Monica Vasilescu
Trei drumuri naționale și alte zece județene au fost închise în Teleorman din cauza codițiilor meteo nefavorabile, după cum spun autoritățile. Foarte multe drumuri sunt impracticabile, iar utilajele de deszăpezire sunt rare sau lipsesc desăvârșit. Până la orele dimineții, multe tronsoane de drum erau înzăpezite fără a se fi simțit în vreun fel intervenția celor pe care ar trebui să-i preocupe deszăpezirea.
De ce credem că se întâmplă asta? Am semnalizat de foarte multe ori codul roșu de impostură care se abate asupra Teleormanului, în fiecare iarnă, în special, deși nu exagerăm nici dacă-l permanenitizăm. Prin prisma firmelor de casă susținute generos, din bani publici, de oamenii lui Dragnea, bugetul este secătuit la fiecare cotitură de drum, cu toate că nu ne putem lăuda cu vreun gigant în infrastructura rutieră. Din contră. Dacă toată vara nu a lucrat nicio firmă în afară de TelDrum la smolirea drumurilor județene, nici iarna nu putem vorbi de altă firmă la deszăpezirea lor. În firescul licitațiilor dedicate, Consiliul Județean Teleorman a atribuit contractul de întreținere drumuri județene pe timp de iarnă către TelDrum, ca unic ofertant, pentru suma de 95.738.999 lei. Manevra celor care împart contracte pe bandă rulantă (deși nisoarea cade rar și în cantități mult mai mici decât în vremurile copilăriei noastre) vine la un an după ce Societatea Teldrum din Alexandria a câştigat licitaţia pentru deszăpezirea drumurilor naţionale din judeţul Teleorman, în următorii patru ani. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România plătește 34.998.136 de lei fără TVA fostei societăţi a Consiliului Judeţean Teleorman. Contractul a fost atribuit în luna septembrie 2016, iar la licitaţie s-a înscris un singur concurent-TelDrum – fiind, bineînțeles, declarat admis.
Ce înseamnă asta pentru cetățenii din Teleorman? Fiecare kilometru de drum deszăpezit (din cei 802 dați în grijă companiei de top) este taxat cu aproape șase mii de euro, bani publici, adică ai lor. Un calcul simplu arată că un kilometru de deszăpezire costă, în Teleorman, 5.900 de euro, deși, potrivit CNADNR, prețul real pentru deszăpezirea unui kilometru de drum naţional este de 1.588 euro. Un fapt la fel de nefiresc este acela că banii intră în conturile firmei indiferent dacă pe străzi este sau nu zăpadă. Și TelDrum știe asta cel mai bine, fiindcă, în ultimii ani, a încasat zeci de milioane de euro de la bugetul statului. În 2010, de exemplu, firma lui Dragnea a primit trei contracte în valoare de 21 de milioane de euro. Şi 2011 a fost un an cu profit de pe urma banilor națiunii, CJ – condus de Liviu Dragnea – atribuindu-i patru contracte în valoare de 7,5 milioane de euro. Iar asta nu e tot, dar în edițiile anterioare ale ziarului Liber în Teleorman am mai analizat bănetul public scurs la TelDrum și nu vrem să plictisim cititorii, mai ales că orice teleormănean care gândește cu mintea lui știe că, în istoria judeţului Teleorman, o singură firmă a demonstrat că ştie cum se ţine în viață un imperiu financiar, dar şi cum se hrăneşte o caracatiţă de partid, prin istoria de succes a super companiei pe care a administrat-o și Dragnea cândva. Așa că… indiferent de insolvență și de alte povești pentru creduli, pentru TelDrum va mai ninge o vreme ca-n povești: cu bani mulți și publici, iar noi, cetățenii, trebuie să ne obișnuim cu nămeții, că e iarnă…