liberinteleorman.ro

Daea: „Nu mai e apă pentru a iriga în Teleorman” – Direcția Agricolă: Nu putem vorbi de stare de calamitate

Petre Daea, ministrul Agriculturii, a anunţat că nu mai există apă pentru a iriga terenurile din judeţele Teleorman, Olt şi Dolj.

„Din nefericire, în Teleorman, Olt și Dolj nu mai avem apă pentru a iriga! Din cauza faptului ca nivelul Dunării a scăzut, la stațiile de pompare din amenajările Giurgiu – Răsmirești , SPA Pietrișu, amenajarea Viișoara, SPA Roptoare, SPA Gârla Iancului, amenajarea Olt – Călmățui, SPA Dunărea, amenajarea Terasa Corabia, SPA Celei, stația Vâlcovia, amenajarea Sadova – Corabia, SPA L1, amenajarea Nedeea – Măceșu, SPA1 Nedeea, amenajarea Calafat – Băilești, SPA Basarabi, amenajarea Cetate – Galicea Mare, SPA 1, nu mai există nivel de exploatare.

Apele s-au îndepărtat de țărm, cu toate măsurile luate pentru a draga canalele de aducțiune, nu mai avem apă la prize.

La Zimnicea o parte din vadul Dunării s-a transformat în plajă. În perimetrele în care s-a irigat, starea de vegetație este bună, culturile nu sunt afectate.

Acum toată atenția se îndreaptă spre lucrările de investiții, urmărindu-se graficele de execuție, impunându-se un ritm accelerat al lucrărilor, în așa fel încât să ne realizăm programul de investiții pentru reabilitarea sistemului de irigații din România.

Împreună cu directorul general al ANIF, cu specialiștii din teritoriu, am convenit la fața locului să prioritizăm lucrările.

Întreruperea pompării apei în sistem o transformam într-o bună oportunitate de executare a lucrărilor în stațiile de pompare și de impermeabilizare a canalelor de aducțiune și distribuție.

Ministerul Agriculturii asigură finanțarea tuturor lucrărilor prevăzute în Programul Național de Reabilitare a Sistemului de Irigații în perioada 2022-2027, aprobat de Parlamentul României”, a spus Petre Daea.

Direcția Agricolă: Nu putem vorbi de stare de calamitate

Cu toate acestea, Direcția Agricolă Teleorman spune că în județ nu este stare de calamitate. Într-un răspuns unei solicitări în baza Legii 544/2001, reprezentanții instituției spun că nu se poate vorbi de calamitate în Teleorman.

„La nivelul institutiei noastre, pana in acest moment au fost primite instiintari pentru culturile infiintate in toamna anului 2021, respectiv: grau, orz, orzoaica si rapita, insa in urma verificarilor efectuate nu s-au putut evalua pagubele deoarece la momentul verificarii culturile erau recoltate.

La culturile infiintate in primavara anului 2022 starea de vegetatie difera de la o zona la alta a judetului in functie de tehnologia aplicata (lucrarile solului, epoca de semanat, soiul/hibridul folosit) si de precipitatiile cazute.

In acest moment nu putem vorbi de stare de calamitate la nivelul judetului nostru”, potrivit Direcției Agricole.

Ministerul Agriculturii precizează, pe de altă parte, că suprafață totală afectată de secetă este de 106 389 ha, comunicată până la această dată de către 20 județe astfel: Arad, Bacău, Botoşani, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanța, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Neamţ, Satu Mare, Teleorman, Tulcea, Timiş, Vaslui şi Vrancea.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunțat că în ceea ce priveşte măsurile întreprinse până în prezent, s-au constituit comisiile de constatare şi evaluare a pagubelor generate de fenomenele periculoase, ca urmare a secetei pedologice, în baza Ordinului comun nr. 190/83/2022 pentru completarea Regulamentului privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin Ordinul ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi al ministrului Afacerilor Interne nr. 97/63/2020 şi au fost discutate cu fermierii măsurile promovate de minister pentru diminuarea efectelor secetei.

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Scoruri live

Articolul precedent

Munți de gunoaie în Alexandria. La Primărie se bea cafea, la Garda de mediu se comandă produse

Următorul articol

Doreii lui Drăgușin au făcut trotuare în bătaie de joc în Cartierul 100 din Alexandria

Cele mai recente articole de Actualitate