Compania Teldrum, penalizată cu 90.000 de euro pentru furtul de pietriș din râul Vedea!

în Actualitatea politică/Din culisele politice

Carmen Dumitrescu

Despre felul în care compania Teldrum fură pietriș se discută în Teleorman de ani întregi. Mai mult, se crede că motivul pentru care firma de construcții și-a dorit să exploateze insula Belina este același: cantitatea mare de pietriș de care compania are nevoie pentru a-și desfășura activitatea cu cât mai puține resurse proprii. Un control inopinat, realizat de către cei de la Apele Române a arătat că Teldrum a extras fără autorizație, în perioada 30 septembrie 2017 – 17 ianuarie 2018 o cantitate de
9.220.49 mc de nisip și pietriș din albia râului Vedea, în perimetrul Peretu al acestuia.

Controlul efectuat de inspectorii Apelor Române la începutul anului 2018 a relevat faptul că firmei Teldrum îi expirase autorizația de gospodărire a apelor pe acel perimetru de la finalul lunii septembrie a anului 2017. Asta, însă, nu i-a determinat pe muncitorii Teldrum să continue exploatarea zonei. De aceea, amenda a venit imediat și ea nu a fost deloc mică, valoarea ei ridicându-se la 90.000 de euro.

Imediat, Teldrum a contestat amenda la Judecătoria Roșiorii de Vede, unde a obținut câștig de cauză, în mod delor surprinzător. Însă Apele Române au făcut recurs, iar Tribunalul Teleorman a admis solicitarea, urmând ca Teldrum să plătească penalitățile. Desigur, oamenii in Teleorman știu că Teldrum exploatează pietriș în mod ilegal de foarte mult timp. Și, chiar și în aceste condiții, nimeni nu are convingerea că o amendă de 90.000 de euro îi va convinge pe cei de la Teldrum să se supună legii. Nu de alta, dar amenda e oricum mai mică decât profitul pe care compania îl obține acționând în afara cadrului legal.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*