liberinteleorman.ro

Casele memoriale ale lui Zaharia Stancu și Marin Preda zac ascunse în Teleorman printre buruieni și vizitate de șobolani: “Păcat că trec zeci de autocare prin județ și n-avem ce să le arătăm”

Advertisement

În Teleorman s-au născut nu doar Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă, ci și Marin Preda și Zaharia Stancu. Desigur, conacul lui Dragnea e cunoscut în toată România, e încă bine îngrijit, cu pază la poartă și cu personal care se ocupă de curățenie, iar vila Vioricăi Dăncilă de la Predeal a făcut înconjurul presei naționale. În același timp, casele memoriale ale lui Marin Preda și Zaharia Stancu zac ascunse printre buruieni, nimeni nu știe exact cum să ajungă la ele, de vreme ce nici măcar niște indicatoare nu s-au montat în comunele Salcia și Siliștea-Gumești și singurii vizitatori care le mai trec pragul sunt șobolanii locului, care populează tufișurile din apropiere.

Despre Marin Preda și Zaharia Stancu nu s-a discutat niciodată public la fel de mult ca despre Dragnea și Dăncilă. Și nici casele lor n-au fost la fel de mari. Și poate tocmai asta explică, într-o oarecare măsură, de ce poporul român a ajuns să se valideze întotdeauna prin valori de suprafață. Pentru că n-a prețuit niciodată ce avea realmente de prețuit.

În localitatea Siliștea Gumești  din Teleorman s-a născut cel mai mare romancier român. Numele lui este Marin Preda. Casa zace în paragină, sub lacăt. Și despre asta se tace. Când întrebi autoritățile de ce s-a ajuns aici, autoritățile vor spune că n-au putere să intervină.

Sunt legi care trebuie respectate, iar actualul proprietar, Marius Tucă, a lăsat casa în aceeași stare deplorabilă în care a achiziționat-o. Voia să construiască acolo un muzeu. Între timp au apărut, probabil, lucruri mai importante de făcut sau n-au mai fost bani.

Era bine să fi fost și casa asta pusă la punct, să vină și la noi turiști, să câștige bani comuna din asta. Păcat că trec zeci de autocare prin județ și n-avem ce le arăta!”, a spus o vecină.

Mai departe, în localitatea Salcia din Teleorman, cunoscută mai curând pentru ferma de porci a familiei Dragnea, se ridică, tot în spatele unor aglomerări de buruieni, modesta casă memorială a lui Zaharia Stancu. Evident, tot cu lacătul pe poartă.

Muzeul dedicat romancierului ar fi trebuit să conțină o reconstituire a biroului său de lucru, dar și elemente din trecutul său personal și profesional: copii ale unor manuscrise, premiul Gotfried von Herder, medalii și fotografii personale.

Casa a aparținut surorii lui Zaharia Stancu, Lisaveta și a devenit casă memorială în anul 1994. O vreme, casa a putut fi vizitată fără impedimente, iar bibliotecara localității și-a luat foarte în serios această responsabilitate. Acum, însă, casa scriitorului e închisă.

Pe una dintre laturile curții se întinde o cultură de cartofi și pe alte două se ridică șiruri de buruieni.

Amintim doar că și la intrarea în Alexandria există casa memorială a lui Constantin Noica. Dar nici acolo nu se pot face vizite turistice. Pentru că Teleormanul își scoate politicienii la înaintare și își ține gânditorii sub cheie.

Acest articol este proprietatea Liber în Teleorman.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.

2 Comments

  1. Bună seara, felicitări pentru acest articol, oameni mari, case modeste, dacă aveți posibilitatea, trebuie luat legătura cu fostul prim ministru Adrian Năstase, are o lucrare despre câteva nume celebre.. care aparțin județului Teleorman și încă doua județe vecine, ele fiind cele mai reprezentative pentru România. Acestea fiind incluse într-un viitor proiect, turistic, din câte am înțeles din spusele cuiva, nu din întâmplare fost om politic, cunoscut în zonă. Vă doresc multă sănătate și putere de munca.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Protest ireal în Piața Victoriei: mai multe persoane fără măști au negat existența coronavirusului

Următorul articol

Zeci de mii de lei investiți de Alexandria și Zimnicea în lavoare stradale de la societăți abonate la banul public

Cele mai recente articole de Actualitatea politică