Campania cuțitelor lungi. Cine ascunde gunoiul sub preș la PSD Videle?

în Actualitatea politică

videleCarmen Dumitrescu
Videle a fost vreme de ani buni spațiul de luptă favorabil lui Lucian Militaru. Doar că în anul 2012, la Videle a apărut din senin un personaj firav, emotiv și total necunoscut publicului larg, în persoana lui Nicolae Bădănoiu. Despre el nu se știau prea multe amănunte, cu excepția faptului că fusese pompier și că își adusese aportul la bunăstarea comunității prin niște acte de eroism, despre care el refuza să vorbească. De fapt, la momentul în care Dragnea îl prezenta presei teleormănene, Nicu Bădănoiu nici nu vorbea. Doar tremura… Nimeni nu credea în șansele lui, așa cum nimeni nu credea nici în potențialul lui de a schimba ceva în Videle. Surprinzător sau nu, (în contextul în care la vremea aceea PSD putea să trimită și gâște în alegeri, că tot câștigau), Nicu Bădănoiu a devenit primar la Videle și a descoperit că primăria orașului fusese prăduită fără niciun fel de măsură de către fostul primar, Lucian Militaru. În timp, tânărul emotiv și fără experiență de la Videle a început să demonstreze că poate face ceea ce n-au făcut înaintea lui primari cu experiență. Și a reușit. În mandatul lui, s-au recuperat pierderile din mandatul lui Militaru și s-au inițiat investiții noi și necesare, Videle devenind un oraș cât de cât aranjat. O problemă a avut, totuși, și Bădănoiu: n-a stat niciodată drept în fața mai marilor de la centru și nu i-a șters niciodată tocurile de praf Vioricăi Dăncilă, responsabilă de bunul mers al treburilor electorale în zona Videle. De asemenea, el n-a reușit să fie nicio secundă un om de partid și să păstreze o relația cel puțin amicală cu membrii Organizației PSD Videle. De aici au început să apară problemele…
Lucian Militaru, mit sau conspirație?
Dacă ar fi s-o întrebăm pe Viorica Dăncilă de ce se teme cel mai tare, răspunsul său ar fi cu siguranță: “recâștigarea primăriei Videle de către Militaru”. Dacă ar fi să-l întrebăm pe Nicu Bădănoiu care este personajul politic pe care nu-l poate tolera, acesta ar răspunde: “Dacă pentru a ajunge președintele României mi-ar trebui votul lui Militaru, aș refuza să mai candidez”. Și, totuși, deși ambii pesediști au o toleranță scăzută la Militaru, deci au măcar un adversar comun, Bădănoiu și Dăncilă nu pot face pace. Și povestea nu e de-acum, ci datează din timpul exercitării mandatului de primar al lui Bădănoiu. Gurile rele zic ca Bădănoiu n-ar fi acceptat să pună în funcții oamenii Vioricăi Dăncilă și că a refuzat în mod repetat să se ducă la întălniri “la ordin”. Dar noi nu credem gurile rele, așa că am încercat să aflăm care este povestea care a declanșat atitudinea ostilă dintre cei doi pesediști. Astfel am aflat că Viorica Dăncilă îl acuză pe Bădănoiu că s-ar lăsa influențat de oameni din apropierea lui Militaru, riscând să piardă astfel Videle. Culmea! Oamenii din apropierea lui Militaru nu sunt liberali, ci tot pesediști. Și încă deputați… Bădănoiu spune, pe de altă parte, că el n-a avut decât puține discuții cu deputatul Valentin Boboc și că acesta nu l-a influențat niciodată cu nimic, și în niciun caz, nu l-a îndreptat către sânul imprevizibil al lui Militaru. În cele din urmă, ne vedem nevoiți să recunoaștem că Militaru nu mai reprezintă o posibilitate de acaparare a primăriei Videle de către PNL, ci doar o pisică pe care Dăncilă și Bădănoiu și-o arată unul altuia, în lipsa unor discuții directe și oneste.
Paradoxuri pesediste
