția unei magazii de lemne. Asta în condițiile în care nici măcar valoarea lemnelor care vor fi adăpostite acolo n-a depășit vreodată impresionanta sumă. Dar în Teleorman se poate. Mai ales când ești primar roșu, cu veleități certe de magician.

Discuțiile informale din consiliul local dau tonul investițiilor de miliarde

magazieÎn Consiliul local Piatra, problema construcției unei magazii de lemne s-a pus la modul informal. În sensul că Dănuț Chera s-a prezentat la o ședință de acum aproximativ două luni și i-a întrebat pe consilieri dacă i-ar deranja o astfel de investiție. Evident, aceștia nu s-au arătat deloc deranjați de idee, până când primarul le-a împărtășit și valoarea estimativă a investiției: un miliard de lei. Atunci au apărut primele discuții, iar în fruntea nemulțumiților a stat, așa cum era de așteptat, foarte vocalul consilier local și directorul liceului Piatra, Constantin Filip. Potrivit acestuia, lucrurile au stat în felul următor: ”Acum două luni, primarul a venit cu propunerea să facem o magazie de lemne la școala generală. Am fost de acord, până am aflat suma, care se ridica la un miliard de lei. M-am uitat lung și am întrebat: „Pentru o magazie de lemne? Păi n-avem lemne de un miliard!” Noi am spus că suntem de acord cu ideea, dar i-am zis să facă un proiect, pentru a-l analiza, pentru a vedea costul materialelor, mâna de lucru, devizele și tot așa… Cum se face în orice țară în care se respectă legile. El nu a mai așteptat și deja clădirea se construiește. Din patru pereți, unul e gata. Și nu știe nimeni nimic despre asta, nici Consiliul local, nimeni. Pe mine m-au sunat oamenii, că n-am știut, el nefăcând niciun proiect. M-am dus acolo, băieții ăia s-au comportat frumos, civilizat, oricum ei nu aveau nicio vină și le-am spus oamenilor despre ce e vorba. Am vorbit cu oamenii din sat să nu facă niciun scandal, că mă ocup eu ca situația să ajungă la cunoștința Parchetului, Prefecturii, presei, etc. Dar el a făcut scandal și le-a spus celor care munceau acolo că nu trebuia să îmi permită să intru acolo. Oamenii i-au explicat că proprietarul construcțiilor și clădirilor e Consiliul local și că eu eram acolo în calitate de consilier local. Dar asta nu l-a împiedicat să facă circ. ”

“Eu îl înțeleg. Băiatul e în criză mare de bani, că a cheltuit în campania electorală…”

magazie2A iniția o investiție publică în valoare de miliard fără vreun proiect și fără acordul Consiliului local ni se pare și nouă o veritabilă… vrăjitorie. Căci nu înțelegem cum e posibil ca un primar să se comporte ca un om care nu cunoaște legea și nu se teme de consecințele ei. În acest moment, magazia de lemne în valoare de un miliard de lei este în construcție și niciun consilier local nu a aprobat un astfel de demers. De-a dreptul revoltat de felul în care înțelege Dănuț Chera să-și facă datoria față de comunitate, consilierul local Constantin Filip a mers direct la Prefectura județului Teleorman și a cerut părerea prefectului Liviu Dumitrașcu. Contactat telefonic, prefectul ne-a spus că dacă lucrurile stau așa cum spune Constantin Filip, în sensul că n-a existat proiect și nici autorizație pentru lucrare, atunci lucrurile sunt realmente grave și va fi trimisă acolo o echipă de control, imediat ce va primi și o solicitare scrisă din partea reclamantului. După întâlnirea cu prefectul, Constantin Filip s-a arătat încrezător în faptul că lucrurile s-ar putea remedia, dar nu s-a abținut să devină sarcastic: “Eu îl înțeleg. Băiatul e în criză mare de bani, că a cheltuit în campania electorală. S-a împrumutat de la unul, de la altul. Are nevoie, că are două apartamente la București, două la Alexandria. Toate astea trebuie întreținute.”

Realmente, din declarația de avere a lui Chera reiese că “vrăjitorul de la Piatra” are cu adevărat un nivel de trai mult peste condiția lui de primar de țară. Dar până nu se lămuresc lucrurile și nu avem concluziile echipei de control a Prefecturii, ne abținem din a comenta prea mult pe marginea bunăstării lui Chera și vom presupune doar că omul a muncit și a cules roadele pe care efortul său le-a urmărit. Totuși, să construiești o magazie de lemne fără proiect și autorizație în plină campanie electorală, pe bani luați de la gura electoratului, ni se pare cel puțin iresponsabil… Dar Dănuț Chera poate! Pentru că el e magician!

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*