Când ești 0 în ecuație…

în O poziție în Teleorman

caricaturaCarmen Dumitrescu

Dacă ar fi să analizăm tranșant ultima perioadă politico-administrativă din istoria Teleormanului, n-am constata decât un singur aspect remarcabil: cei cățărați recent pe funcțiile cele mai înalte din administrație fac parte din categoria “0 în ecuație”. Despre cine vorbim, de fapt? Despre niște oameni, lipsiți de calități profesionale și prea puțin carismatici, puși în fruntea unor ierarhii, în ideea că pot fi manipulați ușor și vor păstra recunoștință eternă liderului politic care i-a propulsat în centrul vitrinei. La o primă vedere, strategia numirii în funcție a unor personaje uneori amuzante, alteori fade, de cele mai multe ori, lipsite complet de inteligență, pare a fi una bine gândită. Deții controlul asupra unor instituții, fără să-ți pui tu pielea la bătaie în caz că vreo manevră îți iese prost. Dar dacă privim lucrurile în profunzime, ajungem să vedem și partea goală a paharului spart. Cei din categoria “0 în ecuație” sunt oameni cu suflete de slugi, dar cu un caracter adeseori alunecos. Dacă într-o primă fază, ei îți vor mulțumi pentru favorul de a-i fi promovat fără a cere în schimb vreo dovadă a meritelor, pe măsură ce timpul va trece, ei vor considera că poziția în care se află e rezultatul muncii, efortului și sacrificiului lor personal. Și într-o zi, când nimeni nu se așteaptă la așa ceva, ei nu vor mai manifesta recunoștință. Și nu vor mai sta cu fruntea plecată în fața celui care le-a pus mâna în cap. Vor zâmbi disprețuitor și vor începe să-și joace piesa după propriile indicații regizorale, adeseori imbecile și neinspirate. Vor aduce DNA-ul la ușa instituției, vor lua măsuri împotriva regulilor pe care altădată le respectau orbește și vor spune, în stânga și în dreapta, că adevărul suprem locuiește în mâna lor dreaptă. Sau stângă…

E periculos să oferi sprijin unui “0 în ecuație”. Pentru că un “0 în ecuație” e un pericol pentru ecuație însăși. El face ca ecuația să pară schioapă, analfabetă, urâtă, eronată. El poate compromite chiar sensul ecuației. De aceea, e recomandabil ca în ecuația administrației de la noi să existe cât mai puține zerouri. Deși, nimeni nu pare să fi înțeles că sensul oricărei ecuații e acela de a determina cel puțin o soluție. Dar cui îi mai pasă de soluții în Teleorman?

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*