liberinteleorman.ro

Controale medicale gratuite pentru boli de inimă, diabet și hepatitele B și C, în Teleorman

11 aprilie 2024

În perioada  13 – 14 aprilie, locuitorii din Vârtoapele, din jud. Teleorman și în perioada 11 – 12 mai, locuitorii din Scurtu Mare, jud. Teleorman, vor beneficia de controale medicale gratuite în cadrul celei de-a treia ediții a caravanei „Sănătatea vine la tine”, un proiect al Alianței Pacienților Cronici din România (APCR).

Echipe formate din medici specialiști și rezidenți, asistente medicale și elevi la școli sanitare postliceale vor merge pe teren pentru a consulta, informa și educa pacienții despre riscul complicațiilor diabetului zaharat, bolilor cardiovasculare, obezității și hepatitelor B și C. Aceștia vor ajunge pe 13 și 14 aprilie la Vârtoapele, iar pe 27 aprilie, 11 și 12 mai la Scurtu Mare.

Caravana este deja la a treia ediție și va ajunge în acest an, în perioada 30 martie – 2 iunie, în localități din 6 județe: Beștepe – Tulcea, Vârtoapele și Scurtu Mare – Teleorman, Prundu și Greaca – Giurgiu, Alunu – Vâlcea, Mozăceni – Argeș și Tulnici – Vrancea.

Caravana va sosi în fiecare localitate timp de trei zile, în două etape distincte: prima etapă va fi dedicată recoltării de sânge, iar în weekendul următor, pacienții care participă la caravană vor fi consultați de medici specialiști.

Aceștia vor beneficia de un control medical complet, iar rezultatele analizelor de sânge efectuate în weekendul anterior vor fi interpretate. Investigațiile includ o gamă largă de servicii medicale: consultație cardiologică (inclusiv EKG, evaluarea scorului cardiac, măsurarea tensiunii și a pulsului), consultație diabetologică (care include testarea glicemiei instant, testul Michigan, măsurarea circumferinței abdominale, procentul de grăsime, calculul indicelui de masă corporală), analizele de sânge (cum ar fi profilul lipidic, nivelul total al colesterolului, Ldl, HDL, trigliceridele, glucoza serică, hemoglobina glicozilată și hemograma) și teste pentru hepatitele B și C.

Conform raportului „Health at a Glance: Europe 2023”, România are a doua cea mai crescută rată a mortalității din cauze tratabile (cauze de deces care pot fi evitate în principal prin intervenții medicale oportune și eficiente, inclusiv prevenirea secundară și tratamentul). De asemenea, speranța de viață în România continuă să fie cu aproape zece ani mai mică decât cea din țări precum Spania, Suedia sau Italia.

„ În mediul rural, mulți oameni nu au un medic de familie în apropiere iar costurile transportului până la cel mai apropiat spital pot fi descurajatoare. Asta înseamnă că pentru acești oameni, prevenția nu este o opțiune, iar vizitele la medic sunt rare și adesea întârzie până când problemele de sănătate devin grave. Este important de menționat că cei care beneficiază de investigații medicale gratuite la caravana mobilă ar plăti sume considerabile, de până la 1300 de RON, pentru aceleași servicii la o clinică privată.” spune Cezar Irimia, președintele APCR.

Pe lângă controalele medicale, o componentă foarte importantă a campaniei o reprezintă informarea și educarea pacienților. De aceea, pacienții vor primi materiale informative despre diabet și bolile cardiovasculare, dar și despre importanța prevenției pentru o viață mai bună.

Diabetul și bolile cardiovasculare în România*:

  • Peste o treime din decesele din România în 2018 au avut drept cauză bolile cardiovasculare.*
  • Peste 1,500,000 de români se tratează în cadrul Programului de Diabet Zaharat, dar se estimează cu încă un milion sunt nediagnosticați.**
  • România are cea mai mare rată a mortalității din cauze tratabile (printre care boala cardiacă ischemică) din U.E.
  • Prevalența diabetului zaharat a fost în 2019 cu 41% mai mare comparativ cu 2012.**
  • Speranța de viață în România este în continuare printre cele mai scăzute din EU (74.2 ani vs. 80.6).*
  • România este pe penultimul loc în UE din punct de vedere al cheltuielilor cu sistemul de sănătate.*
  • Accesul românilor din anumite zone la servicii de sănătate de bază este, în continuare, dificil din cauze economice sau care țin de suprasolicitarea unităților sanitare de stat.
  • Rata de creștere a obezității în România la copii până în 2035 este estimată la  2,1%/an la adulți și de 5,6%/an la copii, respectiv ridicată și foarte ridicată. ***

Caravana „Sănătatea vine la tine” este organizată de Alianța Pacienților Cronici din România în parteneriat cu Novartis, Worwag, Zentiva, Viatris, Alphega, BMS, Servier, Boehringer, Roche, AstraZeneca, Lilly, Gilead, Asociația ProCardio, Asociația Neurodiab, Asociația Română de Educație în Diabet, Asociația de Podiatrie și APAH-RO, Asociația Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice.

Parteneri media: Click Sănătate, Radio Trinitas, Radio România Antena Satelor, Fresh FM.

Mai multe detalii despre campanie și programul la zi al caravanei pot fi găsite pe https://aliantapacientilor.ro/.

Advertisement

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate


Publicitate

Articolul precedent

INVESTIGAȚIE: Caracatița Tel Drum – Prin ce societăți se îmbogățesc acum oamenii lui Liviu Dragnea

Următorul articol

Un turc, suspect în cazul femeii tranșată, originară din Teleorman

Cele mai recente articole de Actual