liberinteleorman.ro

Criză majoră în Sănătate: sindicaliștii Sanitas amenință cu cea mai mare GREVĂ

30 decembrie 2023
Advertisement

Federația Sanitas anunță posibilitatea declanșării celei mai mari greve din ultimii 20 de ani în sistemul de sănătate, acuzând Guvernul de discriminare în privința majorărilor salariale. Potrivit sindicatului, doar 1.800 din cei 4.800 de angajați din sistemul sanitar vor beneficia de creșteri salariale.

Federația Sanitas lansează un atac asupra Executivului, acuzându-l de inechitate în decizia majorărilor salariale în sistemul de sănătate. Potrivit comunicatului emis de sindicat, doar 1.800 de angajați din totalul de 4.800 din domeniul sănătății vor beneficia de creșteri salariale, o situație considerată nemulțumitoare și discriminatorie.

Anunțul a fost făcut public și pe pagina de Facebook a Federației Sanitas, acolo unde sindicatul subliniază că Guvernul comite greșeli repetate în gestionarea problemelor din sistemul de sănătate.

„Guvernul României continuă să facă greșeală după greșeală! Sau poate nu greșește ci își plănuiește fiecare mișcare atent, pentru a obține efectul garantat al politicii DEZBINĂ ȘI CONDU!

ORDONANȚA DE URGENȚĂ pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învățământ și alte sectoare de activitate bugetară cuprinde și creșteri salariale pentru angajații din DSP-uri, dar ce să vezi?

Numai pentru o parte dintre ei și anume funcționarii publici! Adică, din 4800 de salariați, cresc veniturile numai pentru 1800!

În condițiile în care avem epidemie de rujeolă și încă nu ne-am revenit după pandemia COVID, Guvernul alege să recompenseze numai funcționarii publici din DSP-uri, restul personalului, în mare majoritate personal medical, să mai aștepte!!!

După aproape o lună de proteste, în care toți salariații din DSP-uri au fost în stradă, și au fost păcăliți de diverse sindicate că vor fi susținuți, iată că astăzi avem acest rezultat neașteptat, care cu siguranță va dezbina echipa din aceste instituții, așa cum creșterile discreționare de venituri au distrus armonia și în întreg sistemul sanitar!

Considerăm că folosirea de măsuri diferite pentru a recompensa același tip de muncă este împotriva oricăror principii democratice sănătoase.

Și în încercarea de a opri odată pentru totdeauna aceste practici, dragi colegi din SĂNĂTATE și Asistență Socială, dacă numai astfel înțeleg legiuitorii acestei țări că AȘA NU SE MAI POATE, haideți să le demonstrăm că știm să ne luptăm pentru drepturile noastre:

Semnați listele pentru DECLANȘAREA CONFLICTULUI COLECTIV DE MUNCĂ!”, au transmis cei de la Sanitas.

Știi care este suma MINIMĂ lunară necesară pentru a-ți asigura un trai decent?

„Valoarea coșului minim de consum pentru o persoană adultă singură: 3807 lei net/lună.

Valoarea coșului minim de consum pentru o familie formată din doi adulți și un copil: 8205 lei net/lună.

Calculele sunt făcute în baza indicilor de prețuri comunicați de INS, deci nu poate spune nimeni că datele nu sunt oficiale!

Așadar, pentru a-ți asigura un trai decent ai nevoie de de un SALARIU NET de aproape 4000 lei/persoană, în timp ce SALARIILE BRUTE în Sănătate și Asistență socială pornesc de la 2500 RON!

Un supraveghetor de noapte debutant începe de la 2500 RON, un bucătar de la 2950 RON, un brancardier de la 2950 RON, iar o infirmieră de la 3450 RON BRUT!

Vorbim de salarii de bază brute, iar guvernanților care susțin că sunt venituri mari în cele două domenii le arătăm fluturașii de salariu de mai jos! Nici sporurile nu ajută prea mult la creșterea veniturilor lunare atât timp cât ele rămân plafonate la 30% pe ordonator de credite și se raportează în continuare la salariile din 2018!

Sănătatea și Asistența socială funcționează datorită muncii TUTUROR angajaților: asistenți medicali, farmaciști, infirmiere, brancardieri, asistenți sociali, personal administrativ, muncitori etc. Și cei mai mulți dintre ei – peste 70% dintre angajații celor două sisteme – se află în situația de a nu-și mai acoperi traiul lunar pentru ei și familiile lor!

Schimbarea în bine a sistemului medical și a celui de asistență socială nu începe doar cu vorbe mari, ci cu fapte. În primul rând trebuie să se aplice corect și integral legea în vigoare – Legea – cadru a salarizării bugetare 153/2017 și apoi să crească salariile într-un mod corespunzător.

Angajamentele guvernanților pentru 2024 sunt insuficiente iar promisiunile lor au devenit total necredibile. Dacă ești sătul de promisiunile goale ale politicienilor și vrei respect pentru personalul din SĂNĂTATE și ASISTENȚĂ SOCIALĂ, vino alături de noi să declanșăm la începutul lui 2024 conflictul colectiv de muncă!

Semnează pe listele de deschidere a conflictului colectiv de muncă. Cere-le liderului SANITAS din unitatea în care lucrezi!”, mai transmis sindicaliștii.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Se deschid 10 km de autostradă pe A0 Sud, între DN6 spre Alexandria și DN5 – Giurgiu

Următorul articol

Cât costă benzina și motorina înainte de scumpirea de la 1 ianuarie 2024

Cele mai recente articole de Actual