liberinteleorman.ro

Coeficient de neînchidere mai mare decât consumul, la APASERV

11 februarie 2023

Un cetățean din Alexandria este revoltat de faptul că APASERV, operatorul de apă, i-a trecut pe factură și i-a pus la plată un coeficient de neînchidere mai mare decât consumul său lunar.

Dacă la apă are trecut un consum de 1,00 mc, la coeficientul de neînchidere valoarea depășește consumul, 1,11 mc.

Explicațiile APASERV

Așa cum am spus în repetate rânduri, coeficientul de neînchidere reprezintă o reală problemă în cazurile în care asociațiile de proprietari sunt nefuncționale. Acolo unde există colaborare și implicare din partea asociației de proprietari, nu există coeficient de neînchidere sau, dacă există, acesta este foarte mic. În schimb, în cazurile (deloc puține) în care nu există implicare din partea asociațiilor de proprietari, există o diferență semnificativă între suma indexurilor declarate de proprietari și indexul contorului de branșament.

Ținem să precizăm din nou faptul că APA SERV facturează NUMAI cantitatea de apă înregistrată de contorul de branșament, care este montat în căminul de branșament al blocului. Niciun litru de apă în plus, niciun litru de apă în minus. Diferența dintre indexul contorului de branșament și suma consumurilor declarate poate avea mai multe cauze, între acestea pierderile de apă din subsol, declararea idexului în mod eronat (mai mic decât cel real), facturarea în sistem paușal pentru un număr de persoane (declarat) mai mic decât cel real. Totodată, precizăm faptul că am încercat, de fiecare data, să găsim soluții pentru problemele consumatorilor și am făcut, de fiecare dată, atunci când ni s-a solicitat acest lucru, verificări în teren pentru a identifica, împreună cu reprezentanții asociației de proprietari, cauza apariției neînchiderii pe facturi și, prin urmare, eliminarea acesteia.Primim adesea mesaje prin care ni se “recomandă”, în termeni mai mult sau mai puțin eleganți, să obligăm cumva consumatorii să ne permită accesul în locuință. Precizăm, încă o dată, că APA SERV SA nu are astfel de competențe potrivit legii.

Noi putem doar să facem apel la consumatori, așa cum o facem de fiecare data când apar astfel de discuții, să-și declare indexul real, pentru a nu fi nevoiți cei care declară cât consumă să plătească în plus consumul celor care declară un index mai mic.APA SERV nu poate lua decizia de a împărți diferența cantitatea de apă care rezultă între indexul contorului de branșament și suma consumurilor de apă declarate de proprietarii unui bloc/scară de bloc. Potrivit legii, acest lucru poate fi decis numai de către conducerea asociației de proprietari. Prin urmare, orice asociație de proprietari poate decide o modalitate de împărțire a neînchiderii, o decizie asumată de către președinte (semnătură + ștampilă), care trebuie adusă la sediul APA SERV, iar modalitatea de împărțire a coeficientului va fi cea decisă de asociație.În ceea ce privește cazurile consumatorilor necontorizați care plătesc la paușal, precizăm că nu APA SERV îi poate obliga să-și monteze contoare, ci asociația de proprietari. Mai mult, precizăm că nu are de unde să știe APA SERV că într-un apartament locuiesc 3 sau 4 sau 5 persoane deși, oficial, este declarată numai una. Aceasta este, de asemenea, treaba asociației de proprietari.

5 Comments

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Bogdan Petrică, împuternicit șef al Poliției Alexandria

Următorul articol

O casă a luat foc de la soba supraîncălzită: Un bătrân a ajuns la spital

Cele mai recente articole de Actualitate