Se pare că la întâlnirea de la Zimnicea cu baronul roșu s-a luat decizia ca Nicu Bădănoiu să lupte în prima linie pentru câștigarea Primăriei Videle, în ciuda discuțiilor mai aprinse pe care le-a tot avut cu Viorica Dăncilă. Singura exigență a Vioricăi Dăncilă a fost, se pare, aceea ca la Videle să se organizeze un alt sondaj de opinie, în care să fie inclus și un anume Valentin Popescu, consilier local și apropiat al europarlamentarului. Gurile foarte rele din oraș spun că Valentin Popescu ar fi făcut închisoare pentru furt și sechestrare de persoane, dar și că este un apropiat al lui Lucian Militaru. Pentru că Nicolae Bădănoiu nu-și permite să acopere costurile unui alt sondaj de opinie, Viorica Dăncilă s-a oferit să plătească personal noul sondaj, menționând, totuși, că indiferent de locul pe care îl va ocupa actualul primar în preferințele populației, ea îl va susține tot pe Valentin Popescu. Deranjat de felul în care se joacă în partidul pe care îl conduce la Videle, Nicolae Bădănoiu a decis să convoace Biroul Permanent Orășenesc și să-l excludă pe protejatul Vioricăi. Asta după ce i-a promis europarlamentarului că n-o să-i șteargă niciodată tocurile de praf. Ceea ce îi vine greu lui Bădănoiu să înțeleagă la această oră este motivul pentru care Dăncilă pare să calce peste dispozițiile lui Dragnea, într-un mod atât de direct și deschis, încât nu lasă loc niciunei alte interpretări. Noi am încercat să aflăm motivul direct de la europarlamentar, care ne-a declarat: “Eu nu am absolut nimic cu omul Bădănoiu, nici cu primarul Bădănoiu, ci cu președintele de partid Bădănoiu. Nu am reușit să văd la Bădănoiu o legătură bună cu organizația de partid. Și dacă el nu va avea echipă lângă el, nu cred că va fi bine în alegeri. Militaru nu va lucra cinstit și eu nu vreau să pierdem Videle”.
Zarurile au fost aruncate?
Ce e drept, Nicolae Bădănoiu nu trece prin cea mai fericită perioadă a vieții sale. Povestea viceprimarului șpăgar, dar și atitudinea ostilă a celor pe care îi considera parteneri de echipă l-a adus într-o stare în care nu mai crede prea mult în diplomație. Deși își dorește o nouă candidatură de pe baricada partidului care l-a consacrat, el pare a fi pregătit și pentru mutări imprevizibile. Zarurile par a fi fost aruncate. Evident, fiind vorba despre politică, nimic nu este definitiv până în ziua alegerilor. Dar este cert că Viorica Dăncilă vrea altceva decât Nicolae Bădănoiu, iar Nicolae Bădănoiu vrea să facă mai multă administrație decât politică. Ceea ce nu-l pune într-o lumină prea bună în fața celor care au un cuvânt de spus în PSD. Adevărul e deocamdată neclar. Dar posibilitatea ca Nicolae Bădănoiu să nu candideze din partea PSD crește pe măsură ce cuțitele se ascut. Și timpul trece, orgoliile cresc, punând cel mai roșu dintre partide într-o situație delicată și la Videle. E păcat, pentru că dintre toți candidații PSD-ului la primăriile de oraș, Nicolae Bădănoiu a avut întotdeauna cea mai sănătoasă dintre atitudini. Din păcate, neavând protecția echipei și preferând să joace în filmul lupului singuratic, realizările lui par din ce în ce mai vagi.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

2 Comments

  1. Nu stiu, si nici nu văd cu ce s-au evidențiat acești pseudo-primari în viata(traiul de zi cu zi) cetatenilor din Videle! Se vede clar ca deontologia profesională, pe care mulți jurnaliști vor să o ridice la rang de artă, lipsește cu desăvârșire ! Autorul articolului se pare ca este absolvent al ,,Academiei Voiculescu ” !

  2. Nu a vrut sa fie ,,papusa” doamnei Blonde care apierdut la scor detasat in fata lui Militaru cand a candidat dumneaei la primarie !
    Adevarul este ca locuitorii orasului Videle nu o au la suflet pe dna Europarlamentar.
    Ce ii reprosam lui Badanoiu este ca intr-adevar nu are echipa si de unul singur nu poti face performanta !
    Cine are urechi sa auda !!!!!!!!!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*