liberinteleorman.ro

Copii violați și torturați în centrele de plasament din Teleorman

17 iulie 2023
Advertisement

Mai mulți copii din centrele de plasament din județul Teleorman sunt supuși unor atrocități șocante, inclusiv viol, droguri și tortură, potrivit avertizorului în interes public Noni Iordache. Acesta a afirmat că instituția responsabilă cu protecția copiilor, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman nu își îndeplinește atribuțiile conform legii și nu veghează asupra integrității fizice și psihice a copiilor.

Noni Iordache a dezvăluit că, începând cu luna februarie a acestui an, a fost contactat de mai mulți angajați ai DGASPC Teleorman, care s-au unit ca avertizori în interes public pentru a aduce la cunoștința publicului și autorităților gravele încălcări ale drepturilor copiilor în centrele de plasament. Acești angajați au dezvăluit aspecte care contravin dispozițiilor legale în vigoare și care denotă un tratament inuman și degradant aplicat copiilor.

Situația dezvăluită de Noni Iordache ridică serioase întrebări cu privire la eficacitatea sistemului de protecție a copilului în Teleorman. Potrivit legii, DGASPC are responsabilitatea de a asigura protecția și bunăstarea copiilor aflați în centrele de plasament. Cu toate acestea, avertizorul afirmă că aceste obligații nu sunt respectate și că copiii sunt supuși unor abuzuri grave.

DGASPC este instituția care, potrivit legii de funcționare, trebuie să vegheze asupra integrității fizice și psihice a copiilor. Dar nu este așa, afirmă avertizorul în interes public Noni Iordache.

„Începând cu luna februarie a.c. am fost contactat de mai mulți angajați ai D.G.A.S.P.C Teleorman, care s-au constituit în avertizori în interes public și care mi-au adus la cunoștință aspecte care contravin dispozițiilor legale în vigoare, precum:

• separarea fraților cu nesocotirea hotărârilor judecătorești/Comisiei pentru Protecția Copilului;

• faptul că sunt cunoscute la D.G.A.S.P.C. Teleorman situațiile fetelor minore (chiar de 14 – 15 ani) care frecvent părăseau pentru câteva zile, săptămâni sau chiar luni centrul, ca să meargă la ”iubiții lor”;

• faptul că minorele sunt și acum lăsate să plece la ”iubiții” lor fără anchetă socială, toate acestea au loc cu învoirea verbală a șefului centrului; minore au rămas însărcinate și au născut;

• în cazul unei minore gravide a fost făcută reintegrare forțată la mama acesteia, iar în alt caz, cu acordul directorului general al D.G.A.S.P.C. Teleorman, o minoră în vârstă de aproximativ 15 ani a fost „măritată” cu un bărbat din Roșiorii de Vede pentru că era însărcinată;

• în luna decembrie 2022 a ieșit din centru o tânără care în luna noiembrie împlinise vârsta de 18 ani și care la data părăsirii centrului era gravidă;

• mulți dintre adolescenții care au părăsit centrul au avut suspiciuni cu privire la sumele acumulate în cont;

• în 29.07.2016, 9 copii din modulul T0 au fost sedați, existând suspiciuni că educatorul Lincan Florian le-a pus Clopixol în ceai. Toți au prezentat somnolență profundă, blocaj muscular. Doi dintre ei au fost duși de urgență la București, deoarece prezentau o formă de comă. Ciudat este faptul că șeful C.T.P.T.F. Alexandria i-a lăsat la dispoziție tratamentul antipsihotic educatorului suspicionat, Lincan Florian”, se arată în scrisoarea deschisă a avertizorului în interes public.

De la premier la ultimul funcționar, toți au avut cunoștință despre abuzurile din aceste centre de plasament

Avertizorul în interes public, Noni Iordache, l-a sesizat pe 24 februarie 2023 și pe prim-ministrul României cu privire la suspiciuni de agresiune sexuală, viol și tratamente degradante și inumane din C.T.P.T.F. Alexandria, document înregistrat la registratura generală.

Noni Iordache anunță că astăzi va prezenta noi detalii referitoare la sesizările pe care le-a făcut autorităților.

„Poate vă întrebați de ce solicit demisia președintei ANPDCA, #ELENATUDOR.

Iată de ce:

1. A dispus să trimită corpul de control al ANPDCA la CTPTF Alexandria la luni bune după ce am sesizat-o oficial despre abuzurilor asupra copiilor și tinerilor instituționalizați. Până la acest demers s-a asigurat că solicită HÂRTII. Multe dintre documente au fost semnate retroactiv sau întocmite după solicitarea ANPDCA. Bine că i-a anunțat să se pună la punct…

2. După cum mi-a comunicat în scris, în 23 februarie, are o veste bună potrivit căreia cazul educatorului anchetat pentru viol și abuzuri, plătit din bani publici, a fost descoperit de „fetele noastre de la control”. Bravo! Ce a făcut ANPDCA pentru a ajuta victimele educatorului? NIMIC.

3. Mi-a reproșat și în scris și telefonic că mă las influențat de un conflict personal. (??? Nici în glumă nu aș spune așa ceva.)4. Refuză cu îndârjire să accepte că se anunțau controalele inopinate ale ANPDCA, scriind bâlbe: exempli gratia, că în mesajele de avertizare scrie „autoritate”, iar în țară sunt multe autorități, deci poate fi AJPIS sau o altă autoritate. ELENA TUDOR, AJPIS vine de la AGENȚIA (!!!) Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială. Ce altă autoritate mai trimite controale în centrele de plasament?

5. Îmi trântește un mesaj potrivit căruia nu mereu intențiile bune declarate ale unora din afara sistemului sunt reale. #ADIOELENATUDOR! P.S. Luni vă voi prezenta ce au făcut Avocatul Copilului și Avocatul Poporului cu sesizările mele”, a anunțat Noni Iordache.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Alți șoferi drogați și beți au fost prinși conducând pe drumurile din Teleorman

Următorul articol

Andreea Ogrăzeanu a revenit în forță și a câștigat argintul la Cupa României de atletism

Cele mai recente articole de Actualitate