Monica Vasilescu
Încă ceva despre trecutele alegeri și încheiem subiectul. Știm că țara nostră duce lipsă de personaje care să învingă, dar i-au prisosit întotdeauna indivizii care savurează victoriile altora. În politica de la noi se iţeşte o categorie de oameni care abia aşteaptă ca unii să piardă, pentru a profita de această înfrângere, transformând-o în victorie personală. Ne referim la faptul că, pe lângă înfrânţi şi învingători, îşi fac loc “înfrângătorii”. Într-un crud portret al lumii politice de azi, pot fi pictaţi fără rezerve politicieni superficiali, lacomi şi plini de cultul celebrităţii, care nu au fost votaţi în viaţa lor de o masă semnificativă de oameni, dar au pretenţia că funcţiile numite sau dobândite cu ajutorul partidului, pe care le-au deţinut provizoriu, li s-au cuvenit prin natura lucrurilor.
Politicieni precum Niţulescu sau Almăjanu (care măcar a avut buna idee să nu se afişeze în conferinţe de presă cu “câştigul”) nu-şi dau seama ori nu vor să recunoască faptul că dacă Administraţia Prezidenţială va fi condusă de liderul pe care partidele lor l-au susţinut, lucrul acesta nu li se datorează lor. Niciunul dintre cei amintiţi nu realizează că, cel puţin în Teleorman, oamenii nu au ieşit la vot pentru că i-a chemat Opoziţia. În conferinţe de presă, au mulţumit tinerilor pentru implicare civică, cu toate că junii Teleormanului au arătat, conform statisticilor, că fac mai degrabă parte din generaţia care dă like, dar nu şi votul.
Este adevărat, învingătorul nu este niciodată singur, şi, între noi fie vorba, Iohannis nu are în el microbul “descurcatului”, dar a avut în jur oameni cu eficienţa manevrelor subversive. Şi nu este vorba despre organizaţia de la Teleorman, care se laudă de bună vreme cu medalia altora, fără să realizeze că cei care fac cu adevărat jocurile sunt în spatele cortinei şi rămân anonimi, ştiind că cea mai eficientă putere e aceea care trece nevăzută.
Mai cu seamă că, dragi politicieni care vă opuneţi Puterii locale, nu vă puteţi declara câştigători în judeţul Teleorman, în condiţiile în care, din 100 de procente, 63 aparţin PSD-ului. Iar dacă faceţi asta, vă îmbătaţi cu apă rece şi, aşa cum pesediștii îl pot cita pe Napoleon, care spunea: “Încă o victorie ca asta, Sire, şi pierdem războiul”, voi, peneliştii, culegeţi… nu laurii victoriei, ci laurii înfrângerii.