Cum își bate joc PSD Teleorman de propria casă? Clădirea cu valoare istorică, devenită sediu de partid, se degradează de la o zi la alta

în Actualitatea politică/Din culisele politice

Carmen Dumitrescu

Pesediștii din Teleorman au un sediu cu adevărat deosebit. Situată în centrul orașului Alexandria, clădirea construită la începutul secolului XX, obișnuia să fie Biblioteca Județeană Teleorman. A mai fost și locul unde marele Liviu Vasilică și Ansamblul Burnasul dezlegau misterele sufletului popular teleormănean. Apoi a devenit sediu de partid. Și nu al oricărui partid, ci al partidului unic din Teleorman, unde Liviu Dragnea își avea biroul. Acolo a simțit el prima dată greutatea titlului de “domnul președinte”, acolo i s-a pupat mâna, acolo i s-au făcut temenele, acolo a înțeles că slugărnicia răsplătită la timp dă roade politice.

Sediul PSD Teleorman arată astăzi ca după război. Pereții cad, mizeria e la ea acasă, și nu ne referim de data asta la mizeria spiritului, ci la mormanele de gunoaie care zac prin curtea clădirii, altădată frumoase și îngrijite. Pesediștii vin acolo cu mașini de lux, își beau cafeaua, fac strategii, își verifică în oglinda partidului costumele de firmă, plecând fără a remarca felul în care o bucățică de istorie locală se descompune.

Deși nu este monument istoric și, teoretic, i s-ar putea aduce îmbunătățiri, nimeni nu mișcă un deget în acest sens. Tot ce s-a făcut a fost montarea de termopane, pentru a-i feri pe reprezentanții partidului unic de frig. Restul n-a mai contat. Vorbim despre doar 662 mp de suprafață construită și 2131 mp teren. Pe lateralul clădirii se întinde o alee, flancată de pomi. Ea duce la mizeria din spate. Acolo unde, pe vremuri, erau îngrijiți bolnavi, căci partea aceea a clădirii a fost și spital. Acum, acolo nu e decât un dezastru pentru privire, spatele acesteia arătând ca după un bombardament: geamuri sparte, pereți căzuți, uși rupte. Dar ne oprim aici cu povestea și vă arătăm adevărul în singurul fel în care-l puteți înțelege autentic: prin imagini.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*